Nemzetközi foci

Vadócz mellett fejezte be a sztárcsatár

David Trezeguet Európa-bajnokságot nyert a franciáknak, de a tizenegyes-párbajokban sosem volt szerencséje.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Befejezte profi pályafutását David Trezeguet, a franciák világ- és Európa-bajnok támadója – döntéséről menedzsere tájékoztatta a sajtót a napokban. A 37 éves csatár utolsó klubja az indiai Szuperligában szereplő Pune City volt. A Rangadó.hu összeállításában bemutatja a kiváló labdarúgó pályafutását, és annak legemlékezetesebb pillanatait.

Az argentin felmenőkkel rendelkező David Trezeguet a franciaországi Rouenben született 1977 októberében, de gyerekként az argentin Platense együttesében nevelkedett, és 1994-ben itt mutatkozott be a felnőttek között. Tizennyolc éves korábban szerződött az AS Monacóhoz.

A hercegség csapatában négy év alatt 93 mérkőzésen 52-szer volt eredményes, és ebben az időszakban debütált a francia válogatottban. Először 1997-ben, az utánpótlás-világbajnokságon szerepelt, ahol olyan játékosokkal együtt lépett pályára, mint Thierry Henry, Willy Sagnol vagy William Gallas. Trezeguet az 1998-as, hazai rendezésű vébén is bekerült a keretbe, és bár sok lehetőséget nem kapott, a torna végén 21 évesen aranyérmesnek mondhatta magát. A monacói időszakhoz tartozik még, hogy 1997-ben az angol Manchester United ellen ő szerezte a Bajnokok Ligája történetének leggyorsabb gólját, 97,76 másodperc alatt volt eredményes.

Az igazán nagy áttörés a 2000-es év hozta meg számára, amikor az olasz Juventus húszmillió fontért megvásárolta. Pályafutása talán legemlékezetesebb gólját is ebben az esztendőben szerezte, méghozzá az Európa-bajnokság döntőjében. A 76. percben állt be az olaszok elleni fináléban, ahol az 1-1-re végződő rendes játékidő után a 103. percben bődületes kapásgólt zúdított Francesco Toldo kapujába, így aranygóllal megnyerte a franciáknak a kontinensviadalt.

A torinóiaknál tíz évet húzott le, 245 fellépésén 138 alkalommal talált az ellenfelek hálójába. Ha csereként, ha kezdőként számított rá aktuális edzője, akkor is majdnem mindig gólokkal hálálta meg a bizalmat. Sosem látványos játékával került előtérbe, szépen, csendben tette a dolgát, és rúgta a gólokat. A Juvéval 2003-ban a szintén olasz Milan ellen BL-döntőt játszhatott, de ő is egyike volt azoknak, akik a tizenegyespárbajban hibáztak, így a legrangosabb európai trófeát nem emelhette a magasba. 2004-ben Trezeguet szerezte a BL háromezredik gólját.

Ezt követően sötét idők jártak a torinói klubra, hiszen visszasorolták a másodosztályba, az új elnök pedig nem bízott a francia csatárban. Az ügy aztán fordulatot vett, és 2007-ben bejelentették, hogy 2011-ig meghosszabbította szerződését. Az következő szezon nagyon jól sikerült számára, húsz találatával ugyanis az olasz góllövőlista második helyén végzett, egyedül csatártársa, Alessandro Del Piero előzte meg.

Mindeközben a válogatottal a 2006-os, németországi világbajnokságon is szépen meneteltek, a döntőben pedig a 2000-es Európa-bajnoksághoz hasonlóan ismét az olaszokkal találták szemben magukat. A rendes játékidő és a hosszabbítás után sem dőlt el a meccs, így következtek a tizenegyesek. Trezeguet a franciák második lövője volt, de a 2003-as BL-döntő után itt is hibázott, a keresztlécet lőtte telibe, és a végén Itália legjobbjai ünnepelhettek.

https://www.youtube.com/watch?v=wLlBIJekQTc

A 2008–2009-es szezonban hullámvölgybe került Trezeguet pályafutása, egy súlyos ágyéksérülést követően többnyire csak csereként, vagy még úgysem játszott a Juvéban. 2008-ban Raymond Domenech szövetségi kapitány nem nevezte az Európa-bajnokságra, és a nyáron, 31 évesen bejelentette visszavonulását a válogatottól. A nemzeti együttesben 1998 és 2008 között 71-szer lépett pályára és 34 gólt termelt.

Az olasz klubnál való mellőzöttsége miatt 2010-ben úgy döntött, a spanyol élvonal újoncához, a Hercúleshez igazol, ahol egy szezon alatt 12 gólig jutott. Ezután elindult lefelé a karrierje, megfordult az arab világban, majd gyerekkori kedvenc csapatába, az argentin River Plate-be szerződött. 2014-ben került legutolsó klubjához, az indiai Pune City-hez, ahol Vadócz Krisztán csapattársaként kilenc mérkőzésen két találattal zárt.

Hétköznapi csapattárs volt

A Rangadó.hu megkereste a Trezeguet-vel néhány hónapot együtt futballozó Vadócz Krisztiánt, aki mesélt arról, milyen volt a kiváló támadó csapattársának lenni.

– Nagyon örültem, hogy megismerhettem őt, hiszen egy világ- és Európa-bajnok futballistáról van szó. Sokat mesélt a labdarúgásról alkotott elképzeléseiről, például hogy milyennek kell lennie egy edzőnek, és miképp kell viszonyulnia a játékosokhoz. A futballban meglévő íratlan szabályokról mesélt, és ő azért sok eseményen megfordult a foci világában, nagyon jó, hogy fültanúja voltam ezeknek a beszélgetéseknek. Extrém helyzet volt, hogy végig együtt lakott az egész csapat egy szállodában, így még több időt tudtunk együtt tölteni. Ezáltal rengeteg lehetőség volt beszélgetni, és az is segítette a dolgokat, hogy spanyolul, valamint franciául is tudtuk kommunikálni. Teljesen normális volt, egy hétköznapi csapattárs, akinek nem voltak sztárallűrjei. Rengeteg tapasztalattal rendelkezett, és visszaigazolásnak is jó volt számomra, hogy sok dologban hasonlóképp gondolkodunk a labdarúgásról. Jó volt lábteniszezni vele, vagy éppen kispályázni ellene a komoly tétre menő mérkőzések között. Örülök, hogy egy róla szóló cikkhez hozzá tudok szólni, és hogy ezúton is tisztelettel adózhatok Trezeguet előtt – mondta Vadócz Krisztián.

Olvasói sztorik