Nemzetközi foci

Csökkent Dzsudzsákék átigazolási értéke

Jelenleg kilenc magyar játékos ér legalább egymillió eurót a német szakportál szerint.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Nem múlik el nap, hogy ne számolna be az európai sportsajtó Dzsudzsák Balázs esetleges klubváltásáról. A Dinamo Moszkva válogatott szélsőjével kapcsolatban olyan együtteseket emlegetnek, mint a török Besiktas, Galatasaray és Trabzonspor, a német Hertha BSC, de korábban az olasz Interről és Lazióról is nem egyszer esett már szó. Az átigazolási díjakkal is bátran dobálóznak a lapok, sőt a játékos fizetéséről is egyre konkrétabb értesülések látnak napvilágot.

Ennek kapcsán a Rangadó.hu megnézte, vajon hogyan alakult az elmúlt időszakban a legmagasabban jegyzett magyar játékosok piaci értéke. Kiknek nőtt a becsült vételi áruk, illetve kik azok, akik jelentősebben visszaestek a német Transfermarktbecslése alapján.

Természetesen továbbra is Dzsudzsák Balázs a legértékesebb magyar játékos. Jelenlegi piaci értékét 11 millió euróra saccolják, igaz, a télen lejáró szerződése miatt a pillanatnyi vételár a legtöbb lap szerint az ötmillió eurót sem haladja meg. A szélső ára egyébként 2012 januárjában volt a csúcson: 18 millió euróra becsülték akkor, míg a Dinamo 19 milliót fizetett érte – a hírek szerint ennyi volt az elengedési záradék az Anzsi Mahacskalával kötött szerződésben.

A német Hoffenheim játékosa, Szalai Ádám a második a sorban hatmilliós becsült piaci értékével. Tavaly nyáron ennyiért érkezett a Schalkétól a klubhoz, azóta a játékjoga tartja ezt az értéket. Nem sokkal marad el legjobbjától sem: 2013-ban még mainzi játékosként hétmillióra becsülték a vételárát, míg úgy tudni, a Schalke anno nyolcmilliót adott érte.

A képzeletbeli dobogó alsó fokát a Liverpool nemrég szerződtetett magyar kapusa, Bogdán Ádám foglalja el. A lap kétmillió euróra taksálja a piaci értékét – ennyire saccolták már a Bolton Wanderers kapusaként is. Bogdán értéke 2012 nyara óta masszívan tartja magát, kétmilliónál többre előtte és azóta sem értékelték. Viszont ha kiharcolná a helyet a Liverpool kezdőcsapatában…

A dobogósokat három, értékét növelő játékos követi. Stieber Zoltán a Hamburg és a magyar válogatott színeiben is egyre magabiztosabb formát mutat, nem meglepő, hogy a piaci szakértők is felértékelték. A sárvári születésű játékos 1.2 milliós vételára 1.7-re ugrott az elmúlt időszakban, igaz, 2011-ben, az Alemannia Aachen színeiben 2.5 millióra is becsülték már. Tőzsér Dániel éppen klubot keres, nem folytatja ugyanis a Premier League-be feljutó Watford színeiben. Meghatározó játékosa volt a csapatnak a másodosztályban, így korábbi 1.3 milliós vételárát 1.5-re vitték fel. Ő is elmarad azonban egyéni legjobbjától: 2012 elején a KRC Genk játékosaként 3.5 millióra is becsülték már. Nemanja Nikolics lejáró szerződésű bajnokként igazolt a lengyel Legia Warszawához. A videotonos időszaka alatt egymillió euró körüli értékre becsülték, ez az összeg most 1.3 millióról indul az idény kezdetével.

Rajtuk kívül három magyar játékost becsül még egymillió euróra vagy annál magasabb összegre a lap: a videotonos Juhász Roland pillanatnyilag is az élvonal legértékesebb labdarúgója 1.2 milliós értékével, míg a debreceni Varga József és a diósgyőri csapatkapitány Koman Vladimir kereken egymilliót érnek. Juhásznak természetesen korántsem ez a csúcs: az RSC Anderlechtben hatmillióra is taksálták még légiósként, míg Koman a Sampdoria színeiben három, Varga pedig korábbi debreceni éveiben 1.2 milliót is ért már.

Olvasói sztorik