Nemzetközi foci

Egy félidő focizás, egy félidő kocogás

A Videoton 4-3-ra kikapott a tartalékos összeállításban játszó francia bajnok Paris Saint-Germain elleni, ausztriai edzőmeccsen.

Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi felkészülési mérkőzés
Paris Saint-Germain (francia) – Videoton FC 4-3 (2-3)
Gleisdorf (Ausztria), 500 néző
PSG: Douchez – Jallet, Marquinhos, Camara, Sabaly – Chantome, Rabiot, Pastore – Lucas, Bahebeck – Ongenda. Cserék: Augustin, Bambock, Kimpembe, Maignan. Edző: Laurent Blanc
Videoton: Calatayud – Brachi, Vinícius, Juhász R., Stopira – Sándor Gy., Trebotics – Gyurcsó, Kovács I., Oliveira – N. Nikolics. Cserék: Caneira, Kleinheisler, Szolnoki, Chakla, Fejes A., Szekeres A. Edző: Joan Carrillo Milan
Gólszerzők: Camara (7.), Chantome (20.), Pastore (51.), Bahebeck (tizenegyesből 58.), illetve Juhász R. (4.), Nikolics (13., 40.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A francia bajnok Paris Saint-Germain ellen játszott felkészülési mérkőzést Ausztriában a Videoton. Ugyan a PSG legnagyobb sztárja, a svéd Zlatan Ibrahimovic és a világbajnokságon szerepelt játékosok nem léptek pályára, de ott volt a kezdőben Javier Pastore, Lucas és Marquinhos is. A fehérváriak közül számos légiós hiányzott, de így is több külföldi volt a kezdőben, mint magyar…

A harmadik percben Gyurcsó beadása után Nikolics fejelt két méterről, de a franciák kapusa nagyot védett. A szöglet után Juhász Roland érkezett remek ütemben, és a hálóba fejelt (0-1). A másik oldalon Bahebeck közeli, veszélyes fejesét védte Calatayud, de ahogy néhány perccel korábban, úgy ezúttal is jött a gól a szöglet után: Camara fejelt a kapuba (1-1).

A 13. percben a horvát Trebotics pontos beívelését Nikolics gyönyörű mozdulattal, felugrás közben belsőzte a hálóba (1-2). Három perccel később Kovács István is tökéletes labdával szolgálta ki Nikolicsot, aki ezúttal laposan a kapufa mellé lőtt, majd a 18. percben távolabbról, félmagasan is célt tévesztett.

A 18. percben Chantome távoli lövése a fáziskéséssel vetődő Calatayud mellett a hálóba vágódott (2-2). Látszott, hogy nem tétmeccsről van szó, mindkét csapat felszabadultan focizott. A 23. percben egy fehérvári szöglet után Kovács István lőtt a kapufa mellé. Öt perccel később Lucas tört kapura, Vinícius a tizenhatoson belül becsúszva szerelte, de ugyanazzal a mozdulattal buktatta ellenfelét, azonban a játékvezető nem látott szabálytalanságot.

A 35. percben Gyurcsó lőtt éles szögből, de Douchez védeni tudott. A negyvenedik percben Brachi beadása tökéletes volt az őrizetlenül hagyott Nikolicsnak, aki a hálóba passzolt (2-3). Nem sokkal később egy újabb szép Videoton-támadás végén Gyurcsó lövését a kapus kiütötte. A szünet előtt Filipe Oliveira ígéretes lövése suhant el a kapufa mellett.

A fordulás után Pastore a tizenhatoson belül kicselezte Szolnoki Rolandot, majd hajszálpontos lövést küldött a hálóba (3-3). Az 56. percben Ongenda szabadrúgását vetődve védte Calatayud. Másfél perccel később Juhász Roland szabálytalankodott a tizenhatoson belül, a sértett Bahebeck állt a labda mögé, és magabiztosan a hálóba bombázta a jogosan megítélt tizenegyest (4-3). A második félidőben csökkent az iram, és némileg eseménytelenebbé vált a játék, a cserék sem tettek jót a folyamatos focinak.

A 68. percben Bahabeck lövését védte Calatayud, a 79. percben pedig Sabaly lőtt az oldalhálóba. A második felvonásban csak elvétve vezetett támadást a Videoton, amely ebben az időszakban tavaszi önmagát idézte…

– Annak ellenére, hogy végül a párizsi sztárcsapat nyert, egy nagyon jó meccset játszottunk – vélekedet a Videoton vezetőedzője, Joan Carrillo Milan a klub honlapján. – A legfontosabb, hogy meglett az eredménye annak a munkának, amit az elmúlt hetekben végeztünk. Egyértelműen érezhető volt együttesünkön az összetartás, kisegítették egymást a játékosok, igazi csapatként funkcionáltak. A nagy klubok ellen mindig különleges érzés meccset játszani, de ezt úgy is meg lehet tenni, hogy csak fent van valaki a pályán és úgy is, ahogy ma mi tettük. Örülök, hogy sok helyzetet kidolgoztunk, úgy érzem, helytálltak a játékosok.

– Két jó csapatot és sok gólt láttam a mai mérkőzésen, ami örömmel töltheti el a nézőket és az edzőt egyaránt – fogalmazott Laurent Blanc, a PSG szakvezetője. – Minden mérkőzésen győzelemre játszunk, ezért nagyon örülök, hogy végül sikerült a mai meccsen is nyerni. Nagyon jól szolgálta a felkészülésünket ez a találkozó. Sok fiatal kapott ma lehetőséget, akik meghálálták a bizalmat, így elégedetten térhetünk vissza Párizsba.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Csucsánszky Zoltán, a Videoton egykori válogatott játékosa értékelte:

Két teljesen ellentétes félidőt láthattunk. Az első felvonásban a francia csapat egy kicsit lekezelően, hihetetlenül keveset futva futballozott. Három gólt szerzett, de emellett négy-öt nagy helyzet kihagyott a Videoton, mert nagy területek voltak előtte, ezt kihasználva tetszetősen játszott, jó volt a támadójátéka. A franciák egyéni képességei nagyon jók, nem véletlen, hogy két-három villanással gyorsan tudtak egyenlíteni, a második félidőben pedig büntetőből a vezetést is megszerezték.

Ebben az időszakban jobban megszervezték, sokkal stabilabbé tették a védekezésüket, nem hagytak területeket, lehetőségeket a fehérváriaknak. Az első periódusban látványosan kevesen voltak hátul és keveset futottak. Pastore és Rabiot már az ötödik percben azt várta, hogy vége legyen a meccsnek. A Videotonnak jó képességű játékosokból álló csapat ellen játszott, lehetett látni a tudáskülönbséget, de a fehérváriaknak nincs szégyellnivalójuk.

Olvasói sztorik