Nemzetközi foci

Egyéni mutatókban Ronaldo a legjobb

Csapatsikereket nézve is több elsősége van, mint vetélytársainak, de Neuer vébé-címe mindent visz.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hétfőn este kiderül, hogy a Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Manuer Neuer trióból melyik játékos nyeri el az év labdarúgója címet, azaz a 2014-es FIFA-Aranylabdát. Az argentin és a portugál támadó mellett a világbajnok német kapus is jó eséllyel pályázik az elismerésre.

Ahogy az lenni szokott, mindenki nagy találgatásokba kezd, hogy vajon ki miért érdemelné meg a díjat. Ronaldo pazar szezont futott, a legtöbb gólt lőtte az idényben a topbajnokságban szereplő játékosok közül. Messi és Neuer csatája a vébé-döntővel kezdődött, melyet akkor a német kapus nyert.

Mennyi az annyi?

Ha az egyéni mutatókat nézzük, a Real Madrid sztárja, Cristiano Ronaldo futotta a legjobb évet. 2014-ben hatvan tétmeccsen lépett pályára – 51 klubmérkőzés, kilenc válogatott találkozó –, és hatvanegy góllal zárt. Messi a Barcelona színeiben 52 meccsen szerepelt, míg Argentína mezét 14 alkalommal viselhette a pályán – 58 gólnál állt meg a négyszeres aranylabdás.

Manuel Neuer esetében lőtt gólokról persze nem beszélhetünk: a Bayern München kapusa teljesítményéről viszont sokat elmond, hogy 65 tétmeccsén csupán 46-szor kellett kihalásznia a labdát a hálóból, s 32 meccsen őrizte meg kapott gól nélkül klubcsapata és a válogatott kapuját.

Messi és az ezüstév

Ha a klubcsapattal és a válogatottal elért sikereket nézzük, Neuer és Ronaldo csatája rajzolódik ki leginkább. A német kapus nagy szerepet vállalt hazája világbajnoki címében, mellette pedig a Bayern Münchennel német bajnok és kupagyőztes lett. Ronaldo válogatott szinten nem tudott nagyot alkotni, de a Real Madridot BL-győzelemhez, Spanyol Kupa-elsőséghez, UEFA Szuperkupához és Világkupához segítette 2014-ben.

Messi és Argentína ezüstéremmel térhetett haza a vébéről, és a Barcelonában is két második hely jutott neki tavaly: a Spanyol Kupa döntőjében maradt alul az együttes, illetve bár a bajnokságban maga mögé tudta utasítani a Realt, szintén csak második lett az Atlético Madrid mögött.

Olvasói sztorik