Nemzetközi foci

Topcsapatnak számít a román válogatott

Az elmúlt években viszont nem sok babér termett a világranglista élmezőnyéhez tartozó riválisok ellen.

Kapcsolódó cikkek

Pénteken a románok ellen folytatja Európa-bajnoki selejtezőbeli szereplését a magyar válogatott. A Bernd Storck vezette együttesre a csoportelső vár: mint ismert, soros ellenfelünk veretlenül, 14 ponttal, 7-1-es gólkülönbséggel vezeti az F-csoportot.

Bár hazai pályán joggal elvárt a siker, érdemes óvatosan fogadkozni: a román válogatott személyében – a pillanatnyi FIFA-rangsor alapján – Európa negyedik legmagasabban rangsorolt csapata, a világranglista hetedik helyezettje teszi tiszteletét a Groupama Arénában.

Az utóbbi években többször is találkoztunk hasonlóan magasan jegyzett együttesekkel, de a siker sokszor elmaradt.

2013 októberében például az akkor kilencedik helyen rangsorolt Hollandia emlékezetes, 8-1-es vereséget mért a mieinkre, de például az akkor még csak a harmincadik hely környékére sorolt románok is elvertek minket idegenben (0-3) a világbajnoki selejtezőn. Az azt megelőző évben a hollandoktól idehaza 4-1-re kaptunk ki, a harmincadik hely körül mozgó törököket viszont sikerült legyőznünk (3-1).

2011 őszén 2-1-re vertük azt a svéd csapatot, amelyet akkor még a világ húsz legjobb válogatottja között tartottak számon, igaz, az a siker már sokat nem segített az Európa-bajnoki selejtezőcsoportban végül harmadikként záró válogatottunkon. Hollandia ellen viszont akkor sem ment: itthon 0-4, idegenben 3-5 lett a vége márciusban – ellenfelünk abban az évben a világranglista tetejét ostromolta. A selejtezősorozatot a svédekkel kezdtük, és bár akkor még gyengébb helyezést tudtak felmutatni, simán vertek minket 2-0-ra.

A 2010-es vébé-selejtezőkön Portugália legjobbjai ellen foszlottak végérvényesen szerte álmaink: az akkor is TOP10-es helyeket ostromló együttes ellen idehaza 1-0-ra, idegenben 3-0-ra kapott ki Erwin Koeman csapata, igaz, utána sikerült legyőzni idegenben 1-0-ra a már csoportelső dánokat. Azt megelőzően sem ment túl jól a nagyok ellen tétmeccseken: 2007-ben az akkor még a legjobb húszba kerülésért harcoló norvégok például idegenben 4-0-ra, otthon – 2006 őszén – 4-1-re vertek minket, és a legjobb harminc közé rangsorolt törökök ellen sem volt esélyünk vendégként (0-3), csak a kisebb csapatok ellen sikerült rendszeresen begyűjteni a pontot, pontokat.

Olvasói sztorik