Nemzetközi foci

Egy olimpiai bajnokkal kevesebb a pályán

Juan Roman Riquelme 36 évesen bejelentette, hogy felhagy a profi labdarúgással.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Felhagyott a játékkal a Boca Juniors és az argentin válogatott kreatív középpályása, a szabadrúgásairól is híressé vált, Juan Roman Riquelme. A 36 éves játékos utolsó klubja az Argentinos Juniors volt, ahol profi karrierjét elkezdte. A Rangadó.hu összeállításában bemutatjuk a dél-amerikai futballista pályafutásának legemlékezetesebb momentumait.

Riquelme 1978-ban, Don Torcuato városában született. Az Argentinos Juniorsból már 1995-ben, 17 éves korában leigazolta a Boca Juniors, az a csapat, amelynek kisgyerekként is szurkolt. Hét éven keresztül szolgálta hazája legpatinásabb klubját, amelyben ezalatt 151-szer lépett pályára, és 38 gólt szerzett. Az első válogatott találkozóját is Boca-játékosként játszotta 1997-ben.

Karrierjének fordulópontját a 2000–2001-es szezon jelentette, amikor bajnok és Libertadores Kupa-győztes lett szeretett klubjával, sőt Dél-Amerikában az év futballistája címet is kiérdemelte. Természetesen, ahogy az lenni szokott, felfigyelt rá egy európai topklub, nevezetesen az FC Barcelona. Érdekes, hogy a remek képességekkel megáldott Riquelme csak egy szezont töltött a katalánoknál, ahol alapembernek számított, mégsem hozta a tőle elvárt teljesítményt. Harminc találkozón csupán háromszor tudott eredményes lenni.

A következő állomás a szintén spanyol Villarreal volt, amely nem számított topcsapatnak, de Riquelme idejében jelentős eredményeket ért el. A Sárga Tengeralattjáró fedélzetén négy évet töltött, és vezéregyéniség, később csapatkapitány lett. A 2005–2006-os szezonban a Villarreal bejutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, ahol az Arsenal volt az ellenfél. Az ágyúsok az első mérkőzést 1-0-ra megnyerték, a másodikon Riquelme tizenegyest hibázott, és a gól nélküli végeredmény miatt a spanyoloknak búcsúzniuk kellett az elitsorozattól.

A Villarrealból ennek ellenére minden idők egyik legjobbjaként távozott 2007-ben, először kölcsönben, majd 2008 januárjában végleg. Bár több európai élcsapat hívta, ő hazatért Argentínába, és újra a Boca Juniors gárdáját erősítette. A 2008-as pekingi olimpián az argentin válogatott csapatkapitányaként feljutott a csúcsra. A döntőben az örök rivális brazilokat nagyon simán, 3-0-ra verték. Riquelme is gólt szerzett, a harmadik találat fűződik a nevéhez. Klubszinten a második Boca-időszakában a tavalyi szezon sikerült neki a legjobban, hiszen 22 találkozón hétszer tudott eredményes lenni. 165 meccsel és 34 góllal a háta mögött megkötötte karrierje utolsó profi szerződését.

Pályafutását a nevelőegyesületében, az Argentinos Juniors-ban fejezte be. Riquelme karrierje során háromszor részesült abban az elismerésben, hogy Argentína legjobb labdarúgójának választották (2000, 2001 és 2008). A válogatottban az utolsó találata elképesztőre sikeredett. Bolívia kapuját, szabadrúgásból vette be, nem is akárhogy. Utolsó fellépésére 2008 októberében került sor, Uruguay ellen. A válogatottban 51 fellépés alatt 17 alkalommal tudott eredményes lenni.

Olvasói sztorik