Nemzetközi foci

Nikolicsnak igaza volt, elverték a Videotont

A lengyel bajnok Lech Poznań 3-0-ra győzött az Európa Liga-selejtező negyedik fordulójának első meccsén.
Európa Liga-selejtező, 4. forduló, 1. mérkőzés
KKS Lech Poznań (lengyel) – Videoton FC 3-0 (1-0)
Poznań, 22 ezer néző. Játékvezető: Drachta (osztrák)
Lech: Buric – Kedziora, Kaminski, Dudka, Douglas – Lovrencsics (Robak, 80. / Holman, 89.), Tralka, Linetty, Pawlowski – Hämäläinen (Formella, 83.) – Thomalla. Edző: Maciej Skorza
Videoton: Danilovics – Szolnoki, Vinícius, Lang, Fejes A. – Pátkai (Trebotics, 72.), Simon Á. – Gyurcsó (Sejben, 89.), Ivanovszki, F. Oliveira – Soumah (Kovács I., 58.). Megbízott edző: Pető Tamás
Gólszerzők: Linetty (11.), Danilovics (öngól 57.), Tralka (68.)

Európa legrosszabb formában lévő bajnokcsapatai találkoztak az Európa Liga-selejtező negyedik fordulójában, vagyis a csoportkörbe jutásról döntő rájátszásban. Az első meccs előtt a Videoton francia edzőjét menesztették, és a lengyel Lech Poznań trénerének állása is veszélyben van. Csütörtök este Lovrencsics Gergő a kezdőcsapatban, Kádár Tamás és Holman Dávid viszont csak a kispadon kapott helyet, a fehérváriaknál a sérüléséből felépülő Juhász Roland is csere volt.

Az UEFA zárt kapus büntetésének felfüggesztése miatt csak néhány nappal ezelőtt kezdték árulni a jegyeket, ezért nem volt teljesen telt ház a 43 ezres INEA Stadionban, de így is sokan szurkoltak a lelátókon.

A várakozásoknak megfelelően támadólag lépett fel a házigazda, de az első nagy helyzet a Videoton előtt adódott: az ötödik percben egy szöglet után Soumah lőtt öt méterről, de a kapus vetődve védett. A folytatásban is voltak próbálkozásai a vendégcsapatnak, ám a 11. percben egy gyors akció végén Douglas középre passzolta a labdát, Linetty pedig a hálóba továbbított (1-0).

A 28. percben Gyurcsó szabadrúgását Buric szögletre ütötte. Ezután egy újabb gyors támadás végén Pawlowski került nagy helyzetbe, de az öt és feles sarkáról csúnyán a kapu mellé lőtt. A túloldalon Buric vetődve hárította Simon Ádám távoli kísérletét. Az első felvonásban többet birtokolta a labdát a gyors játékosokkal rendelkező Lech Poznań, amely azonban nem volt olyan fölénybe, ahogyan várni lehetett.

A szünet után az első ígéretes fehérvári akció során Soumah, Ivanovszki és Gyurcsó is gólt szerezhetett volna, de a lengyelek végül hatástalanították a támadást. Az 53. percben Lovrencsics lövését Danilovics kiütötte, majd négy perccel később Lovrencsics beadását Thomalla a kapufára fejelte, a labda Danilovics hátára, onnan pedig a hálóba pattant (2-0). A 68. percben Pawlowski beívelését Tralka csúsztatta fejjel a hálóba (3-0).

A 79. percben Pawlowski tekert néhány centivel a keresztléc fölé. Egy perccel később Lovrencsics Gergőt lecserélték, majd a 89. percben beállt Holman Dávid; Kádár Tamás a kispadról nézte végig a találkozót. A Videoton nem bírta végig a mérkőzés iramát, a védelme pedig szinte végig átjáróháznak bizonyult.

A Videoton korábbi gólkirálya, a nyár óta a varsói Legiát erősítő Nikolics Nemanja azt jósolta: nem kétséges, ki lesz rivalizálás győztese, szerinte a Lech Poznań könnyedén bejut a csoportkörbe. Nagyon úgy tűnik, hogy igaza lesz…

https://www.youtube.com/watch?v=P7D-yW5g09E

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Kereki Zoltán, a Zalaegerszeg és a Haladás egykori válogatott védője értékelte:
Eredményben nem számítottam ilyen komoly különbségre, játékban viszont nagyjából erre számítottam. Szerintem ez az utóbbi évek leggyengébb Videotonja. Azok a játékosok, akikkel pótolni próbálják a távozókat, gyengébbek, mint a régiek, az alapemberek pedig folyamatosan esnek vissza. A Lech Poznań nemzetközi szinten középcsapatnak számít, a helyzetek alapján messze nem volt három-nulla ez a meccs. A labdabirtoklásból adódóan döntő fölényben voltak, de nem láttam igazán jó játékot a lengyelektől.
Lovrencsics Gergőt inkább a hajáról lehetett megismerni, mert a játéka felejthetőre sikeredett ma este. Nagyon nagy bravúr kellene a továbbjutáshoz a fehérváriaktól, bár mondom: nem láttam semmit a lengyelektől, ami alapján sokkal jobbnak tartanám őket a Videotonnál. A fehérváriak tavaszi csapata ezt az ellenfelet lényegesen jobban megrángatta volna, sőt továbbjutási esélyei lennének.
Egy fordulópont volt: ha Gyurcsó Ádám balösszekötőben jól, és nem hosszan veszi át a labdát, egyértelmű ziccerhelyzetbe kerül. Ha azt értékesíti, teljesen máshogy alakul a meccs. Továbbra is úgy vélem, hogy egyedül Gyurcsó rendelkezik nemzetközi szintű sebességgel – ami nagyon fontos a mai modern futballban –, ezért az ellenfélnek egyedül rá kell figyelnie.
Olvasói sztorik