Nemzetközi foci

Tanulmányút után éles bevetés

Balázs Benjámin csapata, a cseh FK Teplice edzőváltással „hangolt” a tavaszi bajnoki rajtra.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Újra a látóterünkbe került Balázs Benjámin, aki a portugál Vitória Guimaraesnél tulajdonképpen játék nélkül töltött hónapok után január elején a cseh élvonalbeli FK Teplice csapatához igazolt. A felkészülés látszólag rendben zajlott a klubnál, mígnem múlt hétvégén kikaptak a Ceské Budejovice együttesétől, és Zdenek Scasny vezetőedző (a Debrecen korábbi trénere) lemondott, a helyét Petr Rada vette át.

Nem a legjobb előjellel, edzőváltással kezdi tehát a bajnokság tavaszi időszakát a Teplice, amely a 17. fordulóban, szombaton rögtön tehet egy fontos lépést célja, az Európa Liga-selejtezőt érő negyedik hely megszerzése felé, hiszen győzelem esetén megelőzheti a Banik Ostravát. A hazai mérkőzésen a szurkolók interjút olvashatnak a magyar légióssal a stadionújságban.

A Rangadó.hu érdeklődésére Balázs Benjámin elmondta, hogy még nem tudja, az új edzője melyik poszton számít rá.

– Hogy telt az eddigi másfél hónap Csehországban? Sikerült a beilleszkedés az új közösségbe, illetve a csapat játékrendszerébe?
– Az első két hét kemény volt az edzéseket tekintve, de az első naptól kezdve barátságosan fogadtak. Kisvárosban élek, közel van Prága és Drezda is. A lakás tökéletes a barátnőm számára és nekem is. A játékrendszerről még nem tudok beszélni, mert hétfőn távozott a vezetőedzőnk, és kedden új edző érkezett helyette, de még nem tudom, melyik poszton számít rám – mesélte Balázs Benjámin.

– Eddigi tapasztalatai alapján a cseh labdarúgás előrébb tart taktikailag, technikailag, fizikálisan, vagy akár infrastrukturálisan?
– Gyorsabb a játék, illetve a cseh élvonalból a dobogósok mellett a negyedik helyezett is indulhat az európai kupában, ez jelzi, hogy erősebb a bajnokság. Technikailag szerintem nincs különbség, taktikailag és fizikálisan van egy kicsi. Teplice stadionja tizennyolcezer férőhelyes, fedett lelátóval, a többiről viszont még nem tudok nyilatkozni.

– Hogy zajlott a téli felkészülés, volt-e különbség a korábban, itthon megszokottakhoz képest?
Napi két edzés volt négy héten keresztül, illetve hét edzőmérkőzés és két hét edzőtábor Cipruson. Jól sikerült, két gólt szereztem és egy gólpasszt adtam az edzőmeccsek során, jó formában érzem magam. Hasonló volt a felkészülés, mint otthon.

– Ellentmondásos hírek – és azok is ritkán – jutottak el önről a magyar sportsajtóba Portugáliából. Hogyan emlékszik vissza az ott eltöltött időszakra?
– Vegyes érzéseim vannak. Örülök, hogy nagy játékosokkal edzhettem együtt, sokat tanultam tőlük. Nagyon jó lett volna játszani a portugál első osztályban. Tanulmányútnak fogom fel…

– Mik a csapat céljai a tavaszi szezonban? Emellett vannak-e egyéni céljai?
– A csapat célja elérni az Európa Liga-selejtezőt érő negyedik helyet. Én szeretnék minél többet játszani, gólokkal, gólpasszokkal segíteni a csapatot. Először ez sikerüljön, utána jöhet a többi cél megvalósítása!

– A Slavia Prahához igazoló Tamás Krisztián személyében még egy magyar játékos került a cseh élvonalba. Kommunikáltak már egymással, vagy csak a pályán, ellenfélként találkoznak majd?
– Olvastam a Rangadó.hu-n, hogy ő is Csehországba igazolt. Még nem beszéltem vele, de két hét múlva egymás ellen játszunk, akkor majd biztosan beszélünk néhány szót. Sok sikert neki is!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik