Nemzetközi foci

Buffon rekorder lett

Az olasz válogatott hálóőre pénteken 50. alkalommal szerepelt Eb-selejtezőn.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az olasz labdarúgó-válogatott kapusa, Gianluigi Buffon mérföldkőhöz érkezett a horvátok elleni, pénteki Európa-bajnoki selejtezőn: ez a találkozó volt 50. tétmérkőzése az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) égisze alatt zajló kontinentális sorozatban.

A most 37 éves hálóőr 1998 októberében debütált egy Svájc ellen 2-0-ra megnyert Eb-selejtezőn, a péntek esti, spliti 1-1-es döntetlen pedig a selejtezőket és az Európa-bajnokságokat tekintve a félszázadik meccse volt. Buffon nem védte végig az összecsapást, a szünetben Salvatore Sirigu váltotta.

Buffon az olaszok számára ezüstéremmel zárult 2000-es tornáról kéztörés miatt lemaradt, a 2004-es, 2008-as és 2012-es kontinensviadalokon viszont ő védte az olasz válogatott kapuját. Utóbbi Európa-bajnokságon egészen a döntőig menetelt a csapattal, ám ott a spanyolok 4-0-ás győzelmükkel megállították a Squadra Azzurrát.

A világbajnok kapus a legutóbbi szezonban olasz bajnoki címet és kupagyőzelmet könyvelhetett el klubcsapatával, a Juventusszal, a Bajnokok Ligájában pedig csupán a Barcelona állította meg Buffont és társait a májusi, berlini fináléban.

A legtöbb Európa-bajnoki selejtezővel és Eb-mérkőzéssel rendelkező labdarúgók:
1. Gianluigi Buffon (olasz) 50 mérkőzés

2. Szargisz Hovszepjan (örmény) 47

Lilian Thuram (francia) 47

4. Mario Frick (liechtensteini) 46

5. Iker Casillas (spanyol) 45

6. Petr Cech (cseh) 44

7. Vitalijs Astafjevs (lett) 43

Robbie Keane (ír) 43

9. Szergej Ignasevics (orosz) 42

10. Kim Källström (svéd) 40

Darijo Srna (horvát) 40

Olvasói sztorik