Nemzetközi foci

Újabb kupát nyert a Barcelona

A fociszerető gyerekek a társadalmi kezdeményezései alapján díjazták a katalán klubot.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Huszonnégy európai és ázsiai ország gyermeklabdarúgói vettek részt a III. Nemzetközi Foci a Barátságért Gyermekfórumon, hazánkat az MTK U14-es csapata képviselte a nagyszabású rendezvényen, Berlinben.

Összesen 670 gyermek és felnőtt részvételével rendezték meg a Gazprom társadalmi programja részeként a gyerekfórumot. A vállalat kezdeményezésének célja, hogy segítse az ifjúsági labdarúgás fejlesztését és olyan, általános emberi értékeket népszerűsítsen a fiatalok körében, mint a barátság, egyenlőség, sportszerűség, egészség, béke, odaadás, győzelem, hagyományok és becsület.

Ehhez kapcsolódóan a rendezvényen átadták a Kilenc Érték Kupát, amit a résztvevő gyerekek ítéltek oda annak a BL-ben szereplő csapatnak, amely szerintük – a társadalmi kezdeményezései alapján – legjobban képviseli a program alapelveit: barátság, egyenlőség, sportszerűség, egészség, béke, odaadás, győzelem, hagyományok és becsület. Idén első alkalommal adták át ezt az egyedülálló, a sportközösségben eddig példa nélküli trófeát. A győztest nem sokkal a fórum kezdete előtt a gyerekek választották ki egy nemzetközi, a 24 országot egybefogó szavazás keretein belül.

A kupát az FC Barcelona nyerte meg, mert a gyerekek megítélése szerint a klub kiemelkedően törekszik az ifjúsági futball fejlesztésére és támogatására, valamint segíti a fejlődő országokból származó fiatal labdarúgókat.

A fórum részeként utcai focibajnokságot is rendeztek, amelyet az osztrák Rapid nyert meg, a Magyarországot képviselő MTK a spanyol Atlético Madrid ellen 2-0-s győzelmet aratott, a japán Tokio ellen azonban veszített a csoportmérkőzések során. A program végén a résztvevők együtt izgulhatták végig a Bajnokok Ligája döntőjét az Olimpiai Stadionban.

Idén a programot világszinten több mint 100 ezer gyermek és felnőtt támogatta, köztük híres sportemberek és művészek is. Magyarországon Buzánszky Jenő és Mészöly Géza után 2015-ben Dzsudzsák Balázs vállalta a program nagyköveti tisztjét, szakmai támogatóként pedig az MLSZ Grassroots-programja állt a kezdeményezés mellé.

A fórum alatt a gyerekeknek lehetőségük nyílt megismerkedni más országokból származó társaikkal, sőt Julian Draxler, Fabian Giefer és Anatolij Timoscsuk futballsztárokkal is, valamint a program nemzetközi nagykövetével, Franz Beckenbauerrel. A fórum eseményeit körülbelül kétszáz, jelentős nemzetközi médiumoktól érkezett újságíró közvetítette, rajtuk kívül pedig még a Nemzetközi Ifjúsági Sajtóközpont tagjai, 24 európai és ázsiai gyermek riporter is nyomon követte a történéseket.

„Három év alatt megtriplázódott a Foci a Barátságért programban résztvevő országok száma és folyamatosan érkeznek hozzánk újabb jelentkezések. 2015-ben már ázsiai országok is csatlakoztak a programhoz, és így a Foci a Barátságért eseményei már kontinenseken átívelve kerülnek megrendezésre s évről évre egyre több és több ember osztozik a program értékeiben. A kezdeményezésünk iránti hatalmas érdeklődés és a nemzetközi sportközösség támogatása is igazolja programunk jelentőségét és népszerűségét, emellett pedig azt, hogy megfelelő útmutatást nyújt a jövőnket képviselő fiatalabb generáció nevelésére” – mondta a Gazprom igazgatótanácsának elnöke, Alexej Miller.

„A Foci a Barátságért programnak elképesztő dinamikája van: rendszeresen indítanak új eseményeket és kezdeményezéseket, tisztán látható a folyamatos fejlődés. Három éve meghatározták az eseménysorozat által képviselt értékeket, 2014-ben pedig megalapították a Foci és Barátság Napját. A program hivatalos jelképe a Barátság karkötő lett, amit most már 26 ország gyermekei és felnőttjei viselnek. Az idei év újítása a Kilenc Érték Kupa, amit a fiatalok szavazhatnak meg a felnőtteknek, ezáltal elismerve jó cselekedeteiket. A gyerekek így követendő példát találhatnak a maguk számára, a felnőtteknek pedig külön motivációt adunk társadalmi projektjeikhez. Ez egy remek kezdeményezés és én büszkén állok ki mellette” – mondta a Foci a Barátságért program nemzetközi nagykövete, Franz Beckenbauer.

Olvasói sztorik