Nemzetközi foci

Csúcsrangadóval rajtol a G-csoport

Cristiano Ronaldo is bemutatkozik a vébén; délután Németország ellen játszik Portugália.

Kapcsolódó cikkek

A világbajnokság hétfői programja

G-csoport, 1. forduló:
Németország–Portugália, Salvador da Bahia, 18 óra, játékvezető: Milorad Mazics (szerb)
Ghána – Egyesült Államok, Natal, 24 óra, játékvezető: Jonas Eriksson (svéd)
F-csoport, 1. forduló:
Irán–Nigéria, Curitiba, 21 óra, játékvezető: Carlos Vera (ecuadori)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A brazíliai világbajnokság egyik esélyesének tartott németek rendkívül nehéz mérkőzéssel kezdenek, ugyanis az aranylabdás Cristiano Ronaldo vezette portugálokkal találkoznak hétfőn. Joachim Löw együttese ugyanakkor önbizalommal telve várhatja az összecsapást, mivel legutóbbi 11 találkozóján veretlen maradt, a vébéken pedig 1990 óta valamennyi nyitómeccsét megnyerte. A szakvezető helyzetét könnyíti, hogy a torna rajtjára mindkét sérültje, azaz a kapus Manuel Neuer és a védő Philipp Lahm is felépült. A németek számára nem más a cél Brazíliában, minthogy véget vessenek 18 éve tartó rossz sorozatuknak, ugyanis az 1996-os Európa-bajnokság óta nem nyertek nagy trófeát, igaz, a legutóbbi három vébén dobogós helyen zártak, ahogy a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon is bejutottak a legjobb négy közé.

A portugálok eredményességét kétségtelenül a Real Madrid sztárja, Ronaldo határozza meg, aki a jelentések szerint teljesen felépült sérüléséből, amely az idény végén, illetve a vébé-felkészülés elején hátráltatta őt. Amennyiben a csoportban a papírforma érvényesül, akkor ennek a találkozónak a győztese szinte biztos továbbjutónak érezheti magát, a vesztes pedig két kiélezett találkozóra számíthat az Egyesült Államokkal és Ghánával.

Az amerikai és az afrikai együttes pedig azzal a téttel csap össze egymással hétfőn, hogy a győztes megőrzi esélyét arra, hogy meglepetést okozzon a négyesben továbbjutásával, a vesztes pedig szinte biztosan elbúcsúzhat nyolcaddöntős álmaitól.

– Nagyon jó csapat az amerikai, nem lesz könnyű dolgunk – mondta Akwasi Appiah, a ghánaiak szövetségi kapitánya, aki csapatával arra készül, hogy sorozatban harmadszor is túlélje a csoportkör a vébéken. Kollégája, a német Jürgen Klinsmann szerint a középpályán dőlhet el a csata és szerinte igen kiegyenlített, izgalmas és szórakoztató meccsre van kilátás. Érdekesség, hogy a két csapat a legutóbbi két vébén is találkozott egymással, 2006-ban a csoportkörben és 2010-ben a nyolcaddöntőben is Ghána nyert 2-1-re.

Véget vetnének a nyeretlenségnek

Tizenhat év elteltével az első győzelmét arathatja világbajnoki mérkőzésen Irán vagy Nigéria, hétfőn Curitibában. Az F-csoport első fordulójának második mérkőzésén találkozik egymással az ázsiai és az afrikai csapat, amelyek egyformán az 1998-as franciaországi vébén hagyták el legutóbb – az iráni egyben először is – három ponttal a játékteret. Azóta Irán 2006-ban, Nigéria pedig 2002-ben és 2010-ben egy ponttal zárt.

A favorit argentinok mögött a papírforma szerint a második hely tűnik megszerezhetőnek, ezért küzdhet az iráni és a nigériai válogatott az újonc Bosznia-Hercegovinával együtt. Ebből a szempontból van különös jelentősége a hétfői mérkőzésnek, amelyen a győzelem nagyon sokat érhet.

Az aktuális Afrika-bajnok az utóbbi években Stephen Keshi irányításával kapott ismét erőre. A szövetségi kapitányt nem zavarja, hogy csapata három felkészülési mérkőzéséből egyet sem tudott megnyerni.

– Az én gondom inkább az, miként fogom megértetni a játékosaimmal, mit kell játszaniuk, hogy tudom elérni, hogy abban a ritmusban futballozzanak, amely korábban jellemző volt ránk, egy jó ideje viszont nem – fogalmazott a szövetségi kapitány, aki az egyiptomi Mahmud el-Goharihoz hasonlóan játékosként és szövetségi kapitányként is Afrika-bajnokságot nyert.

A szakvezető, aki maga is játszott világbajnokságon – 1994-ben ő volt a csapatkapitány – Emmanuel Emenikétől, a Fenerbahce támadójától, John Obi Mikeltől, a Chelsea középpályásától és Vincent Enyeamától, a Lille kapusától várhatja, hogy tartást adjon alakulatának.

– A kilencvennégyes egy jó csapat volt. Ugyanazt a szellemiséget szeretném látni ebben a mostaniban is: egységet, elkötelezettséget, összetartást. Nagyszerű lenne, ha ez megvalósulna – nyilatkozott korábban a szövetségi kapitány.

A nigériaiak ugyanakkor nem számíthatnak könnyű mérkőzésre a Carlos Queiroz irányította, masszívan védekező irániak ellen. A portugál tréner leginkább Reza Goohannedzshadban, a Charlton Athletic és Askan Dedzsagahban, a Fulham csatárában, valamint Dzsavad Nekunamban, az al-Kuvait tapasztalt középpályásában bízhat az elképzelései megvalósítását illetően. Az Esteghlal csapatában Iránban futballozó Andranik Timotijan úgy véli, a válogatott képes meglepetést okozni és bejuthat a kieséses szakaszba.

– Semmilyen hibát nem követhetünk el. Meggyőződéssel mondhatom, hogy mindenki számára meglepetést okozunk – tette hozzá.

A két válogatott mindössze egyszer találkozott eddig egymással, 1998 januárjában Nigéria 1-0-ra győzött.

Olvasói sztorik