Nemzetközi foci

Nagyon nem megy a jó barátok ellen

Magyar klubcsapat 1969 óta nem tudott továbbjutni lengyel riválissal szemben.

Kapcsolódó cikkek

Augusztus 20-án rendezik az Európa Liga negyedik selejtezőkörének első mérkőzéseit; a mezőnyben – utolsó magyar csapatként – ott van a Videoton is, amely a három magyar játékost (Holman Dávidot, Kádár Tamást és Lovrencsics Gergőt) foglalkoztató Lech Poznań otthonában lép pályára. Ha már a két ország történelmében számos párhuzamot és kapcsolódási pontot találunk, nézzük, hogyan alakult a közös magyar–lengyel kupamúlt a focipályán!

Az első párharcot az MTK és a Polonia Bytom vívta még 1958 őszén, a BEK első fordulójában. Akkor a mieink könnyedén, mindkét meccset 3-0-ra nyerve léptek tovább. Túl nagy problémát a Zaglebie Sosnowiec sem jelentett az Újpestnek 1962 szeptemberében, a KEK első körében. A hazai 5-0 után az idegenbeli 0-0 sima magyar továbbjutást eredményezett. A lilák 1969 februárjában már sokkal inkább megszenvedtek a varsói Legia ellen. Az idegenbeli 1-0-s siker után úgy tűnt, nem forog veszélyben Bene Ferenc és társai továbbjutása, azonban a három nappal később megrendezett visszavágón a lengyelek a szünetben már 2-0-ra vezettek a Megyeri úton. Az Újpest a második félidőben aztán egyenlíteni tudott, így végül ha nehezen is, de 3-2-es összesítéssel továbbjutott.

Eddig a dicső múlt, aztán jöttek a sorozatos pofonok. 1973 őszén két magyar–lengyel csatát is rendeztek az UEFA Kupában, és mindkettő lengyel sikert hozott. A varsói Gwardia az első fordulóban kettős győzelemmel búcsúztatta a Ferencvárost (1-0, 2-1), a Ruch Chorzów pedig az idegenbeli 0-2 után otthon 5-0-ra ütötte ki a Honvédot a harmadik körben. 1985 őszén a Videoton az előző szezon döntőseként csapott össze az UEFA Kupa második fordulójában a Legiaával, de a hazai pályán elszenvedett 1-0-s vereség után az idegenbeli 1-1 már nem sokat ért.

1998 nyarán a Debrecen a negyedik fordulóig masírozott az akkor már az UEFA égisze alá tartozó Intertotó Kupában, ahol a Ruch Chorzów állta útját. Az első, idegenbeli meccs után még nem tűnt reménytelennek a Loki helyzete, hiszen Lengyelországban csak 1-0-ra veszített. A hazai 0-3 után viszont már nem volt kérdés… Egy évvel később ugyanebben a sorozatban, csak éppen egy körrel korábban a Vasas zúgott ki kettős vereséggel (0-2, 1-2) a Polonia ellen. Talán meglepő, de legutóbb több mint tíz esztendeje, 2004 augusztusában mérkőzhetett magyar kupacsapat lengyel riválissal, akkor az UEFA Kupa második selejtezőfordulójában a Honvéd ellenfele az Amica Wronki volt. Az első meccsen a Wronki, a visszavágón a Honvéd győzött 1-0-ra, tizenegyesekkel végül a lengyelek mentek tovább.

Az eddigi mérleg nem éppen fényes magyar szempontból: kilenc párharcból három továbbjutás, hat kiesés. A tendencia egyértelmű: az utolsó hat összecsapás egyikét sem sikerült abszolválniuk a magyar klubcsapatoknak lengyel riválisuk ellen. A mérleg 18 meccsen hat győzelem, három döntetlen és kilenc vereség, a gólkülönbség 20-21. 1983 és 1990 között, az akkor még önálló sorozatként futó Intertotó Kupában elég sűrűn találkoztak egymással magyar és lengyel csapatok, összesen 12 mérkőzést játszottak. A mérleg magyar szempontból itt is negatív, négy győzelem és három döntetlen mellett öt vereség, a gólkülönbdég viszont számunkra pozitív: 17-15.

Ahogy a fenti eredményekből is kiderül, a Lech Poznannak még nem volt szerencséje magyar ellenfélhez a nemzetközi kupákban, bár az Intertotó-sorozatban kétszer is megkeserítették a Siófok életét (1986: 4-1, 0-0, 1990: 3-1, 2-0), de akkor ez a sorozat még nem tartozott az UEFA égisze alá. A Videoton a Legia elleni UEFA-kiesés előtt két évvel, 1983-ban futott össze az Intertotó-kupában a Cracovia csapatával és győzte le ellenfelét kétszer is (6-0, 3-1). Elnézve azonban a Vidi vergődését, nem tűnik valószínűnek, hogy a fehérváriak és a magyar klubcsapatok mérlege most fog javulni a lengyel riválisok ellen…

Olvasói sztorik