Nemzetközi foci

Csodafocival vágtak vissza a hollandok

Hollandia leszámolt Spanyolországgal, a B-csoport első mérkőzésén öt gólt kapott a címvédő.
Világbajnokság, B-csoport, 1. forduló
Spanyolország–Hollandia 1-5 (1-1)
Salvador da Bahia, 48 ezer néző. Játékvezető: Rizzoli (olasz)
Spanyolország: Casillas – Azpilicueta, Ramos, Piqué, Jordi Alba – Busquets, Xabi Alonso (Pedro 63.), Xavi, Silva (Fabregas 78.), Iniesta – Diego Costa (F. Torres 62.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
Hollandia: Cillessen – Martins Indi, Janmaat, Vlaar, Blind, De Vrij (Veltman 77.) – De Guzmán (Wijnaldum 62.), Sneijder – Van Persie (Lens 79.), Robben. Szövetségi kapitány: Louis Van Gaal
Gólszerzők: Xabi Alonso (tizenegyesből 27.), illetve Van Persie (44., 72.), Robben (53., 80.), De Vrij (64.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A négy évvel ezelőtti világbajnoki döntő visszavágójának kikiáltott mérkőzésen a nyolcadik percig kellett várni az első hatalmas helyzetre: Robben indította hajszálpontos labdával Sneijdert, aki hiába hozott össze másfél méteres előnyt a védőkkel szemben, Casillas mellett nem tudta ellőni a labdát.

Két perccel később a spanyoloktól Iniesta próbálkozott egy távoli lövéssel, ami nem sokkal kerülte el a kaput. Támadásban maradtak a spanyolok: a 13. percben Guzmán eladott labdája után Diego Costa törhetett kapura, de Vlaar az utolsó pillanatban becsúszva szerelte.

A kezdeti holland fölény után fokozatosan átvették az irányítást a spanyolok, a huszadik percre teljesen beszorították ellenfelüket a saját tizenhatosára. A 27. percben Xavi passzolt Costának, aki remek csellel fektette el De Vrijt az ötös magasságában, továbbmenni viszont nem tudott, mert átesett a hátvéd lábán. Rizzoli a büntetőpontra mutatott, Xabi Alonso pedig a jobb alsóba vágta a véleményes tizenegyest (1-0).

A kapott gól felébresztette Hollandia legjobbjait, rövid idő alatt több veszélyes helyzetet dolgoztak ki, mint az első félórában összesen, bár a gól még váratott magára. Blind beadását Ramos kis híján a saját kapujába kotorta, De Jong távoli lövése pedig nem okozott gondot Casillasnak.

A túloldalon jóval nagyobbat kellett védenie Cillessennek nem sokkal később: Iniesta készített elő Silvának, aki átemeléssel próbálkozott, a holland kapus azonban ujjheggyel tornázta szögletre a labdát.

Az első félidő utolsó pillanataiban Blind a félpályától ívelt be a spanyol védők mögé, akik nem hittek a próbálkozásban, így csak távolról nézték, ahogy a játékszer pontosan a tizenhatoshoz érkező Van Persie fejére hull. A támadó gyönyörű csukafejessel egyenlített (1-1).

A fordulás után özönvíz zúdult a pályára, talán ez is közrejátszott abban, hogy csak az ötvenedik percben próbálkoztak először lövéssel a felek: Iniesta messziről mozgatta meg a holland kapust. Az 53. percben labdaszerzés után mágnestáblára illő akció végén Robben csinált bohócot a spanyol védelemből, majd az elvetődő kapus mellett a háló közepébe lőtte a labdát (1-2).

Percekkel később ismét varázsolt Hollandia: Robben, Janmaat, Van Persie volt a labda útja, a végén a hollandok kilencese szinte kettétörte a keresztlécet. A 64. percben Sneijder szabadrúgását nem tudta kibokszolni Casillas, mert ütközött Van Persie-vel a levegőben, a túlsó kapufához De Vrij érkezett, akiről valahogy becsorgott a labda (1-3).

Nem adták fel a spanyolok, de Silva gyors válaszgólját les miatt érvénytelenítette az olasz játékvezető – jogosan. Viszont a 72. percben végleg eldőlt a találkozó: Casillas hihetetlenül ügyetlenül vett át egy ártatlan hazaadást, Van Persie pedig egyből lecsapott a labdára, és az üres kapuba vágta a negyediket (1-4).

Két holland gól között a Diego Costa helyére beálló Torres próbálkozott alig hihetően eljátszani egy büntetőt, az elmaradt sípszónál azonban biztosan jobban fájt neki Robben második gólja. A szélső ágyúgolyóként száguldott végig a spanyol térfélen, hogy aztán a tizenhatoson belül kétszer is elfektesse a világbajnokok kapusát, és szétszaggassa a hálót (1-5).

Az utolsó percekre totálisan összeomlott a címvédő, a hollandok tűzijátékot rendeztek Casillas kapuja előtt, a Real Madrid hálóőre csak a szerencsének köszönhette, hogy megúszta öttel. A kilencvenedik percben azért akadt egy spanyol helyzet is, de Veltman az utolsó utáni pillanatban tisztázott Torres elől. Ha a holland válogatott a következő hetekben is hozza ezt a játékot, csapat legyen a talpán, amelyik megállítja!

A Rangadó.hu világbajnoki szakértőivel – Kiprich Józseffel, a holland Feyenoord egykori válogatott játékosával, illetve Dombi Tiborral, a Debrecen egykori hollandiai légiósával – szombat délelőtt elemezzük a mérkőzést.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik