Nemzetközi foci

Király Gábor, mint a Hertha kapusedzője?

A berlini klub szakmai stábjába összegyűjtenék a korábbi sikercsapat játékosait.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Hertha BSC speciális helyzetben van, hiszen amíg Európa topbajnokságaiban a fővárosi csapatok szerepe jelentős, addig Németországban más a helyzet. A berlini klub patinás, de ezt eredményekkel mégsem tudja alátámasztani mostanság. Jó bizonyíték erre az elmúlt szezon is, amikor nem sokon múlt a kiesés. A fővárosi együttes egyébként az elmúlt időszakban folyamatosan ingázik a másodosztály és a Bundesliga között. Egyik legsikeresebb időszakát a kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején élte, amikor rendszeresen érdekelt volt az európai kupasorozatokban.

A berliner-kurier.de arról ír, hogy a Hertha klubmenedzsere, Michael Preetz az 1999–2000-es szezon alapembereire akarja építeni a klubot. Ő egyébként szintén a berliniek játékosa volt, mégpedig éppen abban az időszakban (1996–2003). Persze, ezt nem úgy kell érteni, hogy visszatérnek a pályára játszani, hanem a szakmai stábban kapnak helyet. A 47 éves szakembernek ezzel az a célja, hogy azt a győztes mentalitást, ami korábban őket jellemezte, beleneveljék a fiatalokba is. Nem mellesleg a gyerekeket motiválja, ha korábbi példaképek, klubikonok irányítása alatt fejlődhetnek.

A már említett csapatból nyolc nevet fel lehet sorolni, akik már a Herthánál munkálkodnak. Hendrik Herzog, Andreas Schmidt, Zecke Neuendorf, Ante Covic, Michael Hartmann és Andreas Thorm jobbára utánpótlásedzőként ténykednek a klubnál, Michael Preetz nevét és pozícióját pedig már feljebb megemlítettük.

Dárdai Pál is ehhez a társasághoz tartozik, hiszen meghatározó alakja volt a Herthának abban az idényben. A 39 éves magyar tréner szintén a korosztályos csapatokkal kezdte a munkát, de mára már a Hertha vezetőedzőjeként a felnőtt csapatot irányítja. A magyar szövetségi kapitányként is ténykedő Dárdainak nagyon előnyös szerződése van, amiből látszik, hogy akár így, akár úgy, de hosszútávra terveznek vele a német klubnál.

A berlini honlap megemlíti, hogy Király Gábor visszatérésére is van esély. A szürke mackónadrágjáról elhíresült hálóőrre kapusedzőként számítanának a fővárosi klubban. A Hertha új kapuedzője a szintén magyar Petry Zsolt lesz, akit Dárdai vitt a kék-fehérekhez.

Szép gondolat, de mint ismert, Király idén vetett véget hosszú ideig tartó légiós-karrierjének, és visszatért nevelőegyesületéhez, a Szombathelyi Haladáshoz. Azt azonban nem tudni, hogy a válogatottban is számításba vett tapasztalt játékos meddig akar még aktívan védeni. Az sem biztos, hogy azután visszaköltözne Németországba, hiszen a vasi megyeszékhelyen egy sportlétesítményt és egy kapusiskolát is működtet.

Olvasói sztorik