Nemzetközi foci

Manuel Neuer lesz a befutó?

Egykori és jelenlegi játékosok többsége a német kapusnak adná az Aranylabdát.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hétfőn este hirdetik ki, hogy ki kapja a FIFA-Aranylabdát, azaz kit választanak a 2014-es év legjobb játékosának. A legjobbak közül már csak hárman vannak versenyben: az argentin klasszis Lionel Messi ötödik sikerére hajt, míg a portugál Cristiano Ronaldónak ez lehet a harmadik ilyen díja, Manuel Neuer pedig hosszú idő után törheti meg a kapusok „csendjét” a szavazáson.

Természetesen a futballvilág minden szereplőjét élénken foglalkoztatja az, hogy ki érdemli meg leginkább az elismerést. Egykori, illetve jelenlegi labdarúgók is kifejtették véleményüket az esélyesekkel kapcsolatban, s úgy tűnik, bizony sokan a világbajnok német kapust hoznák ki győztesnek.

Messi honfitársa, az egykori klasszis Diego Maradona például egészen biztosan a kapusnak adná az Aranylabdát.

– Nem Messi, de nem is Ronaldo nyeri az Aranylabdát – vélekedett Maradona. – Neuer az, aki leginkább megérdemli ezt a díjat.

A Budapest Honvéddal is szóba hozott olasz Alessandro Del Piero mindhárom jelöltről elismerően beszélt, de végül ő is arra jutott, hogy Neuer lehet a befutó.

– Nem kérdés, a három legjobb játékost választották ki – jegyezte meg Alessandro Del Piero. – Cristiano Ronaldo egyéni mutatói igazán meggyőzőek. Hűen idézi, milyen is egy modern játékos, bár Ronaldo még ennél is több, övé a jövő. Messi akkor a legjobb, amikor klasszikus tízest játszik. Emlékszem, a brazíliai világbajnokságon megszámlálhatatlanul sok gyerek viselte az ő mezét – még a brazil fiatalok is. A személye egyszerűen ledönti a határokat. Manuel Neuer viszont újfajta értelmezést adott a kapusposztnak: nem csak, hogy kiváló lábbal is, még efölött a csapatát is nagyobb mozgékonyságra sarkallja. Ezen felül remekül hatástalanítja a lövéseket – Németország neki is köszönheti a vébé-címet. Ha meg kell tippelnem, hogy ki kapja az Aranylabdát, akkor Neuerre voksolok: nagyban hozzájárult Németország világbajnoki címéhez, és a Bayern Münchenben is kiváló éve volt.

Osztja a fenti véleményeket az ukrán Andrij Sevcsenko is. Az AC Milan játékosaként szintén Aranylabdát nyert klasszis szerint mindenki esélyesként indul, de Neuer kiemelkedik a trióból.

– Továbbra is úgy gondolom, hogy Lionel Messinek és Cristiano Ronaldónak is jó esélye van az Aranylabdára – vélekedett Andrij Sevcsenko. – A Real Madrid megnyerte a Bajnokok Ligáját, és Ronaldo volt a csapat sztárja. A világbajnokságon Argentína és Németország fantasztikus döntőt játszott. Nem volt számára könnyű, de Messi véleményem szerint kiválóan szerepelt a vébén. A válogatottjáért játszott. Személy szerint neki nem volt olyan jó tornája, de a csapatért rengeteget tett, elvezette a döntőig. Mindhárom játékos esélyes a győzelemre, de szerintem Neuer nyeri az Aranylabdát. Egészen különleges teljesítménnyel rukkolt elő a világbajnokságon és a Bayern Münchenben is. Az egész éve fantasztikus volt.

Manuel Neuer csapattársa, Thomas Müller két játékosra szűkítette a lehetőségeket.

– Ha Cristiano Ronaldo nyeri a díjat, az egy elég elszomorító eredmény lenne. Az emberek is megkérdőjeleznék azt a döntést – mondta Thomas Müller.

Messi mellett is többen álltak ki, köztük honfitársa, az olasz Internazionaléban több, mint 600 tétmeccsen pályára lépő Javier Zanetti.

– Nem tudom, hogy mi lesz a szavazás kimenetele, hiszen három kiváló játékosról beszélünk, mindhárman megérdemlik a díjat. Remélem, hogy Messi nyer, hiszen ő egy igazán nagyszerű játékos. Mindig képes valami meglepőt húzni: bármilyen helyzetben feltalálja magát, bármikor képes megnyerni a meccset a csapatának. Számomra ő a világ legjobb játékosa – szögezte le Javier Zanetti.

Korábban Cristiano Ronaldóra adta le szavazatát a brazil szövetségi kapitány, Dunga.

– Cristiano Ronaldóra szavaztam – árulta el Dunga. – Ő az, aki leginkább megérdemli az Aranylabdát.

CR mellett is van felszólaló bőven, a FIFA-elnök Michel Platini házát megtámadószurkolók mellett például a világbajnok brazil klasszis Ronaldo is kiállt.

– Öröm nézni a Real Madrid játékát, hihetetlenül uralják a meccseket a középpályások, Cristiano Ronaldo pedig minden találkozón nagyon motivált – vélekedett Ronaldo. – Szerintem nem kérdés, hogy idén az övé lesz az Aranylabda.

Olvasói sztorik