Nemzetközi foci

Áramütésért tizenegyest?

Bede Ferenc szerint a büntetőnél hibázott, a meg nem adott gólnál viszont jól döntött Nisimura.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Több kétes döntéssel borzolta a horvátok kedélyeit a csütörtöki Brazília–Horvátország (3-1) világbajnoki nyitómérkőzés játékvezetője, Nisimura Juicsi. A japán bíró a többi közt befújt egy jogtalan büntetőt a braziloknak 1-1-nél, majd az európaiaktól elvett egy sokak szerint szabályos gólt a hajrában.

A Rangadó.hu megkereste Bede Ferenc egykori FIFA-bírót, aki elmondta, a tizenegyesnél hibázott a játékvezető, de a horvátok meg nem adott góljánál nem született rossz döntés.

– Kívülről úgy érezte az ember, hogy a braziloknak próbál kedvezni a játékvezető. Ön miként látta?
– Főleg az ilyen nagyszabású világeseményeken a nagyközönség részéről van egyfajta elvárás a játékvezetők felé, hogy némileg a hazaiak javára ítéljék meg a kétes helyzeteket – mondta Bede Ferenc. – Ennek persze a játékvezetők próbálnak nem megfelelni. A csütörtöki mérkőzésen a brazilok léptek fel támadóbban, míg a horvátok – ahogy az várható volt – inkább a védekezést helyezték előtérbe. Ilyenkor természetes, hogy a defenzív csapat több szabálytalanságot követ el. Ezen a találkozón viszont nem volt szerencsés helyzetben a játékvezető, hiszen sokáig szoros volt az állás, döntetlen volt az eredmény, így az ítéletek is nagyobb súllyal bírtak. Senki nem kérte volna számon a szabadrúgásokat, vagy a vitatott büntetőt, ha például három-null az állás az egyik fél javára. Azonban így más volt a helyzet.

– Egy vitatott tizenegyes a hazai oldalon, egy meg nem adott gól a vendégeknél. Jól döntött a bíró ezen szituációknál?
– A meg nem adott gólnál volt egy kameraállás, amiből látszott, hogy a horvát játékos nekiugrott a kapusnak. Bár már korántsem védi annyi szabály a hálóőröket, ezt a helyzetet meg lehetett ítélni szabálytalanságnak. A büntetőnél viszont ahogy azt láthattuk, gyakorlatilag két álló játékos találkozott, és csak minimális kontaktus volt köztük. Ha egy nagy sebességgel futó játékos kap ugyanekkora lökést, ott előfordulhat, hogy ekkorát esik, de Fred esetében ilyenről szó sem volt, ennyi kontaktus nem okozhatott ekkora lökést. Érezhető volt, hogy eldobta magát, mintha áramütés érte volna. A bíró viszont tizenegyest ítélt. A felvételek alapján el lehet mondani, hogy téves döntés született, ám ezt minősítenie majd a FIFA játékvezetői bizottságának kell. Sokan kérdezték, hogy miért adott sárga lapot az eset után, ám az tény, ha ő úgy érezte, hogy lökés történt, akkor a sárga lap logikus döntés. Más kérdés, hogy a tizenegyes nem volt tizenegyes.

– Milyen hatással lehet egy ilyen tévedés egy játékvezető további munkájára, megítélésére?
– Egy-egynél történt az eset, és az igaz, hogy a brazilok még ezután rúgtak egy újabb gólt, de attól még döntő hibának mondható, lényegesen befolyásolta a mérkőzés kimenetelét. A világeseményeken a nyitó, illetve a záró találkozóknak jóval nagyobb súlyuk van, mint a többi összecsapásnak. Az magától értetődő, hogy a döntő a csúcs, de emellett a nyitómeccs is nagy figyelmet kap. Ilyenkor nagyon reflektorfényben vannak a szereplők, a játékvezetők is. Egy-egy ilyen hiba nagyban befolyásolhatja a játékvezető megítélését. Emlékezzünk csak vissza a kétezer-tízes világbajnokságon óriásit hibázó Roberto Rosettire, aki méteres lesgólt adott meg az argentinoknak a Mexikó elleni nyolcaddöntőben. Nagy név volt a szakmában, az egyik legelismertebb játékvezető, de a torna után vissza is vonult.

– Most debütált a gólbíró a világbajnokságon. Hogy látja, könnyebb dolguk lesz innentől a bíróknak, vagy a technikai újítás egyben elvárás is, hogy még kevesebbet hibázzanak?
– Való igaz, hogy nagyobb lehet így az elvárás a játékvezetők felé, hiszen gyakorlatilag felszabadulnak a feladat alól, hogy egy-egy kapuközeli szituációban arra figyeljenek, áthaladt-e a labda a gólvonalon, vagy sem. Korábban egy-egy ilyen helyzetben nagyon kellett figyelni, nagy koncentrációt igényeltek ezek a pillanatok. Innentől viszont ezt az órába épített jeladó fogja megmondani, nem kell a bíróknak erre figyelnie. Ezzel viszont felszabadul az erre fordított energia, így jobban tudnak koncentrálni a tizenhatoson belül történő eseményekre. Könnyebbség lehet ez a folytatásban a játékvezetőknek. Ráadásul míg az emberi ítéleteket sokszor megkérdőjelezik, addig a gép által hozott döntésre ugyanez nem igaz. Nem hallani például, hogy az angol bajnokságban, ahol használják már ezt a rendszert, bárki is kételkedett volna a pontosságában, szinte kivétel nélkül mindenki elfogadta a kétes helyzetekben hozott döntéseket. Az is hozzátartozik viszont, hogy a korábban használt rendszer, amikor egy-egy kapu melletti játékvezető segítette a bírót, nem csak arra volt alkalmas, hogy az ilyen szituációkat helyesen megítéljék; a kapu melletti kollégák segítettek a tizenhatoson belül történt esetek elbírálásában is, erre viszont az új rendszer nem képes, a kisegítő asszisztenst nem tudja teljesen felváltani.

Olvasói sztorik