Nemzetközi foci

Népes tábortól búcsúzott a Vidi

Harminckilenc csapat áll még veretlenül az európai bajnokságokban – Izland bajnoka vereség nélkül zárt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Tíz győztes bajnoki mérkőzés után a Debrecen elleni, hazai találkozón veszítette el veretlenségét a listavezető Videoton az OTP Bank Ligában. A székesfehérváriak idei tízmeccses sikersorozata Európában is egyedülálló volt, gyakorlatilag a legjobb rajtot produkálta a magyar csapat a kontinensen.

A nagy széria viszont a 2-1-es vereséggel véget ért. A Rangadó.hu összeállításából azonban kiderül, hogy 26 további pontvadászatban még mindig vannak veretlen csapatok.

Nyolc topligás áll még veretlenül

A magyar bajnoksághoz képest később induló topbajnokságokban is találunk még egy-egy veretlen csapatot: Angliában a Chelsea hét győzelemmel és egy döntetlennel áll az élen, míg Olaszországban a listavezető Juventus hat győzelmet és egy döntetlent, a harmadik Sampdoria pedig négy sikert és három ikszet tud felmutatni. Spanyolországban már csak a Barcelona veretlen: Messiék 7-1-0-s mutatóval (győzelem-döntetlen-vereség), 22 lőtt góllal, kapott gól nélkül állnak az élen.

A német Bundesligában az éllovas Bayern Münchent (hat győzelem, két döntetlen) a négy siker mellett négyszer pontot szerző Borussia Mönchengladbach követi. Szalai Ádám jelenlegi és volt csapata ugyanúgy áll: a Hoffenheim és a Mainz is háromszor nyert, ötször pedig osztozkodott a pontokon.

Öt döntetlen és egy győzelem a török újonc mérlege

A szintén komoly játékerőt képviselő török bajnokságban két veretlen csapat van még hat kört követően: a Besiktas (4-2-0) az élen áll, míg a döntetlenekre apelláló Basaksehir (1-5-0) a hetedik. Belgiumban az Anderlecht 11 forduló után sem talált még legyőzőre (6-5-0), míg a portugál élvonalban a három meghatározó együttes, a Benfica (6-1-0), a Porto (4-3-0) és a Sporting (3-4-0) sem kapott még ki. Hollandiában a Twente nem szenvedett még vereséget, ám három győzelme mellett hat döntetlen áll a neve mellett, így csak ötödik a tabellán. Szintén nem ér első helyet a francia Paris Saint-Germain veretlensége: négy győzelme és hat döntetlenje a második helyre elég. Oroszországban a Zenittel nem bírtak eddig az ellenfelek, a bajnoki címre tavaly is nagy eséllyel pályázó együttes nyolc sikert és két döntetlent könyvelhetett el idáig. Görögországban is a trónbitorló rajtolt a legjobban: a PAOK öt győzelme mellett csak egyszer veszített pontot.

A Partizan nyolc meccs után még hibátlan

Több kisebb bajnokságban sem sikerült még legyőzni a listavezetőt: a ciprusi APOEL (5-1-0), a horvát Dinamo Zagreb (10-2-0), az ukrán Dnipro (8-1-0), az izraeli Hapoel Smona (3-1-0), a luxemburgi Dudelange (6-4-0), a máltai Hibernians (7-1-0), a walesi TNS (8-2-0), az örmény Ulisses (9-1-0), a macedón Vardar Szkopje (8-3-0) és San Marino kétcsoportos bajnokságának első két listavezetője, a Juvenes (3-2-0) és a Folgore (4-1-0) is veretlenül áll az élen.

Három hibátlan csapat is van még az európai mezőnyben: a szerb bajnokságot vezető FK Partizan nyolc meccséből nyolcat nyert, az andorrai UE Santa Coloma négy forduló alatt nem hibázott, míg Gibraltáron a Lynx három forduló alatt szerzett kilenc pontot.

A fenti csapatokon túl az ukrán Dinamo Kijev (7-2-0), a luxemburgi Differdange (6-4-0), a San Marino-i Virtus (3-1-0), a moldovai ötödik helyezett Ceadir Lunga (4-6-0), valamint az izraeli Hapoel Beer Sheva (2-2-0), Ashdod (1-3-0) és Beitar Jerusalem (1-3-0) sem kapott még ki.

A Stjarnan nyerte a veretlenek csatáját

Bár igencsak kiesik az európai élvonal körforgásából – igaz, a válogatott selejtezőről selejtezőre egyre kellemetlenebb ellenfélnek számít a nagy csapatoknak is –, az izlandi bajnokság zárására igencsak felkapta a fejét a nemzetközi sajtó. Az élvonal (Pepsideild) utolsó, 22. fordulójában a listavezető – addig veretlen – Hafnarfjordur a szintén vereség nélkül álló, ám két ponttal kevesebbet gyűjtő Stjarnant fogadta. Az október 4-i találkozón két piros lapot is kiosztott a játékvezető, aki a 92. percben 1-1-es állásnál egy tizenegyest is befújt a vendégeknek. A Stjarnan értékesítette azt, és mivel a hajrá további percei már csak a reklamálásról, időhúzásról szóltak, így meg is tartotta bajnoki címet érő előnyét. A Stjarnan 15 győzelemmel és hét döntetlennel, veretlenül nyerte meg a bajnokságot.

https://www.youtube.com/watch?v=6OjmFcV3eFA

Olvasói sztorik