Nemzetközi foci

A mieinknél is nagyobbat zuhantak

A magyar válogatott temérdek nemzetközi sikerrel a háta mögött a 46. világranglistán – két korábbi sikercsapat viszont még hátrébb áll.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

„Nincs még egy olyan futballnemzet, amely ilyen magasról zuhant volna ilyen mélyre” – hangzott el a SportKlub televízió Puzsér Róbert vezette Aranylövés című műsorában. Való igaz, a magyar válogatott három olimpiai aranyéremmel, egy-egy ezüsttel és bronzzal, két világbajnoki második helyezéssel, illetve egy Európa-bajnoki bronzzal a háta mögött immár 1986 óta csupán egy olimpiai szereplést tudott felmutatni.

Ennek kapcsán a Rangadó.hu összeállításában annak jártunk utána, vajon a világbajnoki- és Európa-bajnoki dobogósok, valamint az olimpiai győztes válogatottak közül hány olyan csapat van, amely jelenleg rosszabb helyezést foglal el a világranglistán, mint a magyar együttes.

Mindössze kettő

Az érmes csapatok sorát végignézve látható, hogy azok közül, amelyek világbajnokságon valamikor is első vagy második helyen végeztek, egyetlen nemzet sem áll annyira hátul, mint a 46. helyezett magyar válogatott. A legközelebb az egy vébé-ezüsttel és két harmadik hellyel rendelkező svéd csapat helyezkedik el, amely a legfrissebb rangsor szerint a 45. pozícióban várja a tavaszi találkozóit. A bronzérmesek közül is csak egy, a 2002-ben dobogóra álló török válogatott áll pillanatnyilag rosszabb helyen, az 52. pozícióban.

Az Európa-bajnokságon érmet szerző csapatok közül nem találunk olyat, mely a mieinknél mélyebbre esett volna vissza – ez alól kivételnek mondható a kétszeres ezüstérmes Jugoszlávia utódállamai közül három, a 48. helyezett Szlovénia, a 65. Montenegró és a 104. Macedónia.

Ha az olimpiai elsőket is bevesszük a sorba, akkor kijelenthető, hogy a 2000-es győztes Kamerun is jelentősen visszacsúszott, bár nem szabad elfelejteni, hogy az ötkarikás játékokon akkor már az utánpótláskorú játékosok szerepeltek. Kamerun 15 évvel a nagy siker után csak a 49. a világranglistán, így a törökök mellett szintén gyengébb helyen szerepel, mint a mieink – ám látható, az utóbbi két évtizedben ők fel tudtak mutatni egy-egy világraszóló sikert.

Olvasói sztorik