NB I bajnokok ligája

Kassai egy vagyont keres a BL-ben

Nagyjából másfél millió forintért fúj – az UEFA-tól kapott gázsi valóban mesés.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Nagyjából másfél millió forintnak megfelelő összeg ütheti a markát egy jó nevű játékvezetőnek, ha rábíznak egy Bajnokok Ligája-mérkőzést – írja a telesport.hu.

Az Európai Labdarúgó Szövetség tájékoztatása szerint az európai kupákban érdekelt bírók juttatásai négy részből tevődnek össze: a napidíjból, az utazási hozzájárulásból, a meccspénzből és a besorolás szerinti bónuszból.

A napidíj egységesen 200 euró a játékvezetők és az összes asszisztens számára. Mivel a bíróknak a meccsnap előtt meg kell érkezniük a helyszínre, és csak másnap hagyják el azt, ezt az összeget három napra kapják, így 600 euróval lehet számolni.

A mérkőzés helyszínére a repülőjegyet, valamint a rendező városban az utazást és a szállást az UEFA állja, viszont a játékvezető saját országán belüli utazásaira 200 eurós átalányt fizet az európai szövetség. Ez alatt azt kell érteni, amíg a bíró otthonról eljut a repülőtérre, majd a meccs másnapján onnan haza, így szerencsés esetben ebből a 200 euróból spórolhat is, nem kell túl sokat költenie.

A harmadik pillér a meccspénz. Ezt csak a játékvezetők és a vonal melletti asszisztensek kapják, a kispadoknál segédkező hivatalos személynek nem jár. A meccspénz már nem fix összeg, attól függ, hogy milyen sorozatban és a sorozat mely szakaszában rendezik az adott mérkőzést.

A játékvezetőknek 700, az asszisztenseknek 250 euró jár a Bajnokok Ligája első és második selejtezőköréért, valamint az Európa Liga-meccsekért egészen a nyolcaddöntőkig. Ezer eurót fizet az UEFA a játékvezetőknek a BL-találkozókért a harmadik selejtezős körtől kezdve és az EL-meccsekért a nyolcaddöntőtől. Az asszisztensek ebben a kategóriában 350 eurót kapnak.

Az európai kupaporondon szerepet kapó játékvezetők juttatásainak negyedik összetevője a mérkőzésenként járó bónusz, amelynek mértéke attól függ, hogy az adott játékvezető melyik besorolási osztályban szerepel az európai szövetségnél. Az elit csoport tagjai 3500, a második kategóriába tartozók 2500 eurót kapnak meccsenként.

Az elitkategóriában egyébként a magyar játékvezetők közül jelenleg egyedül Kassai Viktor szerepel, aki a BL mostani kiírásában két csoportmeccset és egy selejtezőt, az EL-ben pedig egy csoportmérkőzést vezetett. A második vonalnak tagja Bognár Tamás – Kassai egyik állandó segítője – és Vad II István, utóbbi szintén két BL- és egy, a 16 közé jutásért rendezett EL-meccsen jutott szóhoz játékvezetőként.

Az UEFA bírókra vonatkozó előírása külön kitér arra, hogy a játékvezető nem fogadhat el 300 eurónál nagyobb értékű ajándékot a mérkőzésben bármilyen szempontból érdekelt szervezettől vagy személytől. A szabályzat arról is rendelkezik, hogy a játékvezető semmilyen körülmények között nem tarthatja meg egyik meccslabdát sem.