Nemzetközi foci

Del Bosque a vébé után dönt

A spanyol válogatott szövetségi kapitánya számára az a fontos, hogy mi a legjobb országa labdarúgásának.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vicente del Bosque, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya úgy nyilatkozott, alaposan elemezni fogja, mi a legjobb a spanyol foci számára, mielőtt meghozza a döntést saját jövőjével kapcsolatban – írja a goal.com.

A világbajnoki címvédő alighanem a vébé eddigi legnagyobb meglepetését produkálta azzal, hogy a csoportkör második fordulója után esélye sem maradt a csoportból való továbbjutásra. Előbb a hollandoktól kaptak ki simán 5-1-re, majd Chile válogatottja is simán verte őket 2-0-ra.

Miután biztossá vált, hogy Vicente del Bosque csapata nem juthat tovább, a szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, még nem döntött, lemond-e posztjáról, vagy kitölti szerződését a csapat élén.

– Még mindig van egy mérkőzésünk a világbajnokságon. Még nem jött el az ideje, hogy az én jövőmről beszéljünk, majd később döntünk arról, hogy mi a legjobb a spanyol futball számára – mondta, majd hozzátette, számára fontos, hogy a spanyol labdarúgás megőrizze előkelő pozícióját a világban.

A 63 éves szakember azt mondta, hogy a vébé-szereplést már csak azért is rosszul élte meg, mert számára semmi sem utalt erre.

– Azok után, amiket elértünk korábban, nem gondoltam volna, hogy ez történik. Sajnos a chileiek elleni meccsen már az első pillanattól lassúak és túl óvatosak voltunk, kívülről úgy tűnt, félünk attól, hogy elbukunk. Nem panaszkodhatunk, nem kereshetünk kifogást, mert ellenfelünk jobb volt, megérdemelten estünk ki – kesergett a tréner, aki azt is elmondta, hogy a felkészülés során sem utalt semmi arra, hogy ilyen gyengén szerepelnek majd a tornán, mert a futballisták jó hangulatban és jó állapotban voltak.

A Spanyol Labdarúgó Szövetség részéről Jorge Perez főtitkár úgy nyilatkozott, szeretnék ha Del Bosque folytatná a munkát a válogatott élén.

– Amikor aláírta velünk a szerződését, monda, ha bármilyen ok miatt úgy döntünk, hogy mégsem vele képzeljük el a jövőt, azonnal feláll a kispadról. Még nem ajánlotta fel a lemondását, de szeretnénk, ha maradna – mondta Jorge Perez.

A király marasztalná a kapitányt

A korai kiesés után komoly vita kezdődött Spanyolországban Vicente del Bosque szövetségi kapitány sorsáról. A szövetség részéről már közölték, hogy szeretnék, ha maradna, mert ő a lehető legjobb megoldás a posztra.

A szurkolók azonban kinyilvánították, hogy edzőcserét szeretnének. A Marca internetes felmérésén a válaszadók 68,6 százaléka (93.269 fő) az elbocsátás mellett foglalt állást, csak 31,4 százalék (42.727 fő) tartané meg a korábbi sikeredzőt.

A Radio Marca jelentése szerint VI. Fülöp spanyol király a Chile elleni vereség után felhívta del Bosquét, még egyszer megköszönte az eddigi sikereket, és elmondta, hogy a korábbi remek eredmények meggyőzték őt, tehát szintén marasztalta a kapitányt.

Sergio Ramos, a válogatott középhátvédje a játékosok nevében támogatásáról biztosította Del Bosquét, akinek a 2016-os Európa-bajnokság végéig van szerződése.

– Vicente del Bosque minden tiszteletet megérdemel, és mi mögötte állunk, bármilyen döntésre jut is – nyilatkozta Ramos.

A spanyolok brazíliai teljesítményéről sokat elárul, hogy a győztesen megvívott 2008-as és 2012-es Európa-bajnokságon, valamint a 2010-es vébén tizenkilenc mérkőzésen összesen hat gólt kapott a csapat, míg most az első két meccsen hetet.

A spanyol válogatott július 23-án Ausztráliával mérkőzik Sao Paulóban.

Olvasói sztorik