Nemzetközi foci

Magyaros boldogság Romániában

Bőle Lukács fantasztikus tavaszt produkáló csapata, a CSMS Iasi minden bizonnyal elkerüli a kiesést.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Legutóbb január elején beszélgettünk a román élvonalban szereplő CSMS Iasi magyar légiósával, Bőle Lukáccsal, aki a gyenge ősz után sokkal jobb tavaszt remélt. Hogy nem csak kincstári optimizmusról volt szó, jól mutatja, hogy az idei naptári évben bámulatos feltámadást produkáltak. Eddig 12 bajnoki meccset játszottak, mérlegük: nyolc győzelem, két döntetlen és két vereség. Nem csoda, ha ezzel a remek mutatóval már régóta nem a kiesőzónában tanyáznak – gyakorlatilag az egész őszt, illetve a téli szünetet ott töltötték –, hanem a középmezőny tagjai.

Mivel létszámcsökkentés lesz a román első osztályban, a jelenlegi idény végén hat csapat búcsúzik. A CSMS Iasi öt fordulóval a vége előtt a kilencedik helyen áll, a veszélyzónától nyolcpontos távolságra.

A Rangadó.hu érdeklődésére a 25 éves középpályás elmondta, hogy az olasz vezetőedző, valamint a kiváló téli felkészülés a sikerük titka. Hogy a következő szezont is a román klubnál kezdi-e, még nem tudja, hiszen a jövő helyett egyelőre mindenkit a jelen, vagyis az eredményes szezonzárás foglalkoztat a csapatnál.

– Ősszel három edzőcsere volt, és igazándiból a harmadik hozta meg az eredményt. A tavalyi év utolsó négy-öt meccsén már elfogadhatóak voltak az eredményeink, tehát nyertünk vagy döntetlent játszottunk – mesélte Bőle Lukács. – A felkészülési időszak során jó alapozást csináltunk, és egyben maradt a csapatnak az a magja, amelyre lehetett számítani, már az ősz vége felé is. Ennek tudható be a jó szereplés, illetve annak, hogy két győzelemmel nyitottuk a tavaszt, és ez olyan lendületet adott a csapatnak, hogy még mindig tart, úgy tűnik. Nagyon egyben van a társaság, és mindenki maximálisan küzd azért, hogy bennmaradjunk az első osztályban. Egyre inkább úgy tűnik, hogy ez sikerülni fog.

Tavaly október közepe óta az 53 éves olasz Nicoló Napoli a jászvásáriak vezetőedzője. Játékosként a Messina, a Cagliari és a Reggina együttesében szerepelt, de négy évet a Juventus kötelékében is lehúzott. Érdekesség, hogy több mint tíz éve kezdett edzőként tevékenykedni, de eddig kizárólag Romániában dolgozott, a jelenlegi az ötödik klubja, de az Universitatea Craiovát például négy különböző időszakban is irányította.

A magyar középpályás az őszi szezon második felében vált kezdőjátékossá, de márciusban négy meccset ki kellett hagynia. Az egyik edzésen olyan szerencsétlenül blokkolt egy lövést, hogy kifordult a bokája, illetve egy kicsit a térde is. Időben nem kellett sokat kihagynia, de akkoriban szerda-szombat ritmusban játszottak, így jött össze a négy mérkőzés. A felépülése után visszakerült a kezdőbe, és a Dinamo Bucuresti elleni 1-0-s siker alkalmával ő lőtte a győztes gólt.

– Nagyon fontos győzelem volt, de az összes többi szintén, például a csütörtöki. Itthon különösen jól szerepel a csapat, még veretlenek vagyunk, nagyon sok szurkoló támogat minket, úgyhogy nagyon jó érzés hazai környezetben pályára lépni.

A tavasz eddigi 12 mérkőzése közül tíz alkalommal nem kapott gólt a CSMS Iasi, honfitársunk ezt azzal magyarázza, hogy a támadásból és a védekezésből egyaránt igyekszik mindenki kivenni a részét. A kapusuk halmozza a bravúrokat: a televízióban készült egy TOP10-es összeállítás a román első liga legnagyobb védéseiből, ebből négy az ő nevéhez fűződik.

– Nyugalmi állapotnak még nem nevezhető, amiben vagyunk. Hétfőn lesz itthon egy nagyon fontos mérkőzésünk a Rapid Bucuresti ellen, ha azt is megnyerjük, akkor még mindig lesz matematikai lehetőség a kiesésre, de nagyon kevés, úgyhogy azt számoltuk, hogy talán az már elég lesz. Akkor egy kicsit megnyugodhatunk, de minél szebben szeretnénk befejezni a tavaszt. Az utolsó meccsünk pont a Steaua ellen lesz, abban reménykedünk, hogy addigra már minden eldől, és felszabadult játékot tudunk produkálni hazai közönség előtt.

Közeledik a nyár, a labdarúgók többsége már a folytatáson töri a fejét, ebben az időszakban világszerte gőzerővel zajlanak a tárgyalások a szerződéskötésekről, illetve a hosszabbításokról. Bőle esetében viszont ez egyelőre nem téma, csak a szezon zárása után egyeztetnek róla.

– Még nem beszéltünk erről a vezetőséggel. Most csak arra koncentrál a csapat, ami a legfontosabb, hogy kiharcoljuk a biztos bennmaradást. Úgyhogy még nem tudom, mi lesz a nyáron – magyarázta Bőle Lukács.

Olvasói sztorik