Nemzetközi foci bajnokok ligája

Július másodikán kezd a Fradi, a DVSC és az MTK

Két hét múlva sorsolják a magyar csapatok Bajnokok Ligája-, illetve Európa Liga-ellenfeleit.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Összesen négy magyar csapat indulhat a 2015–2016-os Bajnokok Ligája, illetve Európa Liga selejtezőiben. Mint ismert, a bajnok Videoton a BL második selejtezőkörében kapcsolódik be a küzdelmekbe, míg a Ferencváros, az MTK és a Debreceni VSC már az EL első körében pályára lép.

Ahogy arról korábban a Rangadó.hu is beszámolt, a Videoton kiemelt lesz a második körben, így elkerüli a szintén magasabban rangsorolt riválisait. Az első és a második selejtezőkör sorsolását június 22-én tartja az UEFA a svájci Nyonban, vagyis aznap derül ki, hogy ki ellen kezd a magyar bajnok. A kiírás szerint a második selejtezőkör első fordulóit július 14-15-én rendezik – ekkor lép először pályára a Vidi –, míg a visszavágókra egy héttel később, 21-22-én kerül sor. Már a visszavágók előtt megtartják a következő forduló sorsolását: július 17-én, pénteken derül fény a harmadik selejtezőkör párosításaira. Utóbbi játéknapjai július 28-29. és augusztus 4-5. lesznek.

A harmadik körből továbbjutó csapatok a rájátszásban szerepelhetnek, ennek sorsolását augusztus 7-én bonyolítják le, míg a mérkőzéseket 18-19-én és 25-26-án rendezik. A csoportkör sorsolását ezt követően 27-én tartják, a 32 csapatos főtábla első játéknapjára pedig szeptember 15-16-án kerül sor.

A Videoton lehetséges ellenfelei a második selejtezőkörben:

FK Szarajevó (bosnyák), FK Ventspils (lett), Dila Gori (grúz), AS Trencin (szlovák), Zalgiris Vilnius (litván), FK Asztana (kazah), Milsami Orhei (moldáv), Rudar Pljevlja (montenegrói), Vardar Szkopje (macedón), Stjarnan FC (izlandi), CS Fola Esch (luxemburgi), Dundalk (ír), Hibernians FC (máltai), illetve az első selejtezőkör továbbjutói.

Mivel az Európa Ligához hasonlóan itt is területi elv alapján sorsolják össze a csapatokat, ezért még szűkebb lesz a lehetséges ellenfelek sora a csoportbeosztást követően.

Két körig kiemelt lehet a Debrecen

Az Európa Liga első selejtezőkörében egyedül a Debrecen lesz kiemelt a magyar csapatok közül. A 102 csapatos mezőny első felében kap helyet a többi között az angol West Ham United, a moldovai Sheriff Tiraspol és a horvát Hajduk Split is. Várhatóan ismét területi elv alapján osztják csoportokba a kiemelt, illetve nem kiemelt együtteseket – azonos nemzetiségű együttesek nem kerülhetnek össze. Az is biztossá vált, hogyha a DVSC továbbjut, akkor a második selejtezőkörben is kiemeltként várja a sorsolást. Az MTK és a Fradi biztosan magasabban jegyzett ellenfél ellen kezdi meg a küzdelmeket.

Az első és a második selejtezőkör sorsolását szintén június 22-én tartják. Az első kör első játéknapja július 2-án lesz, míg a visszavágókat július 9-én rendezik. Egy héttel később máris jön a következő selejtezőkör (július 16.), ennek a visszavágóira pedig 23-án kerül sor. Szintén a BL-lel egy időben sorsolják a harmadik kör párosításait: a július 17-i sorsolást követően július 30-án és augusztus 6-án lépnek pályára a továbbjutók.

A csoportkör előtti utolsó selejtezőkör sorsolását augusztus 7-én tartják, a meccseket pedig 20-án és 27-én játsszák le a felek. Augusztus 28-án a csoportkör beosztását készítik el Monacóban, melynek első játéknapja szeptember 17-e lesz.

A nyári 2015–2016-os BL-, EL-napok

Június 22. hétfő: BL és EL első és második selejtezőkör sorsolása

Június 30. és július 1. kedd és szerda: BL első selejtezőkör, első játéknap

Július 2. csütörtök: EL első selejtezőkör, első játéknap

Július 7. és 8. kedd és szerda: BL első selejtezőkör, visszavágók

Július 9. csütörtök: EL első selejtezőkör, visszavágók

Július 14. és 15. kedd és szerda: BL második selejtezőkör, első játéknap

Július 16. csütörtök: EL második selejtezőkör, első játéknap

Július 17. péntek: BL és EL harmadik selejtezőkör sorsolása

Július 21. és 22., kedd és szerda: BL második selejtezőkör, visszavágók

Július 23. csütörtök: EL második selejtezőkör, visszavágók

Július 28. és 29., kedd és szerda: BL harmadik selejtezőkör, első játéknap

Július 30. csütörtök: EL harmadik selejtezőkör, első játéknap

Augusztus 4. és 5., kedd és szerda: BL harmadik selejtezőkör, visszavágók

Augusztus 6. csütörtök: EL harmadik selejtezőkör, visszavágók

Augusztus 7. péntek: BL- és EL-rájátszás sorsolása

Augusztus 18. és 19., kedd és szerda: BL-rájátszás, első játéknap

Augusztus 20. csütörtök: EL-rájátszás, első játéknap

Augusztus 25. és 26., kedd és szerda: BL-rájátszás, visszavágók

Augusztus 27. csütörtök: EL-rájátszás, visszavágók

Augusztus 27. csütörtök (Monaco): BL-csoportkör sorsolása

Augusztus 28. péntek (Monaco): EL-csoportkör sorsolása

Olvasói sztorik