Nemzetközi foci

Csapatok, amelyek soha nem estek ki

A Bundesliga-alapítók becsületéért a Hamburg küzd kétségbeesve; az angoloknál az Arsenal sorozata a leghosszabb.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Nincs könnyű helyzetben a Stieber Zoltánt is foglalkoztató Hamburger SV a német Bundesligában. A csapat a bennmaradásért harcol, szombati győzelmével kilencmeccses nyeretlenséget szakított meg, elmozdulva ezzel az utolsó pozícióból a tabellán.

Azonban még így is osztályozós helyen áll a HSV, amely a Bundesliga alapítócsapatai közül egyedüliként még soha nem esett ki. 1963 óta minden évben tagja a legjobbak versengésének – tavaly például osztályozón éppen Stieber akkori csapata, a Greuther Fürth ellen hosszabbította meg élvonalbeli tagságát.

A Hamburg az egyetlen

A német bajnoki „alapítók” közül mások nem tudták megőrizni örökös tagságukat, ám találunk hat olyan – később feljutó – együttest, amelyek szintén állandó tagjai a legmagasabb osztálynak a bemutatkozásuk óta. A rekordbajnok Bayern München 1965-ben debütált az első osztályban, azóta nem esett ki. A Bayer Leverkusent 1979 őszén ismerhette meg a publikum, azóta szintén nem hagyta el az élvonalat, csakúgy, mint az 1997-ben debütáló VfL Wolfsburg, a 2008 óta élvonalbeli TSG Hoffenheim, illetve a 2011-ben bemutatkozó FC Augsburg.

1919 óta tart az Arsenal szériája

Az angol Premier League a 23. szezonjánál jár. Az alapítócsapatok közül az Arsenal, az Aston Villa, a Chelsea, az Everton, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur még sosem búcsúzott a sorozattól. A United, Arsenal, Chelsea trió egyeduralmát csak néhány alkalommal sikerült megtörni: a Blackburn Rovers 1995-ben, a Manchester City pedig 2012-ben és 2014-ben lett bajnok, a többi évben (1993-tól kezdve) mindig az előbbi hármas hódította el az első helyet.

A fenti csapatokon kívül két olyan később debütáló együttes van a mostani mezőnyben, amely a feljutása óta nem esett ki: a Stoke City a hetedik idényét tapossa, a Premier League-ben, míg a Swansea City sorozata négy idény óta tart.

Ha a korábbi első osztály kiírását is figyelembe vesszük, akkor az Arsenal mondható a legrégebbi élvonalbeli angol csapatnak: az együttes 1919 óta folyamatosan tagja a legjobbak mezőnyének. A legtöbb szezont az Everton húzta le az első osztályban, összesen 112-t.

Három spanyol, egy olasz

1928 óta íródik a spanyol élvonal története. Azóta három klub nem köszönt el a legmagasabb osztálytól: a 32-szeres győztes Real Madrid, a 22-szeres bajnok Barcelona és a nyolc sikert számláló Athletic Bilbao. A három klub élvonalbeli tagsága már 83 idény óta tart, hozzájuk csatlakozott jóval szerényebb mutatóval a 2004 óta állandó tagnak számító Getafe.

Olaszországban csak egy olyan csapatot találunk, amely a pályán elért eredményei alapján és adminisztratív úton sem élte meg a kiesést: az Internazionale 1929 óta mindig pályára lépett az élvonalban, és 18-szor meg is nyerte azt. Az AS Roma csak azért nem számít örökös tagnak, mert egy szezont (1951–1952) kihagyott.

Négyen vannak a hollandok

A holland bajnokság (Eredivisie) 1956-os debütálása óta négy csapat nem esett ki. A rekordbajnok Ajax (25 elsőség), a 19-szeres győztes PSV Eindhoven és a kilencszeres bajnok Feyenoord mellett az FC Utrecht sem mondott búcsút a legjobbaknak. Ha a korábbi éveket is figyelembe vesszük, akkor viszont egyedüliként a Feyenoord mondható örökös tagnak, amely 1921-ben debütált a legmagasabb osztályban.

A legrégebbi első osztályú csapatok

Nehéz lenne pontos statisztikával előállni ebben a témában, de ha hihetünk a különböző feljegyzéseknek, akkor az összes bajnokságot tekintve az Egyesült Királyság négy csapata sorolható a legöregebb első osztályú együttesek közé.

Az északír bajnokságban három alakulat, a Cliftonville, a Glentoran és a Linfield már 1890 óta tagjai a legmagasabb osztálynak. Utóbbi magasan őrzi rekordbajnoki címét: 51-szer hódította el a legjobbnak járó serleget. Rajtuk kívül egy skót csapat, a legendás, 45 bajnoki címet számláló Celtic is 1890 óta írja élvonalbeli történelmét.

NB I: csak a Paks

A magyar élvonalban 2006-ban debütált a Paksi FC, amely olykor közel járt a kieséshez, mégsem esett ki a bajnokságból. A tolnaiak ezzel egyedüliek a mezőnyben. A Ferencvárost adminisztratív úton száműzték a legjobbak közül, azonban a pályán elért eredmények alapján szintén sosem mondott búcsút a legjobbaknak. Komoly bajban van a Győri ETO, amely 1960 óta szerepel megszakítás nélkül az élvonalban.

Hasonlóan a Fradihoz, adminisztratív úton köszönt el egy szezon erejéig élvonalbeli tagságától az olasz Juventus is, amely a 2006-os bundabotrányt követően a bajnoki cím ünneplése helyett a másodosztályban találta magát. A Juve története is 1929 óta íródott, csakúgy, mint a már említett Internazionale sorozata. És ha már szó esett a skót Celtic esetében a hosszú sorozatról, mindenképpen meg kell említeni a rivális Rangerst is. Mint ismert, az együttest 2012-ben csőd miatt három osztállyal sorolták vissza, azonban előtte 1890-től kezdve szintén megszakítás nélkül volt tagja a skót első osztálynak.

Olvasói sztorik