Nemzetközi foci

Ártatlan nézőket is vertek Pozsonyban

Nem csak a Sparta és a Slovan huligánjait, de egyszerű nézők, nők és gyerekek is áldozatul estek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Elszabadult a pokol a csütörtök esti Slovan Bratislava – Sparta Praha Európa Liga-csoportmeccsen. A két csapat szurkolói kemény magja – amelyek ellenségeskedése még a csehszlovák időkre vezethető vissza – folyamatosan heccelte egymást, mígnem a negyvenedik perc tájékán a prágaiak áttörték a kordont és nekirontottak a hazaiaknak – írja az Új Szó.

A rendezők egyértelműen alábecsülték a helyzetet, az első perctől kezdve nyilvánvaló volt, hogy a kerítést perceken belül szét lehet szedni. A szervezők a másik nagy hibát azzal követték el, hogy nem választották kellően szét a két tábort. Közöttük egy szektor volt, amelyben békésen szurkoló nézők kaptak helyet. Amikor megindult a „prágai menet”, a nézők – köztük nők és gyerekek – gyorsan áldozattá váltak.

– Két diákommal voltam a meccsen. A két szurkolótábor között ültünk, és láttuk, hogy mindketten bontják a kerítést. Rendőrök sehol – mesélte Horváth Péter gimnáziumi tanár. – A huligánok elkezdtek egymásnak rohanni, mindenfélét dobálni a mi szektorunkba, ezért akik csak tudtunk, átugrottunk a kerítésen és befutottunk a pályára. Már épp akartunk egy kapun keresztül kifutni a stadionból, amikor jöttek szembe a rohamrendőrök. Én az egyik diákommal valami csoda folytán kifutottam a stadionból, de a másik már nem tudott és a tömegben maradt.

„Visszaverték” őket a huligánok közé

A rohamrendőrök elkezdték a pályán lévő tömeget szó szerint visszaverni a nézőtérre.

– A diákomat az egyik rendőr viperával hátba vágta, de voltak köztük nők is, kisgyerekek is. A rendőrök teljesen ártatlan civileknek mentek neki, nem is akárhogyan. Szegény diákom miután kijutott a stadionból, alig járt, mert megverte a rendőr. Azért, mert menekülni akart a szurkolótáborok elől – mondta a tanár.

Az internetes fórumokban több szemtanú is hasonlóan írta le a történteket. A szemtanúk szerint teljesen egyértelmű volt, hogy verekedés lesz. A két tábor állandóan heccelte egymást, ám nem voltak a helyszínen rendőrök, egyik szurkolótábort sem őrizték.

– A diákom azt mondta, nem annyira a fizikai fájdalom fáj neki, hanem hogy állandóan lepereg előtte minden újból és újból. Ahogyan rohannak az ártatlan emberek felé a zsaruk és azt kiabálják, hogy „Menjetek vissza a p…ba” – és mindezt fiatalokra, idősebbekre, kisgyerekekre, családokra – mesélte a tanár.

A rohamrendőröknek végül a két keménymagot is sikerült megfékezniük, a mérkőzés negyven percig állt. A huligánok elől a köztévé kommentátorának és szakkommentátorának, Németh Szilárdnak is el kellett menekülnie. A történtekért mindkét klub komoly büntetésre számíthat az UEFA-tól. A rendőrség és a belügyminisztérium egyelőre nem reagált a történtekre, az ártatlan nézőkkel szembeni rendőrségi brutalitásra – írja az Új Szó a 3-0-s prágai győzelemmel végződő meccsről.

Olvasói sztorik