Nemzetközi foci

Ki lesz a 21. magyar BL-légiós?

Az elmúlt 23 évben húsz honfitársunk léphetett pályára BL-meccsen külföldi csapat játékosaként.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Videoton, valamint Holman Dávid, Kádár Tamás és Lovrencsics Gergő klubja, a lengyel Lech Poznan minapi kiesésével szinte biztossá vált, hogy magyar játékos nem lép pályára a Bajnokok Ligája csoportkörében a mostani idényben. Az átigazolási időszak szeptember elejéig tart, tehát van még elvi lehetőség, hogy egy magyar labdarúgó valamelyik BL-klubhoz igazoljon, de jelenleg egyetlen honfitársunk nevét sem találjuk a selejtező negyedik körében, vagy az automatikusan főtáblán szereplő csapatok kereteiben. És hogy kik voltak azok a szerencsés magyarok, akik valamely külföldi csapat színeiben játszhattak BL-meccset? A Rangadó.hu legújabb összeállításából kiderül.

Disztl volt az első

Az első fecske Disztl László volt, aki az 1992–1993-as, legelső BL-szezonban pályára lépett a belga FC Bruges színeiben. A magyar válogatott egykori kiváló védőjátékosa az akkor még csak nyolccsapatos csoportkörben négy mérkőzést játszott végig, köztük mindkét alkalommal pályára lépett a későbbi győztes Olympique Marseille ellen.

A következő BL-szereplőnk Lipcsei Péter volt, aki a portugál FC Porto színeiben az 1995–1996-os szezonban (tehát amikor előző klubja, a Ferencváros is a főtáblán szerepelt) játszhatott végig egy mérkőzést, mégpedig a később elődöntőig jutó francia FC Nantes ellen.

1997 őszén Telek András, az elitligával a Ferencváros színeiben két évvel korábban már megismerkedő egykori válogatott középhátvéd a szlovák 1. FC Kosice színeiben szerepelt a BL-ben, ahol csapata első négy meccsét játszhatta végig. Bár a kassaiak a BL történetének első csapataként pont nélkül zárták a csoportkört, valószínűleg nem mindennapi élmény lehetett olyan együttesek ellen játszani, mint a Manchester United, vagy a később döntőig menetelő Juventus.

Hrutka már tovább is jutott

Az 1998–1999-es szezonban a tragikus hirtelenséggel elhunyt fiatal támadó, Fehér Miklós is bemutatkozhatott a kontinens elitszínpadán. Az FC Porto csatára a görög Olimpiakosz elleni idegenbeli meccsen kapott 24 percet. A következő szezonban kétszer játszhatott (egyaránt csereként), a többi között a Bernabéuban a későbbi győztes Real Madrid ellen.

A Ferencvárossal a BL-t korábban ugyancsak megjáró Hrutka János a német 1. FC Kaiserslautern csapatával a legjobb nyolcig jutott 1998–1999-ben, a válogatott középhátvéd négy meccsen jutott szóhoz, kétszer kezdőként. A később döntőig jutó Bayern München elleni hazai meccs valószínűleg nem tartozik a legszebb emlékei közé, hiszen már a nyolcadik percben kiállították, csapata pedig 4-0-ra kikapott és kiesett. Ettől függetlenül Hrutka az első magyar játékos, aki pályára léphetett a BL egyenes kieséses szakaszában.

Az 1999–2000-es szezonban a német Hertha BSC két magyarral vágott neki a BL küzdelmeinek. A második csoportkörig jutó berlini alakulatban a jelenlegi vezetőedző, Dárdai Pál öt meccsen kapott szerepet (négyszer kezdőként), Király Gábor pedig a csapat tizenkét meccséből tízet védett végig.

Korsós György a rekorder

Az osztrák Sturm Graznál is felbukkant egy magyar futballista, mégpedig Korsós György. Az első négy meccsen kapott szerepet, háromszor csereként lépett pályára, majd szezonbeli utolsó BL-meccsén, a Dinamo Zagreb elleni hazai találkozón már végig a pályán volt. Egy évvel később immár biztos kezdőként csapata mind a 12 meccsén pályára lépett, tíz alkalommal kezdőként, a Galatasaray ellen idegenben gólpasszt is adott. A válogatott jobbhátvéd még a 2005–2006-os szezonban is szerepelt a BL-ben, a Rapid Wien mind a hat meccsén a kezdőben kapott helyet, négyszer végig a pályán maradt. 22 fellépésével egyébként ő a magyar BL-rekorder!

A 2000–2001-es szezonban Korsós csapattársaként Szabics Imre is bemutatkozhatott az elitligában. A fiatal támadó hét meccsen kapott szerepet, mindannyiszor csereként lépett pályára. A 2003–2004-es évadban Szabics már a német VfB Stuttgart játékosaként kapott lehetőséget a BL-ben, nyolc meccsen hat alkalommal volt kezdő. Pályafutása egyik legjobb mérkőzésén góllal és gólpasszal vette ki a részét a Manchester United 2-1-es legyőzéséből, majd a következő meccsén a Panathinaikosz ellen is betalált.

A 2000–2001-es szezonban Bodnár László személyében újabb játékossal bővült a magyar BL-lista. Az ukrán Dinamo Kijev hátvédje három meccsen kapott szerepet, ugyanúgy, ahogy egy évvel később. 2002–2003-ban is jutott még neki két szereplés a csoportkörben (a Feyenoord és későbbi döntős Juventus ellen is végig a pályán volt), majd 2009 őszén a Debrecen alapembereként zárta BL-karrierjét. Fehér Csaba 2004 nyarán igazolt a holland PSV Eindhovenhez, amelynek színeiben abban az évben kettő, a 2006–2007-es szezonban pedig négy mérkőzésen léphetett pályára a negyeddöntőig jutó csapatban.

Torghelle, Juhász és Dzsudzsák is bemutatkozott

A 2005–2006-os idényben Torghelle Sándor öt meccsen bizonyíthatott a főtáblán a görög Panathinaikosz színeiben (köztük hazai pályán a későbbi győztes Barcelona ellen is), négyszer kezdőként. A Werder Bremen 2-1-es legyőzéséből két gólpasszal vette ki a részét. Ebben a szezonban szerepelhetett először a BL-ben Juhász Roland is, aki a belga Anderlechtnél játszott három meccset a főtáblán, majd egy évvel később újabb ötöt. Utóbbi szezonban az AC Milan ellen gólt is szerzett. Hat év után térhetett vissza az elitsorozatba a válogatott védő, 2012 szeptemberében csereként kapott 12 percet, újfent a piros-feketék ellen.

A 2006–2007-es szezonban Tőzsér Dániel a görög AEK Athén mind a hat meccsén játszott a BL-ben (ötször kezdőként), az Anderlecht elleni visszavágón Juhász Rolanddal együtt végig a pályán voltak. A 2011–2012-es idényben a belga KRC Genk egyik legbiztosabb embereként a csapat összes (hat) főtáblás meccsét végigjátszotta. Dzsudzsák Balázs a 2008–2009-es szezonban, a PSV Eindhoven játékosaként játszott öt meccset a főtáblán, kétszer kezdőként. A Liverpool ellen három perccel pályára lépése után gólpasszt adott.

Nagy Zoltán 2008 őszén két mérkőzésen védhetett a BL-ben a ciprusi Anorthoszisz Famaguszta színeiben, a Werder Bremen ellen végig, a Panathinaikosz ellen a szünetben beállva. Köteles László Tőzsér Dániel csapattársaként a KRC Genk mind a hat BL-meccsét végigvédte a 2011–2012-es szezonban, a Bayer Leverkusen elleni idegenbeli összecsapáson csapatkapitányként. Ugyanebben az idényben Huszti Szabolcs négy percet kapott az orosz Zenitben az FC Porto elleni 3-1 során.

Elmaradt a Petry–Telek párharc

Megyeri Balázs a 2011–2012-es szezonban három, egy évvel később két mérkőzést játszott végig a BL-ben, az elmúlt két szezonban már nem kapott lehetőséget, csak a kispadról figyelhette a görög Olimpiakosz meccseit. Szalai Ádám a 2013–2014-es szezonban volt a német Schalke 04 tagja, amelyben hét BL-meccsen lépett pályára, háromszor kezdőként.

Több olyan labdarúgónk is van, aki tagja volt ugyan BL-ben is szereplő csapata keretének, de nem kapott lehetőséget az európai kupaporondon. Petry Zsolt 1997–1998-ban a lengyel Jerzy Dudek mellett nem fért be a csapatba a holland Feyenoordnál, így a Petry–Telek párharc is elmaradt a BL csoportkörében… Egy másik válogatott kapusunk, Szűcs Lajos sem kapott szerepet a Kaiserslauternben 1998–1999-ben.

Hajnal Tamás és Szollár Krisztián ugyan a Schalke 04 tagjai voltak 2001–2002-ben, de mindketten a második csapatban szerepeltek akkoriban. Lisztes Krisztián ugyan bajnoki címet nyert a Werder Bremennel 2004-ben, de a szezon végén súlyosan megsérült, így a teljes 2004–2005-ös BL-szezont kihagyni kényszerült. Filkor Attila 2006 nyarától másfél évig volt kerettag az Internél, de BL-meccsen ő sem léphetett pályára.

Akik csak közelről nézték…

A 2006–2007-es szezonban Farkas II Balázs már az ukrán Dinamo Kijev keretéhez tartozott, de a BL-ben nem kapott szerepet. Laczkó Zsolt 2007-ben igazolt az Olimpiakoszhoz, klubja azonban kétszer is kölcsönadta első szezonjában. Egy BL-meccsen léphetett volna pályára, de akkor a keretbe sem került be. Németh Krisztián már a Liverpool kötelékéhez tartozott 2008–09-ben, de a felnőtteknél nem kapott lehetőséget.

Vass Ádám a 2012–2013-as szezonban a selejtezőkön még játszott a CFR Cluj színeiben, de sérülés miatt a csoportkört ki kellett hagynia. Ugyanekkor Bajner Bálint még a Borussia Dortmund kettes csapatánál szerepelt, ám a BL-ben nem vetették be.

Úgy tűnik tehát, az előttünk álló szezonban nem bővül a lista. Ezúttal is csak reménykedhetünk abban, hogy egy év múlva a magyar bajnok követi a Ferencváros és a Debrecen példáját, és/vagy valamelyik magyar futballista elvállalja a 21. szerepét…

Olvasói sztorik