Nemzetközi foci

Bajnok is lehetett volna a Diósgyőr?

Elek Ákos még nem érzi a nagy távolságot, főleg, hogy hazajöhet néhány napra. A Kínába szerződött középpályás szerint minden rendben van, bár kicsit sajnálja, hogy Miskolcról egyszerre távozott több kulcsember.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A kínai Csangcsun Jataj együttesével Elek Ákos is éppúgy Törökországban edzőtáborozott, mint a magyar NB I csapatainak többsége. A válogatott középpályás a Rangadó.hu kérdéseire válaszolva mesélt a beilleszkedésről, de arról is, miért sajnálja kicsit, hogy eljött Diósgyőrből.

– Merre indulnak Törökországból? Kaptak szabadnapot az edzőtábor után?
– Igen, és ennek köszönhetően néhány napra haza is tudok utazni. Az egész csapat kimenőt kapott a kemény munka után – mondta Elek Ákos.

– Valamennyire megszokhatta már az új környezetet: hogy néz ki egy kínai csapat belülről, mennyire hasonlít bármelyik európaihoz? Sokféle kultúra található?
– Nem érzek nagy különbségeket az eddigi csapataimhoz képest, mivel itt csak öt külföldi lehet a keretben. A kulturális különbségeket sem érzem igazán, a csapaton belül ezek nem számítanak, mert az elejétől fogva elfogadtak a csapattársak. Nyilván ebben annak is szerepe van, hogy előttem is volt magyar játékosa a csapatnak, Huszti Szabolcs személyében.

– Mennyire európai a stílus, amit játszanak?
– A taktikában sem kellett megszoknom semmi újat, ugyanúgy négy-kettő-három-egyben játszik a Csangcsun Jataj, mint korábbi klubom, a DVTK, illetve a magyar válogatott. Ebből következően az én feladatom sem változott, nagyjából ugyanazt várják el tőlem, mint otthon. Ezért is vagyok bizakodó.

– Érzett már valamit a hatalmas távolságokból, abból, hogy milyen messze van itthonról?
– Még nem. Eddig mindössze tíz napot töltöttem Kínában, utána rögtön Törökország felé vettük az irányt, szóval ennek a nagy távolságnak a megszokása még hátra van, de bízom benne, nem jelent majd gondot.

– Mit szólt ahhoz, hogy Koman Vladimirt szerződtette a Diósgyőr az ön helyére?
– Nem hiszem, hogy őt a helyemre szerződtették. Teljesen más stílust képviselünk és talán a posztja sem ugyanaz lesz. Így alakult, most éppen elkerültük egymást.

– Mit gondol, a Diósgyőr mennyire fogja megérezni, hogy kulcsemberek távoztak télen?
– Kicsit sajnálom a változásokat, legalábbis annyiban, hogy könnyen lehet, ha Kádár Tamás, Zoran Kosztics, Futács Márkó és jómagam ott maradunk a DVTK-ban, néhány éven belül reálisan lehetett volna beszélni a bajnoki címről. De most másképp alakult és mivel mindenáron külföldre akartam szerződni, nincs okom panaszra.

– A válogatottban is komoly feladatok várhatnak önre tavasszal. Mit szólt ahhoz, hogy Dárdai Pál immáron a Hertha vezetőedzője? Befolyásolhat ez bármit a selejtezőkön?
– A kapitánnyal még korábban beszéltem, mielőtt ideszerződtem. Biztosított róla, hogy Kínából is be fog hívni, ha jó formában leszek. Nem hiszem, hogy a kinevezése befolyásolná a válogatottnál végzett munkáját, ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy az ifjúsági vagy a felnőtt csapat edzője. Természetesen az ő karrierjében ez egy nagyon komoly lépés, amihez őszintén gratulálok. Nagyon várom a tavaszi selejtezőket, óriási esély áll a válogatott előtt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik