Nemzetközi foci

Storck: „Dárdai a barátom”

A magyar válogatott szövetségi kapitánya nem magyarázta meg, miért hagyta ki a keretből Böde Dánielt.

Kapcsolódó cikkek

Hétfőn reggel Telkiben megkezdte a felkészülést a Románia (péntek) és az Észak-Írország (hétfő) elleni Európa-bajnoki selejtezőre a magyar válogatott. Bernd Storck szövetségi kapitány a délutáni sajtótájékoztatón nem adott konkrét választ arra, miért nem hívta be a keretbe az élvonal góllövőlistáját vezető ferencvárosi Böde Dánielt.

A román csapatról elismerően beszélt, de azt nem árulta el, milyen eredményekkel lenne elégedett a két tétmeccsen.

– Nagyon örülök, hogy el tudtuk kezdeni a felkészülést erre a két fontos mérkőzésre. Most már teljes a keret, valaki szombaton játszott, valaki vasárnap, valaki pedig ezúttal nem játszott a klubcsapatában, de most bár együtt van a csapat, nincsenek sérülések, mindenki készen áll, úgyhogy elkezdhettük az edzéseket – kezdte Bernd Storck. – Nem könnyű a helyzet, ezért három csoportban edzünk a játékosok eltérő állapota miatt, különböző felkészítési programot dolgoztunk ki számukra. Nagyon fontos, hogy mindhárom csoport munkáját figyelemmel kísérjem. Reggel volt egy jó edzésünk, délután hattól pedig két kapus edzésünk lesz az U20-as és az U21-es válogatott vegyes csapata ellen. Ezen a felnőtt válogatott részéről azok fognak pályára lépni, akik nem kaptak mérkőzésterhelést a hétvégén. Szintén nagyon fontos, hogy ellenőrizni tudjam a játékosok kondícióját, és különleges dolgokat belevinni az edzésmunkába. Ez egy jó kísérleti lehetőség, és látom, mennyit fejlődnek a játékosok. Holnap újrakezdjük, az összes játékos együtt fog edzeni, de különböző feladatokat hajtanak majd végre. Lesznek, akik regenerációs munkát fognak végezni, de senkivel nincs semmi gond.

– Mekkora nyomást érez, mekkora kihívás önnek ez a két mérkőzés?
– Az emberek felfokozott várakozással készülnek a Románia elleni meccsre, Telkin kívül mindenki kérdezősködik és elmondja a véleményét, itt viszont kimondottan nyugodtan készülhetünk, és mindenki optimistán várja a meccset. Ami a nyomást illeti, jól érzem magamat a bőrömben.

– A három utánpótláskorú játékos közül vajon ki fog lehetőséget kapni a románok ellen?
– Ez nem a mai nap feladata. Amikor meghívtam, tudtam, hogy mire hívom őket. Nem egy felkészülési meccsről van szó, jól ismerem mindhármukat, láttam őket játszani. Akit meghívtam a keretbe, azok közül bárki megkaphatja az esélyt, hogy játsszon Románia ellen.

– Mi a véleménye a román válogatottról?
– Azért vannak ott, ahol vannak, mert nagyon szervezett csapatot alkotnak, gyors támadóik és jó védőik vannak. Jó klubcsapatoknál szereplő ismert játékosok alkotják a válogatottjukat. Alaposan fel kell készülnünk ellenük.

– Miért nem került be a keretbe az NB I góllövőlistáját vezető Böde Dániel?
– Sok tehetséges játékos van Magyarországon, köztük sok támadó, és senkivel sem szeretnék vitába szállni azzal kapcsolatban, hogy kit hívtam be és kit nem. Thomas Doll is megkérdezte, miért nem hívtam be a játékosát, és neki is azt mondtam, hogy ez a szövetségi kapitány dolga. Minden kapitánynak megvan a saját döntési joga, hogy behívjon vagy kihagyjon bizonyos embereket. Természetesen vállalom a felelősséget, de úgy éreztem, hogy őt most nem kell behívnom.

– Nem tart attól, hogy a csapat esetleg túlpörög péntek este?
– Nem, mert a csapat szépen fejlődik, ugyanúgy, ahogyan a Finnország elleni mérkőzés előtt is.

– A közönség kedvéért inkább belehajszolja a válogatottat a győzelembe, vagy a biztonságot szem előtt tartva visszafogja a társaságot?
– Ez elsősorban egy futballmérkőzés. Tudom, hogy a történelmi dolgok miatt mennyire fontos ez a találkozó, de nekünk a meccsre kell koncentrálnunk. Azt is tudom, hogy a szurkolók elvárják a győzelmet, és azt szeretném, ha sportszerűen biztatnák a csapatunkat, ezzel segítenének nekünk. Nem akarok nagy terhet rakni a játékosokra. Szeretnék tiszta, szép, sportszerű játékot látni.

– Dárdai Pállal beszélt már a románokról?
– Természetesen beszéltünk, de nem csak a közelmúltban, és nem csak ezzel a meccsel kapcsolatban, hanem például akkor is, amikor ő volt az edző, hiszen barátok vagyunk, és tulajdonképpen neki köszönhetem, hogy itt lehetek.

– Milyen játékra számíthatunk pénteken?
– Egyelőre, egy edzés után nem szeretnék ilyen szakmai kérdésekbe belemenni. Van koncepciónk, és biztos vagyok benne, hogy péntekre ki fog alakulni a játékunk.

– Hány százalékban számít a játékosok rutinja, illetve a heti edzésmunkája a csapatba kerülésnél?
– Mindkettő számít. A tapasztalt játékosok ismerik azt az érzést, ami vár rájuk pénteken, de természetesen nagyon fontos a jelenlegi forma is.

– Hétfő este mivel lenne elégedett?
– Tudnék eredményt mondani, de nem az én stílusom. Az eredményesség mellett azt is szeretném, ha jó játékkal kiszolgálnánk a közönséget.

– Egy mérkőzésre készül jelenleg a csapattal, vagy kettőre?
– Gyakorlatilag és elméletileg is csak a románok elleni meccsre koncentrálunk, utána lesz időnk átgondolni és megbeszélni a belfasti találkozót, ami más stílust igényel.

Olvasói sztorik