Nemzetközi foci

Dárdai látta, amit látni akart

A magyar válogatott ideiglenes kapitánya egy fenékkel csak egy lovat akar megülni.

Kapcsolódó cikkek

Fabio Capello elégedett

– Elégedett vagyok, jó mérkőzést játszottunk, amely elérte a célját. Azoknak a fiatal játékosoknak, akiket most ki tudtam próbálni, ez egy nagyon jó lehetőség volt a bizonyításra és többen éltek is ezzel. Már az első félidőben is több lehetőségünk volt, de akkor még nem éltünk ezekkel, szerencsére azonban a fordulást követően is jó teljesítményt nyújtottunk – nyilatkozta az orosz válogatott szövetségi kapitánya, Fabio Capello, akit mindenhova marcona biztonsági emberek kísértek, mintha ő lenne Vlagyimir Putyin…

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egygólos vereséggel búcsúzott az évtől a magyar válogatott. Dárdai Pál együttese Oroszországtól kapott ki 2-1-re kedden este a ferencvárosi stadionban. Ez volt az idei esztendő utolsó válogatott meccse, ráadásul nagyon úgy tűnik, Dárdai Pál visszatér a német Hertha BSC-hez, így esélyes, hogy a keddi volt a búcsúmeccse a csapat élén.

Dárdai a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón elmondta, látta azokat a dolgokat, amiket látni szeretett volna ezen a találkozón.

– Nem fogok belebújni olyan kamudumákba, mint labdabirtoklás, meg ki rúgott többet kapura – kezdte a mérkőzés utáni értékelését Dárdai Pál. – Nem láttam a statisztikát, de ha azt nézném, akkor lehetne mesélni. A lényeg, hogy amit ígértem a mérkőzés előtt, az úgy is volt. Mindenki megkapta a játéklehetőséget, és láttam is azt, amit látni szerettem volna. Az első félidőben megvoltak a labdaszerzéseink, amikre készültünk, de nem tudtuk kijátszani a váltásokat – az oroszok ebben jobbak, lehet tőlük tanulni. Jobban váltottak, mint mi. Nem tudtuk befejezni az akcióinkat kapura lövéssel, sőt veszély sem lett belőlük. Mindig középen erőltettük a támadásokat, az utolsó passzokat helyeztük előtérbe ahelyett, hogy a szélre passzoltuk volna először ki a labdát, és onnan adjuk be középre. Erre a jövőben jobban rá kell készülni.

– A második félidőben láttam, ki az, akire lehet számítani nemzetközi szinten, és ki az, akinek kell még rutin. Mindenkivel el fogunk beszélgetni. A csapatra viszont büszke vagyok, hiszen hét pont után, ünneplés után visszajönni az edzőtáborba, tudva, hogy egy jó, motivált orosz csapat jön ide, az nem könnyű. Kettő-nullnál sem roppantunk össze, nem három vagy négy lett a vége, hanem kettő-egy. Ez pozitív, nagyon tetszett, ettől függetlenül viszont sok dologgal nem vagyok megelégedve.

A kapitány jövőjével kapcsolatban több kérdés is elhangzott a sajtótájékoztatón, amelyekre Dárdai diplomatikusan reagált. Jelezte, nem könnyű meghozni a döntést, ha nem marad a válogatott élén, azt biztosan megkönnyezné, de kapkodni sem akar.

– Gyors döntést két-három hét alatt lehet hozni. Nem egyszerű a történet. Örülök, hogy megkaptam a tiszteletet, és annak is, hogy amit ígértem, illetve a csapatom ígért, azt sikerült betartani. Hét pont nemzetközi szinten nem kis dolog, boldogabb kapitány vagyok, mint Fabio Capello. Hiába nyert az ellenfél kettő-egyre, ők most kullognak a rossz formájuk miatt. Az én játékosaimnak is lent volt a feje a meccs után, de mondtam nekik, hogy ne vicceljenek, hiszen egy ilyen mérkőzésen ki lehet kapni. Én kértem, hogy kössük le. Ha kikapunk a finnektől pénteken, akkor is le kellett volna játszani, úgy is nehéz lett volna, így is az volt. Ez egy tükör volt, hiszen láthatjuk, hogy kire lehet számítani – akkor is, ha én leszek a kapitány, és akkor is, ha más. Ebben a jó közösségben érdemes dolgozni, lehet dolgozni, ami a motiváció szempontjából sem mellékes, hiszen nem mindegy, hogy jó kedvvel jönnek a játékosok az edzőtáborba, vagy csak jönnek.

Dárdai Pál hozzátette, évek óta ez volt az első veresége edzőként, de arra a kérdésre nem akar még válaszolni, hogy marad-e kapitány. Elmondta, tudja mit jelent a személye a szurkolóknak, a családjának, de „egy seggel nem lehet hetvenmillió lovat megülni”, így ezt a döntést is át kell gondolni, amihez idő kell. Igyekszik olyan döntést hozni, amivel senki sem sérül.

A harmadik helyre jó ez a csapat

Arra a kérdésre, hogy vajon valódi erejét tekintve hányadik helyre jó a válogatott a mostani Európa-bajnoki selejtezőcsoportban, Dárdai Pál óvatos választ adott.

– Ha nincs sérült, és a legjobb tizenegy játékos jó passzban van, akkor a reális helye ennek a csapatnak a harmadik hely a mostani selejtezőcsoportban – tette hozzá. – Ha vannak nehezítő tényezők, akkor sok mindenről lehet mesélni. Ha például Gera Zoli kiesik a görögök elleni meccs előtt, ki pótolja? Kovács István ügyes, de lehetett látni, hogy még sokat kell erősödnie. Sok olyan kulcsjátékosunk van, akiket nem tudunk pótolni. Úgy érzem, ha minden rendben van, akkor működik a történet a harmadik helyre, a többi meg az álom része.

A fiatal kapitány jó kapcsolatot ápol a sajtóval is, ezt egy újságírói kérdésben is kiemelték. Dárdai jelezte, az őszinteség az alapja a jó viszonynak.

– Ha az ember őszinte, akkor miért kellene simlizni? Ha valamit elcsesztem, azt meg fogom mondani, hogy elcsesztem. Ha ma például az eredményre mentünk volna rá, akkor azt lehetne mondani, hogy a fiatal kapitány ezt a meccset elcseszte, mert össze-vissza cserélgetett. Azonban nem rontottam el, mert a csapatom karakterét erősítettük. Ezt a játékosok meg fogják hálálni nekem vagy a következő kapitánynak. Erre bárki építeni tud a későbbiekben.

Dárdai Pál jelezte, látott hibákat a találkozón, voltak gondok – az egyik például, hogy kikapott a csapat –, de ezekről csak az öltözőben, a játékosokkal szeretne beszélgetni.

A találkozó után Dzsudzsák Balázs elmondta, nem kell szégyenkezni a vereség miatt, igaz szerettek volna ezen a találkozón is emelt fővel távozni.

– Nincsen miért szégyenkeznünk, de ha jobban koncentrálunk, akkor nem biztos, hogy kikaptunk volna. Kissé könnyű gólokat kaptunk, de próbálkoztunk, mentünk előre. Annak örülök, hogy sikerült betalálnunk. Ha bátrabban játszunk, határozottabbak vagyunk a kapu előtt, akkor több is lehetett volna ebben a meccsben, azonban az elejétől kezdve igyekeztünk a legtöbbet kihozni a találkozóból. Látszott a bátorság és az előrelépés a csapaton. Természetesen a pénteki mérkőzés fontosabb volt számunkra, de ezen a meccsen is szerettünk volna emelt fővel lejönni a pályáról. A meccs előtt is hangsúlyoztuk, nem az eredmény volt ma a fontos, Dárdai Pál is elmondta, a kísérletezésen volt a hangsúly, ez alapján szerintem senkire nem lehet panasz. Egy nálunk előrébb tartó válogatottól kaptunk ki – mondta Dzsudzsák Balázs.

Olvasói sztorik