Nemzetközi foci

Dobogóért küzdő légiósok

A külföldi bajnokságokban játszó magyarok közül többen is aranyéremmel zárhatja az idei szezont.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Évek óta minden magyar labdarúgónak az a célja, hogy kipróbálhassa magát valamelyik külföldi bajnokságokban. Mindig is nagy dilemma volt, hogy melyik a jobb? Egy hazai topcsapatban az aranyéremért küzdeni, vagy egy külföldi első-, esetleg másod- vagy harmadosztályú klubban szerepelni? A játékosok többsége inkább az utóbbit választja, ami érthető is, hiszen gyakran szakmai és financiális oldalról is kifizetődőbb.

Légiósaink közül is többen vannak, akik jól választottak csapatot, és az előbb felsorolt előnyök mellé még az eredményesség is párosult. Megyeri Balázs, az Olimpiakosz hálóőre a hétvégén az ötödik görög bajnoki címét ünnepelhette, ami komoly sikernek mondható egy magyar labdarúgó számára. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az idei kiírásban csak második számú kapus volt, ezért a bajnokságban mindössze három alkalommal őrizte a rekordbajnok hálóját, de ettől még az érdemet nem lehet tőle elvenni.

Mivel egy-két kivételtől eltekintve a bajnokságok hamarosan véget érnek, a Rangadó.hu összeállította, melyik magyar légiós érhet el az Olimpiakosz hálóőréhez hasonló sikert, illetve dobogós helyezést külföldön.

A legnagyobb esélye az újabb aranyra kétségkívül egy másik kapusnak, Gulácsi Péternek van. A Red Bull Salzburg 29 forduló elteltével vezeti az osztrák Bundesliga tabelláját. A második helyezett Rapid Wien hat ponttal van lemaradva, tehát ezt már csak a Salzburg bukhatja el.

Szintén aranyéremre esélyes Tőzsér Dániel, akit lehet, hogy a következő kiírásban már a Premier League-ben látunk. Az angol másodosztályban (Championship) már a 44. fordulót tapossák a csapatok, tehát a jelenleg listavezető Watford még két mérkőzést játszik, és ha mindkettőt megnyeri, akkor bajnok lesz. Persze tudjuk, hogy ez az egyik, ha nem a legkiszámíthatatlanabb bajnokság, az üldözők pedig ott vannak a lódarazsak nyomában. Tőzséréknek jelen pillanatban 85 pontjuk van, de a második Bournemouth és a harmadik Middlesbrough is 84 egységgel rendelkezik. A Watford számára elég egy hiba, és még a feljutást is a rájátszásban kell kivívniuk, hiszen a harmadik helyezettre ez a sors vár.

A lengyel különítmény is eredményes bajnokságot zárhat. A Lech Poznan jelenleg a tabella második helyén tanyázik, és az éllovas Legia Warszawa sincs beláthatatlan távolságra, négy pont a két csapat közti különbség. Kádár Tamás, Lovrencsics Gergő és Holman Dávid klubja tehát jó eséllyel pályázik a dobogóra. Guzmics Richard együttese, a Wisla Kraków negyven ponttal az ötödik, de akár a harmadik helyre is odaérhet, hiszen mindössze öt pont a különbség, és a rájátszás még hátravan.

A legértékesebb magyar labdarúgó, Dzsudzsák Balázs klubja, a Dinamo Moszkva is versenyben van még a dobogóért az orosz Premjer Ligában. A fővárosi kék-fehérek 43 pontot gyűjtöttek úgy, hogy eggyel kevesebb meccset játszottak, mint riválisaik. A második hely elérésére is jó esélyük van, ahol jelenleg a 48 pontos CSZKA Moszkva áll.

A ciprusi élvonalban vitézkedő Omonia Nicosia együttesének is minden esélye megvan, hogy felérjen a dobogóra. Leandro de Almeida klubjának még az ezüstéremre is komoly lehetősége van.

Bár csak nemrégiben kezdődött a bangladesi bajnokság, de Csorba Szabolcs és Demjén Gábor együttese, az Abahani Limited az aranyérmet célozta meg Kottán György vezetőedző irányításával. Ehhez a két magyar az eddigi három fordulóban kivétel nélkül gólokkal járult hozzá.

Olvasói sztorik