Nemzetközi foci bajnokok ligája

Az Egyenlítő háromnegyede, három zakóért?

Elképesztő távolságok, pikáns párosítások a BL csoportkörében; Casillas Mourinho ellen, az Asztana a világ körül. Érdekesebb lesz ettől a szinte mindig érdektelen első szakasz?

Kapcsolódó cikkek

Hogy mennyire érdekes egyáltalán a Bajnokok Ligája csoportköre, amióta olyan hatalmas a különbség a topklubok és a „maradék” lehetőségei között, az jó kérdés. A végkimenetel szempontjából sokszor teljesen érdektelen, gyorsan letudható kötelező körről van szó, ami a nagy csapatok számra ráadásul szinte nyűg a sűrű bajnoki menetrend miatt. Ritkán hozza lázba a közönséget, hogy a Real Madrid vagy a Bayern München melyik aktuális kis csapat ellen gurigázik egyet a két bajnoki rangadó között.

Az érintett kis klubok szempontjából persze merőben más a helyzet, nekik egy-egy csoportmeccs „az” esemény, ha el is maradnak a bravúrok – mindezzel együtt, a BL már rég a kieséses szakasz miatt izgalmas. A mostani sorsolás viszont hozott néhány pikáns párosítást és földrajzilag legalábbis emlékezetes beosztást – ezekről lesz szó a továbbiakban.

Összekalapozott egy párizsi utat a Real

Az új kiemelés, amely szerint csak bajnokcsapatok kerülhettek az első kalapba, már előrevetítette, hogy egy-két hagyományos nagy ezúttal nem ússza meg sima alibizéssel a csoportkört. A Real Madrid vagy az Arsenal a második kalapba kerültek. A spanyolok nem is úszták meg könnyű menettel, a Paris Saint-Germain ellen oda kell tenni magukat. A párosítás Angel Di María személye miatt érdekes: tavaly a komplett játékosállomány kívánta az argentin középpályás maradását nyilvánosan, Florentino Perez mégis eladta a Manchester Unitednek, ahol felejthető szezont produkált – majd újabb hatalmas összegért lépett tovább Párizsba. Az ő személye és játéka sokak szerint azóta sem lett megfelelően pótolva Madridban, ezért sem nyert semmit tavasszal a királyi gárda. Di María most a Real ellen bizonyíthatja, hogy kár volt üzletelni vele.

Mourinho hazamegy, ahol Casillas várja

A Juventus hiába volt első kalapos, rosszabbul járt, mint sok „kicsi”, a második kalapból a Manchester Cityt, a harmadikból a Sevillát kapta. A kiemelések korában elég elgondolkodtató, hogyan kerülhet egy csoportba az aktuális Európa Liga-győztes és BL-ezüstérmes, meg az angol bajnokság második helyzettje, miközben van olyan négyes (Zenit, Valencia, Lyon, Gent a H-csoportban), amelyet kis túlzással az Európa Ligában sem neveznének csúcskvartettnek. Igaz, néhány éve a Juve–City rangadót is az EL csoportkörében játszották…

José Mourinho a Chelsea-vel visszamehet az „alapokhoz”, hiszen a Portót sorsolták nekik az első kalapból. Mourinho a portugálokkal futott be 2004-ben, amikor – alighanem utolsóként a nem klasszikus topklubok közül – megnyerte a sorozatot. A londoni kékekkel ez egyszer sem jött össze neki. És a komplexusokra hajlamos Speciel One ismét találkozhat Iker Casillassal, akit a rossz nyelvek szerint ő indított el a lejtőn a Real Madridnál. Sokan fognak a kapusnak szurkolni, alighanem. (Érdekes lehet Radamel Falcao visszatérése is Portóba, oda, ahol még valódi csatárként rajongtak érte a szurkolók.)

Ahová nem lesz szurkolói busz

Mindazonáltal a csoportkör igazi kuriózuma a kazah FK Asztana együttese. A 2008-ban (!) alapított csapat első kazah együttesként indulhat a főtáblán. Az ország 2002 óta tagja az UEFA-nak, akkor kérték át magukat az ázsiai föderációból. A válogatottnak ez eddig nem jött be, sehova sem jutottak ki európai selejtezőikből – az ellenfeleknek pedig még kevésbé. Mert Asztana bizony kontinensnyi távolságban van Európától. A Benfica csapatának kétszer tíz óra repülőútba fog fájni a kinti meccs (hét közben, bajnoki találkozók után és előtt), de az Atlético és a Galatasaray sem fog szurkolói buszt indítani idegenbe…

Ám nekik csak egyszer kell utazniuk – a történelmi sikert elérő kazah együttes viszont háromszor. Volt, aki már kiszámolta, az Asztana 30 592 kilométert tesz majd meg a csoportkörben – ez az Egyenlítő hosszának háromnegyede. Vagy ha úgy tetszik, egy oda-vissza London–Sydney repülőút… A szeptember 15. és december 9. közötti csoportkör tehát egy majdnem nyolcvan nap alatt lezajló Föld körüli utazás lesz, pláne, ha hozzátesszük, hogy a kazahok a selejtezőben már utaztak Szlovéniába, Finnországba és Ciprusra is. Vajon a három – szinte borítékolható – idegenbeli vereségért cserébe, megéri? (Anyagilag nyilván.) Vajon az UEFA, látva a buzgalmat, mikor kap kedvet kibővíteni néhány kontinenssel a Bajnokok Ligáját?

Pénteken az Európa Liga csoportjait is kisorsolták. A Borussia Dortmund, a sorozat legnagyobb esélyese festői utakat nyert Krasznodarba és az azerbajdzsáni Quabala városába – körülbelül 14 ezer kilométert utazhatnak. Talán az örmény Mkhitarijan megvigasztalja majd játékostársait.

Olvasói sztorik