Nemzetközi foci

Magyarországon mindenki ismeri a Liverpoolt

Bogdán Ádám szerint fantasztikus az atmoszféra, Mignolettel viszont még nem találkozott.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mint ismert, Bogdán Ádám a Liverpool FC együtteséhez szerződött – az angol klub már hetekkel ezelőtt hivatalosan is bejelentette a magyar kapus érkezését. A 27 éves játékos ingyen érkezett a Bolton Wanderers együttesétől, ahonnan nyolc év után távozott. A vörösök első számú kapusa, Simon Mignolet nem nyújtott meggyőző teljesítményt az elmúlt kiírásban, ezért honfitársunknak akár a kezdőbe is beverekedheti magát.

A Liverpool hivatalos honlapja hosszabb interjút közölt a magyar kapussal.

– Üdvözöljük a Liverpool csapatánál. Mekkora lépés ez a karrierjében?
– Köszönöm szépen. Ez egy hatalmas lépés a karrieremben. Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek egy ekkora csapatban, mint a Liverpool. Amikor megtudtam, hogy érdeklődik irántam a klub, két napig nem tudtam aludni, de igyekeztem nem sokat gondolni rá, egészen addig, amíg az ügynököm el nem kezdett tárgyalni. Természetesen a döntést megbeszéltem a feleségemmel és a barátaimmal is. Már alig várom, hogy elkezdődjön a felkészülés a következő idényre.

– Mielőtt eljött a Boltontól, írt egy levelet a szurkolóknak. Miért volt ez fontos?
– Nyolc évig voltam a csapatnál, a levél pedig nem csak a szurkolóknak, hanem az egész klubnak szólt. A Boltonnál lehetőségem volt védeni a Premier League-ben, és ezzel egy álmom vált valóra. Egészen kisfiú korom óta csak egyetlen dologra tudtam gondolni, hogy játszhassak az angol élvonalban. A Bolton mindig is különleges helyet foglal majd el a szívemben, ezért fontos volt, hogy megfelelően búcsúzzak. Nyilván arra nem volt lehetőségem, hogy egyesével elköszönjek mindenkitől, de éreztetni akartam, hogy sokat jelentett a klubnál eltöltött nyolc év.

– Azt is mondta, hogy minél több lehetőséget szeretne. Ezt hogy tervezi elérni?
– Szeretném megragadni az alkalmat, és minél többet játszani. Pontosan tudom, hogy nem én leszek a Liverpool első számú kapus, de törekedni fogok rá. Minden edzésen a maximumot kell nyújtanom, de először saját magamnak kell bizonyítanom, utána pedig a vezetőedzőnek, hogy lehet rám számítani, végül pedig a szurkolóknak. Amikor pedig megkapom a lehetőséget, élni kell vele. Ez így működik.

– Amikor a Boltonnal az Anfield Roadra látogatott, volt már esélye tapasztalni a stadion hangulatát…
– Igen, fantasztikus volt az egész atmoszféra. Amikor a szurkolók elkezdték énekelni a You’ll Never Walk Alone kezdetű dalt, az hihetetlen volt. Nagyon boldog vagyok, mert kaptam egy esélyt arra, hogy ezt minden hazai mérkőzésen átélhessem.

– Az emberek Magyarországon mennyit tudnak a Liverpoolról?
– A Liverpool az egyik legismertebb klub az egész világon. Emlékszem, hogy végignéztem a 2001-es UEFA Kupa-döntőt vagy a 2005-ös Bajnokok Ligája döntőt, és ezzel biztosan nem csak én vagyok így. Magyarországon mindenki ismeri a Liverpoolt, és pontosan tudják az emberek, hogy mekkora klub.

– Mennyit fejlődött azóta, amióta Angliában véd?
– Nyilván sokat kellett változnom, és fejlődnöm. Ha ez nem sikerült volna, már régen visszamentem volna Magyarországra. Amikor a Boltonhoz érkeztem, meg kellett szoknom az itteni edzéseket, és a sebességet, ami sokkal nagyobb volt, mint otthon, de utána megszoktam. Valamelyest lenyugodtam, és emiatt jobb döntéseket is hozok, de folyamatosan fejlődni szeretnék. Amikor fiatal voltam, Peter Schmeichel volt a példaképem, aki egy kivételes kapus. A Boltonnál rengeteget tanultam Jussi Jaaskelainentől, a nemzeti csapatból pedig Király Gábor segített a legtöbbet. Természetesen, ha ilyen hálóőrökkel dolgozhat együtt az ember, könnyebb tanulni.

– Simon Mignolet és az ön párharcát már a szurkolók is elővetítették. Mennyire élvezi a kihívást?
– Biztos vagyok benne, hogy komoly kihívás lesz. Ismerem őt, mint kapust, és tisztelem, annak ellenére, hogy hasonló korúak vagyunk. Még nem volt alkalmam találkozni vele, de biztos vagyok benne, hogy jól kijövünk majd egymással. Persze, versenyezni azért fogunk, de ez természetesen, hiszen ilyen a sport. Ennek ellenére segítjük is majd a másikat.

Olvasói sztorik