Nemzetközi foci

Magyar triók külföldi csapatoknál

Nem a lengyel Lech Poznan az első olyan klub, amelynek keretében három magyar légiós is van.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Pont került Kádár Tamás ügyének végére, és hivatalossá vált, hogy a 24 éves válogatott védő a Lech Poznan csapatához szerződött. Ezzel ő lett a lengyel élvonalbeli klub harmadik magyar játékosa. A közelmúltban a Ferencváros csatára, Holman Dávid is az Ekstraklasa harmadik helyezettjéhez igazolt, Lovrencsics Gergő pedig már 2012-óta a klubot erősíti. Érdekes, hogy nem ez az első eset, amikor három magyar labdarúgó ugyanabban a külföldi csapatban szerepel.

A Rangadó.hu összegyűjtötte, hogy az elmúlt bő egy évtizedben mikor, melyik klubnál fordult elő, hogy három honfitársunk tartozott a kerethez.

Kezdjük a sort a legerősebb trióval. A történet 2007-ben kezdődött, amikor Tóth Balázs Kínából a belga első osztályú KRC Genk csapatához szerződött. Egy évvel később Tőzsér Dániel is csatlakozott a belga klubhoz, majd újabb egy szezon múlva Köteles László is elfogadta a Genk ajánlatát. Érdekes, hogy egyetlen szezon volt (2009–2010), amikor mindhárom magyar stabil kezdőnek számított. Tóth elsőként érkezett és elsőként távozott, 2011 januárjában a holland VVV Venlo együtteséhez igazolt. A tar középpályás hetven mérkőzésen nyolcszor volt eredményes az együttesben.

A ma már a Watford kötelékéhez tartozó Tőzsér Dániel ünnepelt sztárként, 2012-ben távozott Belgiumból 132 meccsel és 17 találattal a háta mögött. Köteles az utolsó fecske, ő még mindig a Genk hálóját őrzi, és legtöbbször kezdőként kap lehetőséget. A harmincéves kapus azóta már a közönség kedvence, amit hatalmas bravúrjainak és megfogott tizenegyeseinek köszönhet. A Genk a 2010–2011-es szezonban megnyerte a bajnoki címet, de ebből a sikerből a magyarok közül csak Tőzsér vette ki tevékenyen a részét. Köteles abban a szezonban második számú kapusnak számított Thibaut Curtois mögött, míg Tóth Balázs a több játéklehetőség reményében féltávnál elköszönt.

A következő ilyen csapat az akkor még az Eredevisében szereplő, ma már a másodosztályban szerénykedő NEC Nijmegen. A holland klubnál Babos Gábor volt az első magyar, ő 2005-ben érkezett. A válogatott középpályás, Vadócz Krisztián először 2007–2008-as szezonban volt tagja a holland klubnak (hároméves spanyolországi szereplés után visszatért a NEC-be). Hrepka Ádámmal kiegészülve lett trió a magyar duóból. A ma már 27 éves csatár 2007 augusztusától decemberig volt a Nijmegen játékosa. Tehát ez az időszak nem volt túl hosszú, de amikor Hrepka a hét bajnokiján pályára lépett, a csapatban ott volt Babos és Vadócz is. A negyvenéves hálóőr még ma is aktív, de a NAC Bredában. A piros-zöldeknél pedig 229 alkalommal állhatott a gólvonal előtt.

A harmadik klub a szebb napokat látott Brescia. Vass Ádám és Feczesin Róbert egyszerre, 2007-ben érkezett az olasz klubhoz, majd 2008-ban Varga Roland is csatlakozott a magyar szekcióhoz. A három labdarúgó közül egyedül Vasst nem adták kölcsön egyszer sem. A válogatott középpályás a Bresciával megjárta a Serie A-t is, és jobbára alapembernek számított. A legmagasabb osztályban Feczesin is szerepet kapott, de leginkább csereként számítottak rá. A jelenlegi Videoton-csatár először Debrecenben, majd a másodosztályú Ascolinál volt kölcsönben. Varga Rolandot is többször kölcsönadták, ő az elején a tartalékcsapatot erősítette. Érdekes, hogy soha nem léptek pályára együtt, majd véglegesen mindhárman 2012-ben hagyták el az akkor már a Serie B-ben szereplő klubot. Vass 130 mérkőzésen háromszor, Feczesin Róbert 82 mérkőzésen tízszer talált a kapuba.

Olvasói sztorik