Nemzetközi foci

Úton a tökéletes karrier felé

Az elefántcsontparti Wilfried Bony még januárban a Real Madrid vagy a Manchester City játékosa lehet.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Sokat lehetne vitatkozni azon, mi számít tökéletes karriernek. Talán az, amikor egy angol vagy spanyol topcsapat akadémiájáról egészen a felnőtt csapatig jut valaki, és ott éri el a sikereket? Lehet, de a topbajnokságok országain kívül élő labdarúgóknak más lehetőséget kell találniuk, hogy eljussanak a csúcsra. Magyarországon több szakember is Hollandiát, Belgiumot vagy Lengyelországot említi első ugródeszkaként. Egy futballista karrierjének nagyon fontos lépése, hogy jókor, jó döntést hozzon, persze a topklubok hívószavának nehéz ellenállni. És mi van akkor, ha nem hívnak?

Wilfried Bony elefántcsontparti válogatott labdarúgó karrierjén ez a lépcsőzetes rendszer teljes mértékben észlelhető. Mindig fokozatosan haladt, hogy elérje a célját. A remek fizikummal megáldott támadó jelenleg az angol Premier League-ben szereplő Swansea City együttesét erősíti, immár másfél éve. Több mint valószínű, hogy ezt maximum január végig mondhatja el magából, mert olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Real Madrid és a Manchester City is több mint harmincmillió eurós ajánlattal készül a megszerzéséért.

A történet úgy kezdődött, hogy Wilfried Bony az elefántcsontparti bajnokságban rúgta a bőrt az Issia Wazi együttesében. 2007-ben, 19 évesen gólkirály lett. Európai karrierben reménykedve, a Liverpool akadémiáján próbálkozott, de végül nem kapott szerződést az angol gigásznál. 2008-ban mégis összejött egy európai szerződés, a cseh Slavia Praha együttese 250 ezer euróért igazolta le az akkor még csak húszéves támadót. A cseheknél az első évében nem számított alapembernek, a második idényében viszont berobbant, és kilenc találattal zárta a szezont. A harmadik évadban nem teljesedett ki, ugyanis 2010-ben, négymillió euró ellenében elvitte a holland Vitesse. Akkor a sárga-fekete csapat nem számított topklubnak az élvonalban, éppen ellenkezőleg, a szezon végén csak jobb gólkülönbsége mentette meg az osztályozótól. Bony három találatot dobott be a közösbe, de azt hét meccsen érte el. A 2011–2012-es idényben a Vitesse jól szerepelt, hiszen a végelszámolásnál az Európa Liga-selejtezőt érő hetedik helyen zárt. Az akkor 24 éves támadó 17 találattal zárt. Ezzel a teljesítménnyel már felhívta magára a figyelmet, és az elefántcsontparti válogatottban is bemutatkozhatott.

Nagy meglepetésre nem igazolt el, a következő szezont is a Vitesse-ben kezdte, ami később remek döntésnek bizonyult. A csapat a negyedik helyen fejezte be az évet, Wilfried Bony pedig 31 találatot termelt, és toronymagasan a holland élvonal gólkirálya lett. Hihetetlen teljesítmény, különösen, ha hozzátesszük, hogy összesen harminc meccsen lépett pályára. 2013 nyarán fél Európa sorban állt érte. Mehetett volna Oroszországba nagy pénzt keresni, vagy csúcsligák topcsapataihoz, de ő a Premier League középmezőnyét, a Swansea City együttesét választotta. A walesi klub 13,8 millió eurót fizetett a hollandoknak a gólvágóért. Bony, ahogy eddig is, legújabb állomáshelyén sem okozott csalódást, azzal a különbséggel, hogy Angliában már az első idényben bizonyított, mert 34 találkozón 16 találatot jegyzett, tehát szinte minden második meccsén góllal örvendeztette meg a szurkolókat.

A jelenlegi idényben is rendre jól teljesít, kiszoríthatatlan a kezdőcsapatból, és eddig kilenc találatnál jár. Visszatértünk a történet legelejére, hogy jelenleg a Manchester City és a Real Madrid is leigazolná a még mindig csak 26 éves játékost. Bony tehát nem kapkodott, fokozatosan haladt, és felépítette azt a karriert, amire nagyon sokan vágynak, persze ehhez még hivatalossá kell válnia a transzfernek, és a teljesítménnyel sem maradhat adós, de úgy ítéljük meg, hogy nem kell őt félteni. Mindenesetre nagyon sok fiatalnak, akár magyarnak, akár európainak, akár afrikainak mutathat példát.

Olvasói sztorik