Nemzetközi foci

Halálos foci Kairóban

Sokan meghaltak, amikor futballszurkolók ismét összecsaptak a rendőrökkel Egyiptomban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Legkevesebb tizennégyen vesztették életüket Kairóban azokban az összecsapásokban, amelyek randalírozó futballszurkolók és a helyszínre érkező rendőrök között robbantak ki.

A vérontás az egyiptomi labdarúgó-bajnokság jelenlegi két legerősebb csapata, a Zamalek SC és az ENPPI Cairo közti derbit előzte meg.

Belügyminisztériumi források szerint a kairói Zamalek radikális szurkolóinak egy része érvényes jegyek nélkül próbált meg bejutni a mérkőzésre. Az Ultras White Knights név alatt futó kemény mag tagjai körbevették a stadiont, miután nem engedték be őket. Ez arra kényszerítette a rendőrséget, hogy páncélozott járművekkel szállítsák be a játékosokat a pályára.

A rendvédelmi erők egyebek mellett könnygázt alkalmaztak a tömeg feloszlatásakor. Az egészségügyi minisztérium legkevesebb húsz sebesültről jelentett.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy jóval több ember volt kíváncsi a mérkőzésre, mint ahány jegyet árultak. Az Ultras White Knights honlapján megjelent forgatókönyv ettől függetlenül nem említette a jegyhiányt, az ő leírásuk szerint a rendvédelmisek akkor támadtak rájuk, amikor a tolongó tömegek megpróbáltak bejutni az egyetlen, szögesdróttal körülvett szűk kapun keresztül.

Három éve nem történt ehhez hasonló eset, miután a legutolsó, jóval véresebb kimenetelű zavargások óta szurkolók nélkül zajlottak a bajnokság meccsei. 2012 februárjában Port-Szaíd városban az Al Ahly klub mintegy 72 drukkere vesztette életét és több mint ötszázan megsebesültek, miután a helyi csapat, az Al Masry szurkolói rátámadtak az ellendrukkerekre. Három napja volt az első alkalom, hogy két csapat nézők előtt játszhatott.

A vasárnapi mérkőzést fél óra késéssel a történtek ellenére megtartották, további rendbontás nem történt. A két csapat 1-1-et játszott, így továbbra is a Zamalek maradt a listavezető.

Olvasói sztorik