Nemzetközi foci

Három klub költötte a pénzek felét

Juan Cuadrado az ötödik legdrágább téli átigazolás volt a Premier League-ben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hétfőn este zárult az átigazolási piac több nagy bajnokságban, közte az angol élvonalban is. A Premier League élcsapatai idén sem szerénykedtek: a Chelsea és a Manchester City közel harmincmillió fontot adott a legdrágább vételéért – előbbi a kolumbiai Juan Cuadradót vette meg a hírek szerint mintegy 29.5 millió fontért, míg a manchesteri csapathoz Wilfried Bony érkezett 28.5 millió körüli összegért.

Az Arsenalnak 15 milliójába került a brazil Gabriel Paulista, és a Southampton is tízmillió fölé ment a legdrágább befektetésével: a Chelsea-től érkező Ryan Bertrand 11.5 millió fontjába fájt a csapatnak.

Ami a költekezéseket illeti, az elmúlt években volt erősebb és gyengébb átigazolási szezon is a januári időszakban. Tavaly például a Manchester United a spanyol Juan Matát közel negyvenmillió fontért tudta leigazolni a Chelsea-től, míg utóbbi klub Nemanja Maticsért adott ki 22 milliót.

Torres rekordösszegért lett a Chelsea játékosa

Ezt megelőzően a 2011-es esztendő elején kapta el nagy bevásárlási láz a csapatokat, de akkor nagyon: Fernando Torres a Liverpoolból ötvenmillió fontért a Chelsea-be szerződött – őt próbálta pótolni a Pool Andy Carrollal, akiért 36 milliót sem sajnált a spanyol távozásakor. Edin Dzeko a Manchester City-ben kötött ki 33 millió fontért, míg a Chelsea David Luizt, a Liverpool pedig Luis Suárezt kaparintotta meg potom 23 millió körüli összegért, de Darren Bent aláírása is közel húszmilliót (18.5) ért az Aston Villának.

Az elmúlt tíz évet nézve a fent említett kiemelkedő átigazolások mellett eltörpülnek a 2009-es, illetve 2008-as legdrágább vételek: előbbi címet Nigel de Yong (Manchester City), utóbbit Nicolas Anelka (Chelsea) birtokolja – mindketten 16 milliót értek akkori klubjaiknak. 2013-ban Daniel Sturridge 14 millióért lett a Liverpool játékosa, míg a 2012-es legdrágább téli vétel, Papiss Demba Cissé (Newcastle) a tízmilliót éppen csak meghaladta. Nála még kicsivel komolyabb kategóriát képviselt Ashley Young 2007-ben (Cissé 10.5, Young 11.5 millióért került új csapatához), mikor az Aston Villához igazolt.

Három klub költötte a pénzek felét

A mostani januári átigazolási időszakban három klub, a Manchester City, a Chelsea és az Arsenal számít a legnagyobb költekezőnek. Az angol együttesek összesen 130 millió fontot költöttek új játékosokra, ennek az összegnek a felét az említett három együttes hagyta ott a „piacon”. A mostani kiadások még mindig jelentősen elmaradnak a 2011-es rekordtól, amikor is 225 millió font körül költekeztek a klubok.

Olvasói sztorik