Nemzetközi foci bajnokok ligája

A legemlékezetesebb idegenbeli bravúrok

A Monaco londoni győzelmére nem sokan fogadtak volna, de még ennél nagyobb pofonokat is kiosztottak már.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Meglepő győzelemmel rukkolt elő az AS Monaco a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első meccsén. A francia együttes idegenben verte az angol Arsenalt 3-1-re, olykor bizony iskolajátékot bemutatva. Bár a hazaiak előtt is adódtak lehetőségek – ordító ziccerből nem volt hiány, de hol nem sikerült eltalálni a kaput, hol pedig a saját játékostárs blokkolta a hálóba tartó labdát –, a hercegségbeliek hatékony játékára nem volt ellenszerük, így nagyon nehéz helyzetből várják a folytatást.

A párharc előtt a közvélemény számára egyértelmű volt, hogy a csatának az angol csapat az esélyese, sőt néhány vélemény szerint hiába a csoportgyőztesként való továbbjutás, az egyik legkönnyebb ellenfélnek számít a Monaco. Erre azonban nagyon is rácáfolt a francia alakulat. Összeállításunkban az elmúlt évek hasonlóan nagy hazai égéseit, pontosabban legnagyobb idegenbeli sikereit idézzük fel a BL kieséses szakaszából.

Null-null után, idegenben állt fel az Atlético

Bár a spanyol bajnoki címvédő Atlético Madrid egyáltalán nem számít kis csapatnak az európai mezőnyben, arra nem sokan mertek volna fogadni, hogy győztesen jön ki a Chelsea elleni párharcból a tavalyi elődöntőben. A 0-0-s első meccs után az angol csapat otthonában egy döntetlennel is bejuthattak volna a fináléba, ám Diego Costáék még ennél is nagyobbat álmodtak: bár Torres góljával még a Chelsea szerzett vezetést, hárommal válaszolt erre az Atlético, így végül 3-1-es összesítéssel jutott a döntőbe.

Rómában nyert a Sahtar, Milánóban a Schalke

A 2010–2011-es kiírás kieséses szakasza is hozott nem várt hazai bukásokat; ezek közül leginkább két találkozót lehetne a Monaco-bravúrral azonos szinten emlegetni: a Sahtar Donyeck, valamint a német Schalke 04 olaszországi sikerét.

Az ukrán csapat a nyolcaddöntőben az AS Roma ellen harcolhatott a továbbjutásért, ráadásul idegenben kezdte a párharcot. A februári találkozó Perrotta góljával indult, így fél óra elteltével máris előnyben voltak a hazaiak. Innen azonban jött az ukrán henger, és alig 13 perccel később már 3-1-re vezettek a vendégek. Ménez még a második félidőben szépített, de így is győzött az előzetesen szinte esélytelennek vélt fél, sőt a visszavágón még inkább brillírozott: 3-0-ra nyomta le ellenfelét, így összesítésben 6-2-vel jutott tovább.

A Schalke hosszú ideje meghatározó csapata a BL-nek, ám azt 2011 tavaszán senki sem gondolta volna, hogy sima ötöst vág az Internazionale vendégeként. Pedig így történt, az áprilisi negyeddöntő első meccsén ugyanis a kétgólos Matip, valamint Raúl és Edu vezérletével 5-2-re nyert úgy, hogy 1-0-ra és 2-1-re is vezetett már az Inter. A visszavágót is a németek nyerték 2-1-re, így kettős sikerrel léptek tovább.


Így nyert Rómában a Sahtar

Címvédő-verő portugálok

Máig az egyik legemlékezetesebb finálét vívta a Liverpool 2005-ben az AC Milan ellen. Mint ismert, az olasz együttes a félidőben már 3-0-ra vezetett, ám innen felállt az angol ellenfél, és tizenegyesekkel végül behúzta a döntőt. Egy évvel később azonban már a legjobb 16 között elvérzett a Pool: a Benfica jelentette a végállomást. Az első meccsen is kisebb csodának számított a portugálok 1-0-s hazai sikere, ám ezt még megtoldották azzal, hogy a visszavágón 2-0-ra nyertek idegenben, így a címvédőt lenullázva masíroztak tovább.

A Depor nagy menetelése

A 2003–2004-es szezon meglepő eredményeiről ódákat lehetne zengeni, kezdve azzal, hogy a döntőben a Porto simán verte a Monacót – a szezon előtt valószínűleg senki sem tippelt volna arra, hogy közülük bárki is ott lesz a fináléban. Mégis, nem a fenti két csapat valamely párharcát vesszük most elő, hanem az elődöntőben elvérző Deportivo La Coruna nyolcaddöntőbeli sikerét.

Történt ugyanis, hogy a Depor a patinás Juventust kapta ellenfélül – az olasz csapat egy évvel korábban döntőt játszott –, de egyáltalán nem feltartott kezekkel vágott neki a párharcnak: az első meccset odahaza 1-0-ra nyerte, majd a visszavágón megismételte a bravúrt, és idegenben is kapott gól nélkül – egy lőtt ellenében – hozta le a meccset, és jutott tovább. Az megint csak egy másik történet, hogy a következő körben Milánóban 4-1-re kapott ki a Milan vendégeként, de innen is volt visszaút, és 4-0-s sikerével végül az elődöntőig jutott.

Olvasói sztorik