Nemzetközi foci bajnokok ligája

A moldovai bajnokság is erősebb lesz az NB I-nél?

A Videoton kiesésével tovább zuhanhat a magyar bajnokság az UEFA rangsorában.

Kapcsolódó cikkek

Hacsak nem tesz csodát a Videoton a lengyel bajnok Lech Poznan ellen az Európa Ligában, úgy a magyar csapatok ismét nem érik meg az őszt az európai kupaporondokon. Volt már ennél jobb és rosszabb évünk is, Európában viszont hamarosan a „futottak még” mezőnyben találhatjuk magunkat, ha így folytatjuk.

A Samsungsport.hu portál elemzésében annak járt utána, hogy az európai rangsor szerint a magyar bajnoksághoz hasonló erejű bajnokságok csapatai hogyan szerepelnek a kupasorozatokban hozzánk képest. Az európai kupákban (Bajnokok Ligája és Európa Liga) minden csapat pontokat gyűjt, ezeket összeadják és így jön ki az, hogy egy adott ország hány pontot szerzett az adott szezonban. A BL- és EL-helyek kiosztásánál aztán ez alapján állítják fel az országok rangsorát. Egy kézzel fogható példa: a német csapatok évekig jobban szerepeltek Európában, mint az olaszok, ezért a két ország helyet cserélt a tabellán, így most a németek indíthatnak négy, az olaszok pedig három csapatot a Bajnokok Ligájában.

A mi szintünkön persze ez fel sem merülhet, inkább az a kérdés, hogy hány csapatunkat sikerül „túllőni” az első selejtezőkörökön, hogy csak később kelljen bekapcsolódniuk. Magyarország ebben a szezonban négy csapatot küldött Európába: a Videoton a Bajnokok Ligája, a Debrecen, a Ferencváros és az MTK pedig az Európa Liga selejtezőiben szerepelt.

Az MTK rögtön kiesett a Vojvodina ellen (hazai pályán 0-0, idegenben 1-3), a Ferencváros a holland Go Ahead ellen még továbbjutott (idegenben 1-1, otthon 4-1), de a bosnyák Zseljezsnicar már megállította (otthon 0-1, idegenben 0-2), a Debrecen a montenegrói Szutjeska Niksics (otthon 3-0, idegenben 0-2) és a lett Skonto Riga (idegenben 2-2, otthon 9-2) ellen továbbjutott, azonban a Rosenborg (otthon 2-3, idegenben 1-3) ellen már kiesett. A BL-ben érdekelt Videoton a walesi TNS ellen továbbjutott (idegenben 1-0, otthon hosszabbítás után 1-1), a BATE Boriszov viszont kiverte (otthon 1-1, idegenben 0-1), majd most a lengyel Lech Poznan ellen játszik az EL-ben (idegenben 0-3, a visszavágót a jövő héten rendezik).

A magyar csapatok eddig összesen 1.625 pontot gyűjtöttek. Sok vagy kevés ez, és mire lesz elég?

Fontos kiemelni, hogy az UEFA mindig az előző öt szezon pontszámait veszi csak figyelembe, amikor felállítja a sorrendet egy adott szezonra. A magyar bajnokság jelenleg a 33. legerősebb Európában, az elmúlt öt évben – az ideit is beleértve – összesen 9.875 pontot szereztek a csapataink európai kalandozásaik során. Előttünk van Liechtenstein (10.500), mögöttünk pedig Moldova (9.125).

Jövőre veszik utoljára figyelembe a 2011–2012-es szezon eredményeit, amikor összesen 2.250 pontot szereztek a csapataink, de egy évvel később, 2012–2013-ban még jobbak voltunk, akkor a Videoton bejutott az Európa Liga csoportkörébe, ahol legyőzte a Baselt és a Sportingot is, ez a szezon 3.000 pontot hozott a konyhára. Két szezon alatt tehát 5.250 pontot gyűjtöttek a magyar csapatok, ez hamarosan eltűnik – ami pedig utána következett, az egészen siralmas.

Ugyanis 2013–2014-ben egyedül a Honvéd tudott párharcot nyerni (az emlékezetes, 9-0-ás győzelem a Cselik Niksics ellen), de a Videoton, a Debrecen és a Győr is rögtön kiesett, ráadásul nyerni sem nagyon sikerült, így összesen 0.875 pont került Magyarország neve mellé abban az évben. Tavaly megint csak elfogadhatóan szerepeltek csapataink, a 2.125 pontért elsősorban a Diósgyőr és a Debrecen (EL play-off) dolgozott meg, de nyert egy párharcot a Ferencváros is, máltai ellenfelével szemben.

Jövőre tehát a 2011–2012-es szezon 2.250 pontját, azt követően pedig a 2012–2013-as szezon 3.000 pontját veszítjük el, két év alatt több mint öt pontot, miközben ennyit az előző három szezonban összesen nem sikerült szerezni. A közvetlen riválisaink közül Moldova csak 0.500 pontot veszít jövőre, Izland 1.375-öt, előbbi így meg is előz majd minket, utóbbi pedig majd 2017-ben, azaz erősebb bajnokságnak számít majd, mint a magyar. Ez ellen annyit tehetnek a magyar csapatok, hogy jövőre jobban szerepelnek, mint a moldovai és az izlandi riválisok. Sokkal jobban…

Más érdekességek is kiderülnek viszont a tabellából. Például az, hogy – haladjunk felülről lefelé – Angliának meleg lehet a pite a közeljövőben, ha az idén nem szerepelnek jól az EL-ben és a BL-ben, ugyanis könnyen elveszíthetik a négy BL-helyüket a magára találó Serie A-val szemben, ami hatalmas csapás lenne a gazdaságilag roppant erős Premier League-nek. Arsene Wenger kedvenc negyedik helye talán semmit sem ér majd 2017-ben?

Leolvasható az egyes bajnokságok erősödése és gyengülése is, így például Ciprusé, amelynek már csak egy csapata áll a négyből, és az idén mindössze 2.375 pontot szerzett, míg öt éve még 9.125 jött össze nekik. Az izraeli foci is gyenge évet zárhat, 1.125 ponton állnak (ez kevesebb az NB I-es csaptokénál is), öt éve 6.000 pontot fociztak össze. Azerbajdzsán viszont megindult felfelé (1.375-ről tavaly 3.625-ig jutottak, az idén 2.750-en állnak, és még van két csapatuk).

A legerősebb olyan bajnokság, amelynek már nincs versenyben csapata Európában, Bulgária, ahol két jó szezont az idén egy nagyon gyenge követ majd, de ugyanígy állnak a szlovének is, ők is minden kupából kiestek. A leggyengébb tagállam legalább két csapattal Kazahsztán, egy csapata pedig Macedóniának és Albániának is áll még (utóbbi biztosan EL-csoportkörös).

A legtöbb csapatot az írek vesztették, ők ötöt indíthattak, mind kiesett. Az idén pont nélkül egyedül San Marino zárt, még Andorra és Gibraltár csapatai is szereztek UEFA-pontokat. A legtöbb csapatot, nyolcat Anglia indíthatta, de a West Ham United már ki is esett az EL-ből, így heten maradtak, a spanyolok és a németek hétből hetet „tartottak meg” mostanáig, az olaszok a Sampdoriát veszítették el (a Vojvodina ellen), hatból öt a mérlegük per pillanat. Áll még minden francia, orosz és görög csapat is.

Ha lapozunk egyet a rangsorban, és a 2017-es tabellát hívjuk elő, akkor látható is, hogy – ha minden így maradna – Olaszország megelőzné Angliát, Moldova pedig Magyarországot. A Videoton a jövő héten sokat tehetne azért, hogy ez ne következzen be, az angol-olasz csata sorsa pedig a két nemzet csapatainak a kezében van…

Olvasói sztorik