Nemzetközi foci

Lebőgött a címvédő

Spanyolország 2-0-ra kikapott a remekül futballozó Chilétől, így biztosan kiesett a B-csoportból.
Világbajnokság, B-csoport, 2. forduló
Spanyolország – Chile 0-2 (0-2)
Maracana, 74 ezer néző. Játékvezető: Hurd (amerikai)
Spanyolország: Casillas – Azpilicueta, Javi Martinez, Ramos, Jordi Alba – Busquets, Xabi Alonso (Koke, a szünetben) – David Silva, Iniesta, Pedro (Cazorla, 76.) – Diego Costa (Torres, 64.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
Chile: Bravo – Medel, Silva, Jara – Isla, Aránguiz (Gutiérrez, 64.), Diaz, Mena – Vidal (Carmona, 88.) – Vargas (Valdivia, 85.), Alexis Sánchez. Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli
Gólszerzők: Vargas (20.), Aranguiz (43.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A szerdai nap második mérkőzése Spanyolország és Chile csatáját hozta a B-csoport második fordulójában. Az első körben a címvédő spanyolok 5-1-es vereséget szenvedtek a hollandoktól, míg a chileiek 3-1-re verték Ausztráliát. Az összecsapás előtt a tulipánosok is legyőzték a kengurukat, így az is kiderült, hogy egy esetlegessel vereséggel Ramosék már most elbúcsúznának a tornától.

A találkozó elején alaposan bekezdett Chile, már az első percben két órási lehetőség maradt ki. Előbb Vidal cselezte be magát a tizenhatoson belülre, kötényt adott Martineznek, majd középre adásába Xabi Alonso veszélyesen ért bele, így a labda épphogy mellé ment. Az ezt követő szögletből Jara fejjel centiméterekkel tévesztette el a jobb felső sarkot. A 15. percben a spanyolok előtt adódott gólszerzési lehetőség: Diego Costa éles szögből leadott lövése elsuhant a kapu előtt, Iniesta még elcsípte és Xabi Alonso elé passzolt, aki öt méterről a kivetődő Bravóba lőtt.

A 20. percben Chile megszerezte a vezetést: a gyengén futballozó spanyolok saját térfelükön vesztettek labdát, majd egy szép összjáték után Aranguiz az üresen érkező Vargas elé tálalt, aki egy higgadt csellel elküldte Casillast és az üresen tátongó kapuba passzolt (0-1).

A bekapott gól után kezdtek kicsit felélénkülni a spanyolok, előbb Xabi Alonso bombázott 16 méterről a kapu fölé, majd egy megcsúsztatott labdát kisodródott helyzetből Diego Costa lőtt az oldalhálóba. Az ezt követő időszakban a világbajnok számára olykor még a labdakihozatal is nehézséget okozott az agresszíven letámadó chileiek ellen, és ennek meg is lett eredménye: Alexis Sánchez közeli szabadrúgását Casillas éppen Aranguiz elé öklözte, aki 11 méterről okosan kapu bal oldalába külsőzött (0-2).

Az első félidő után megérdemelten vezettek két góllal a chileiek, akik lelkesen, motiváltan és jól játszottak az enerváltan futballozó spanyolokkal szemben.

A második félidő elején rögtön veszélyeztetett Spanyolország, Iniesta passzával Diego Costa került helyzetbe, de lövését Isla az utolsó pillanatban blokkolni tudta.

Néhány minutummal később Ramos közeli szabadrúgását Bravo középre bokszolta, Diego Costa remekül visszaollózta a labdát a kapu elé, a hosszún érkező Busquets azonban közelről sután mellé gurított. Egészen a 68. percig helyzet nélkül folyt a küzdelem a pályán, majd egy villámgyors chilei kontra végén Isla becsúszva ért oda Vargas lövésére, de nem talált kaput.

Az utolsó húsz percbe lépve sem tűnt úgy, hogy Spanyolország képes lehet a csodára. Chile birtokolta többet a labdát, Vidalék minden támadása hatalmas veszélyt hordozott magában. Az utolsó tíz percet viszont nagyon megnyomta Spanyolország, de Iniesta és Cazorla lövéseit is bravúrral védte Claudio Bravo. A hosszabbításban is nagy volt a nyomás a chilei kapun, Ramos közeli lövését a végig rendkívül stabil chilei védelem blokkolta.

A spanyoloknak nem sikerült a pontszerzés, így két meccs után nulla ponttal állva címvédőként elbúcsúztak a 2014-es világbajnokságtól, a végig hősiesen küzdő Chile pedig biztos továbbjutónak mondhatja magát.

– Igazán érdekes mérkőzést láthattunk, mert megtörtént az, amit sokan hirdettek, hogy egy korszak lezárult – kezdte értékelését a Rangadó.hu világbajnoki szakértője, a Pécs újdonsült vezetőedzője, Véber György. – Nem tudhatjuk a valódi okait, hogy miért sikerült így ez a világbajnokság a spanyolok számára, de azt láthattuk, hogy fásult, ötlettelen és önmagukhoz képest kifejezetten gyenge játékot mutattak be. Az első öt percben a chileiek folytatták azt a harcmodort, amit az első mérkőzésen is láthattunk tőlük. Utána a spanyolok valóban tudták birtokolni a labdát, de az egyetlen nagy ziccerüket nem tudták értékesíteni, így a chileiek fokozatosan visszajöttek a meccsbe. A második játékrészben rengeteget birtokolták a spanyolok a labdát teljesen haszontalanul. Akkor is oldalra, vagy hátrafelé passzoltak, amikor teljesen szabad út volt előttük. Ez azt mutatja, hogy ekkora világklasszisok is lehetnek olyan hullámvölgyben, vagy annyira formán kívül, hogy nem merik megpróbálni a jó megoldást. Erre a legjobb példa, hogy Cazorla a 82. percben kétszer esett el a labdában egy labdavezetésen belül. A chileiek pedig egyre magabiztosabbak lettek, és még jobban megerősítették bennem azt, hogy a válogatottjuk a világbajnokság egyik meglepetéscsapata lehet.

Olvasói sztorik