NB I

SMS-ben rúgták ki a magyar edzőket

Gálhidi Györgynek és Huszák Gézának távoznia kellett Egyiptomból, mert a sportigazgató megfúrta őket.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Augusztus végén a Rangadó.hu elsőként írta meg, hogy távozik az egyiptomi élvonalban újonc Alassiouty SC két magyar edzője, Gálhidi György és Huszák Géza.

Gálhidi egy éve szerződött a piramisok országába, és a harmadvonalból feljutó együttessel rögtön megnyerte a másodosztályt, a bajnokság hajrájában kollégája is csatlakozott hozzá. Júliusban mindketten visszatértek az észak-afrikai klubhoz, de a felkészülés hajrájában, a bajnokság rajta előtt megszűnt a megbízatásuk.

A vezetőedző a Dinó Sporthíradó hétfői adásában részletesen beszélt a menesztésük okairól és körülményeiről. Elmondta, hogy a nagy siker után a klubelnök még arra sem méltatta őket, hogy személyesen közölje a döntést, csupán SMS-ben tudatta az egyik vezetővel, hogy a magyar edzőpárosnak távoznia kell.

– Elég sok mindent tapasztaltam, elég sokszor köszönték már meg a munkámat, de ilyennel még nem találkoztam, hogy négy hét munka után jön egy SMS, tulajdonképpen nem is nekem, hanem az egyik vezetőnek, és a tulajdonos megköszöni az eddigi munkánkat, a tavalyi sikereinket, és a kollégámmal, Huszák Gézával együtt leköszöntek tőlünk. Ez történt, ez a nagy büdös helyzet… Az okokat így utólag boncolgatva, vagy beszélgetve főleg a játékosaimmal, vagy néhány vezetővel, kezd kialakulni, körvonalazódni a történet. Minden a pénzről szól manapság, de nem gondoltam volna, hogy ilyen aljas, gusztustalan módon – mesélte Gálhidi György.

Volt egy sportigazgató, akiről a magyar edző utólag, egy-két játékostól megtudta, hogy menedzserként is funkcionál az országban, és labdarúgókat közvetít, gyakorlatilag miatta nem folytathatták a sikeres munkát honfitársaink.

– Idekerült az előző szezon elején, tehát megvan a része a bajnoki címben, a feljutásban, de azért nem ő vitte a legnagyobb terhet a vállain. Most nagyszerű lehetőséget lát abban, hogy a saját játékosait odahozza a klubhoz, ott fizetnek neki. De ehhez kellett egy edző is, aki beteszi a játékosait, ezért hozott egy helyi edzőt… Ennyi a történet dióhéjban. Persze, ehhez kell a tulajdonos, és kellett egy kisebbfajta házi beszélgetés az edzőkkel, akik négy hét után úgy ítélték meg a rettenetes nagy tudásukkal, hogy ez így nem jó, ez tarthatatlan, és mi nem tudjuk ezt megoldani. Miután bajnokságot nyertünk, egy semmivel sem jobb csapattal, mint a másik három, amely az első négyben volt.

A klubtulajdonos a felkészülési időszak rossz eredményeivel indokolta döntését – pedig élvonalbeli riválisok ellen is jól szerepeltek –, és azzal, hogy Gálhidi rosszul választotta ki a játékosokat, pedig tulajdonképpen kész tények elé volt állítva a sportigazgató-menedzser által, aki egyébként valóban rosszabbnál rosszabb labdarúgókat vitt a klubhoz.

– Az utolsó időszakban ezt szándékosan csinálta, hogy erre lehessen fogni, hogy márpedig nincs eredmény. Bár az eredmény szerintem ebben az időszakban abszolút nem fontos, nem érdekes. A tulajdonos azt mondta, érzelmeknek nincs helyük a bizniszben, de ennél mindenképpen több türelmet és megértést vártam volna tőle, illetve legalább személyes kommunikációt. Van egy harcunk még a főnökkel, mert ő csak az augusztust szeretné kifizetni, pedig egyéves szerződésem volt még. Vannak itt még gondok, és nagyon mereven elzárkózik mindenféle kompenzációtól. Nem szívesen terelném jogi útra a dolgot, de lehet, hogy fél évig, vagy egy évig nem lesz munkám. Illene, ha ezt is figyelembe venné – mondta az edző.

Gálhidi elmondta, a történtek ellenére talán hamarosan mégis visszatérhet Egyiptomba, mert közvetetten megkeresték egy másik klubtól, de elsősorban idehaza szeretne dolgozni. Pozitív visszajelzés számára, hogy az Alassiouty SC játékosai sajnálják, ami történt, és a távozása óta is sokszor keresik telefonon, Skype-on és e-mailben egyaránt.

Olvasói sztorik