Nemzetközi foci

Ő lesz az elmúlt évek legeredményesebb támadója?

Németh Krisztián jó úton jár afelé, hogy beállítsa Szalai, Huszti és Dzsudzsák rekordjait.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Bár a legutóbbi két hétvégén éppen megszakadt Németh Krisztián és csapata, a Sporting Kansas City kiváló sorozata az észak-amerikai profiliga (MLS) alapszakaszában, a magyar válogatott támadója így is remek szezont tudhat eddig maga mögött. Németh 14 bajnokin hét gólnál jár – és mellette a kupában is fontos találatokat jegyzett –, Benny Feilhaberrel holtversenyben vezeti csapata házi góllövőlistáját, és jó eséllyel pályázik rá, hogy az elmúlt évek egyik legeredményesebb magyar légiósa legyen.

Ugyanis az a képzeletbeli rangsor nem túl hosszú, az elmúlt idényekben nem sok támadónknak jutott főszerep a nívósabb bajnokságokban.

A magasan jegyzett ligákban játszó légiósaink közül az előző idény Dzsudzsák Balázsnak sikerült a legtermékenyebbre: a Dinamo Moszkva szélsője hét bajnoki találatot jegyzett az orosz élvonalban. Azt megelőzően Huszti Szabolcs remekelt, még a német Hannover színeiben tízszer keserítette az ellenfeleket a 2013–2014-es idényben (ugyanez a bravúr sikerült neki a 2007–2008-as szezonban is), a topligákban játszó magyarok közül akkor ő volt a legeredményesebb.

Az elmúlt évek leggólerősebb teljesítményeit az azt megelőző időszakban jegyezhettük fel: Szalai Ádám még a Mainz játékosaként 13 találattal zárt a Bundesligában (2012–2013), de Husztinak is erős szezonja volt akkor is, ő hét gólnál állt meg a német élvonalban. Ahogy az orosz, úgy a holland bajnokság sem tartozik a szigorúan vett topligák közé, de mindenképpen bravúros teljesítmény volt Dzsudzsáktól a PSV Eindhoven színeiben szerzett 11, 14, illetve 16 találata. Előbbit a 2008–2009-es, utóbbi kettőt a rá következő idényekben könyvelhette el.

A kevésbé nívós mezőnyben kutakodva persze már több nevet is találunk, mint például Kovács Péterét, aki tavaly ősz óta a norvég élvonal legeredményesebb légiósának mondhatja magát. A hórihorgas csatár a többi között 2012-ben 14 góllal zárta az első osztályt a Strömsgodset színeiben, míg 2009-ben az Odd Grenland támadójaként 16-ig jutott.

A legendák nincsenek veszélyben

Természetesen csak a közelmúltra igaz az, hogy Németh lehet a legeredményesebb külföldi bajnokságban szereplő magyar támadó. A legendák rekordjait egyelőre nem fenyegeti veszély. A csúcstartó Hirzer Ferenc a Juventusban még az 1920-as évek közepén egy idény alatt (26 bajnokin) 35 találatot vállalt magára, de például szintén az olasz élvonalban Nyers István is elérte a harminc gólt két szezonban is – 1949-ben 30, egy évre rá 31 találattal zárt.

Olvasói sztorik