Nemzetközi foci

Botrányos Eb-selejtező Belgrádban

A szerb külügyminiszter szerint "tervezett politikai provokációról" van szó.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Frissítve!

Ivica Dacic szerb külügyminiszter “tervezett politikai provokációnak” nevezte azt az incidenst, amely miatt megszakadt a Szerbia és Albánia között zajló labdarúgó Európa-bajnoki selejtező kedd este Belgrádban. A hazatérő albán játékosokat Tiranában viszont hősként ünnepelte a többezres tömeg.

A szerb külügyminiszter a Blic című szerbiai napilapnak azt is mondta, hogy szerinte Szerbia nem tehető felelőssé a történtekért.

A szerb-albán labdarúgó-mérkőzést az első félidő vége előtt néhány perccel szakították félbe, mert dulakodás tört ki a két csapat játékosai között, amihez a nézők is csatlakoztak. Az incidens kiváltó oka az volt, hogy egy ismeretlen személy quadrocopterrel (négyrotoros távirányítható helikopter) a Nagy-Albániát ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé. A nézők megdobálták az albán labdarúgókat, akik az öltőzőbe menekültek, és a körülmények miatt nem akarták folytatni a játékot. Egyórás szünet után a bíró a mérkőzést végleg lefújta.

A rendőrség kihallgatta, majd hazaengedte a VIP-lelátón helyet foglaló Olsi Ramát, az albán miniszterelnök testvérét. Meg nem erősített források szerint őt és három társát azért hallgatták ki, mert a gyanú szerint egyiküknél ott volt a quadrocopter távirányítója.

Olsi Rama Tiranába visszatérve az albán sajtónak kijelentette, semmi köze az ügyhöz, és “nem érti, kitől származik ez a történet”. Azt is tagadta, hogy a rendőrség előállította volna. “Az incidens után a helyzet kaotikussá vált, a rendőrség mindenkit átvizsgált. Megmutattam nekik az amerikai útlevelemet és a nálam lévő kamerát. Ez mindössze néhány percig tartott” – magyarázta Rama, aki az albán labdarúgókkal együtt érkezett hajnalban Tiranába.

A játékosokat egyébként az albán főváros repülőterén hősként ünnepelte a többezres tömeg. Edi Rama albán miniszterelnök a Twitteren gratulált a labdarúgóknak, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, amiért Szerbia “rossz benyomást keltett”.

Korábban írtuk:
Kihallgatták, majd hazaengedték Tiranába az albán miniszterelnök testvérét, Olsi Ramát szerda éjjel, akit azzal gyanúsítottak, hogy botrányt idézett elő a Szerbia és Albánia között zajló labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőn Belgrádban – számolt be róla honlapján a B92 televízió.

A labdarúgó-mérkőzést az első félidő vége előtt néhány perccel félbeszakították, mert dulakodás tört ki a két csapat játékosai között. Az összetűzés azt követően alakult ki, hogy egy ismeretlen személy quadrocopterrel (négyrotoros távirányítható helikopter) a Nagy-Albániát ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé. A provokációra reagáltak a nézők és a szerb játékosok is. A nézők megdobálták az albán labdarúgókat, akik az öltőzőbe menekültek. Egyórás szünet után a bíró a mérkőzést végleg lefújta.

A Nagy-Albánia eszméje sérti a szerbeket, mert az Albániában, Koszovóban, Macedóniában és Görögországban élő albánok egy államban való egyesítését jelentené. A szerbek pedig a többségében albánok lakta Koszovót függetlenségét sem ismerik el, szerintük Koszovó Szerbia tartománya.

A két ország közötti feszült kapcsolatok miatt a két labdarúgó-szövetség megállapodott abban, hogy a mostani belgrádi mérkőzésen albán szurkolók, a jövő évi tiranai visszavágón pedig szerb drukkerek nem vehetnek részt. Ennek ellenére néhány albán szurkoló Belgrádba utazott, és bejutott a stadionba.

Olsi Ramát és három társát a VIP-lelátón fogta el a szerb rendőrség, 40 perces kihallgatás után azonban elengedték, mindannyian az Egyesült Államok útlevelével érkeztek az országba. Meg nem erősített források szerint azért hallgatták ki őket, mert egyiküknél a gyanú szerint ott volt a quadrocopter távirányítója.

A történtek rossz előjelként értékelhetők Edi Rama kormányfő jövő hétre tervezett szerbiai látogatása előtt. Hatvannyolc éve ez lenne az első albán miniszterelnöki látogatás Belgrádban, a bejelentésekor még javuló albán-szerb kapcsolatokról beszéltek az illetékesek.

Olvasói sztorik