Nemzetközi foci

Szerb-albán újrajátszás Budapesten?

Az UEFA minden bizonnyal új mérkőzés mellett dönt, amelyhez semleges pálya szükséges.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Habár a szerb sajtó néhány napja még arról írt, hogy mivel az albánok – annak ellenére, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség küldöttje és a játékvezető szerint is lehetett volna folytatni a keddi Európa-bajnoki selejtezőt – megtagadták a pályára való visszatérést a 41. percben, 0-0-s állásnál Szerbia a zöld asztalnál 3-0-ra megnyeri majd a félbeszakadt találkozót, az albánokat pedig súlyos pénzbüntetéssel és kizárással sújtják majd, néhány óra alatt nagyot változott a helyzet.

Legalábbis ami a szerb lapok hozzáállását és írásainak tartalmát illeti, ugyanis csütörtökön este a Vecernje novosti cikke szerint – amely az UEFA-hoz közeli forrásokra hivatkozik – a Szerbia–Albánia mérkőzést az első perctől kezdve újrajátsszák majd, méghozzá semleges pályán. Az UEFA fegyelmi bizottsága szerdáig adott haladékot a két szövetségnek, hogy eljuttassa a válaszokat az őket ért vádpontokra, és a fegyelmi bizottság csütörtökre, október 23-ára ígérte a végső döntést.

A mérkőzés újrajátszása valóban a legjobb megoldás lenne, főleg azok után, hogy az UEFA is tisztában van azzal, hogy az incidensekhez mindkét fél hozzájárult, hiszen az albánok által a pálya fölé repített quadrocopterre kötött Nagy-Albánia zászlóval elkezdődött az incidens, s az albán játékosok támadtak rá Stefan Mitrovicsra, akinek sikerült elkapnia a zászlót és a drónt.

Természetesen a szerb szövetség sem ártatlan, hiszen már az incidens előtt pirotechnikai eszközöket használtak a szurkolók a lelátón, és fáklyákat dobtak a pályára, az ellenfél játékosainak védelmet helyett pedig még a helyi rendfenntartók is ütötték az albán labdarúgókat. Mivel mindkét fél rászolgált a büntetésre, így bármelyik válogatott is nyerné meg a zöld asztal mellett a találkozót, az nyeremény lenne a számára, miközben mindkét szövetség büntetést érdemel.

A szerb lapok információi szerint az UEFA fegyelmi bizottságának tagjai az újrajátszást támogatják, de az időpontról és a helyszínről lehet, hogy még csütörtökön sem születik majd döntést, hanem később jelöli ki az UEFA, egyeztetve a két szövetséggel.

Mivel valószínű, hogy valamelyik, Szerbiával szomszédos Szerbiához közeli országban kerülne sor a találkozó újrajátszására, így könnyen megtörténhet, hogy akár Budapest is képbe kerülhet, míg Bécs azonnal kizárható, mivel ott nagyon sok szerb és albán él, s szinte biztos, hogy egy Bécsben megrendezett Szerbia–Albánia találkozó újabb incidenshez vezetne – írja a magyarszo.com.

Olvasói sztorik