Nemzetközi foci

A német gazdaságkutatók szerint…

Ők is megszólaltak a vébé kapcsán, náluk Spanyolország a favorit.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Gazdasági szempontok alapján a címvédő Spanyolország a legnagyobb esélyese a brazíliai világbajnokságnak – mutatták ki egy szerdán ismertetett tanulmányban német gazdaságkutatók, akik 2006 óta valamennyi labdarúgó világ- és Európa-bajnokság győztesére pontos előrejelzést adtak az úgynevezett piaciérték-vizsgálattal.

A berlini és göttingeni kutatók a csapatok piaci értéke és homogenitása alapján rangsorolták a brazíliai tornán induló 32 válogatottat. Először kiszámolták, hogy a játékosok átigazolási ára alapján mekkora a válogatott összértéke, majd megvizsgálták, hogy a csapatokon belül milyen eltérések mutatkoznak a labdarúgók értéke között. Az elemzést a játékospiaci tranzakciókat nyomon követő transfermarkt.de portál adatai és a legutóbbi átigazoláson fizetett összeg alapján végezték el.

Kimutatták, hogy 622 millió euróval továbbra is a spanyol válogatott a legértékesebb. Vicente del Bosque csapatát a német válogatott követi 526 millió euróval, a harmadik pedig Brazília 468 millióval. Utánuk Argentína következik 392 millió, Franciaország 379 millió, majd Belgium 349 millió euróval.

A külföldi játékosok igazolását korlátozó szabályok lazításával kialakult a globális játékospiac, amelyen az árak a játékosok várható teljesítményét is tükrözik. Ezért ez a mutató alkalmasabb az előrejelzésre, mint például a válogatottak múltbeli teljesítményén alapuló FIFA-ranglisták vagy a sportfogadási piac értékítélete, amelyet erősen befolyásolnak érzelmek és babonák – emelték ki a berlini DIW gazdaságkutató intézet és két egyetem, a német fővárosban működő Freie Universität és a göttingeni Georg-August Universität kutatói.

A legutóbbi világbajnokság óta leginkább a német válogatott értéke emelkedett – 2010-ben 334 millió euró volt Joachim Löw játékosainak összértéke –, és a német csapat homogenitása is erős, vagyis viszonylag kicsi a különbség a tagok piaci értéke között, főleg az egy-egy szupersztártól nagyban függő együttesekhez, például a portugál vagy az argentin válogatotthoz képest – tették hozzá.

Az élbolyban csökkent a csapatok közötti különbség a legutóbbi világbajnoksághoz képest, ami fokozza az előrejelzés bizonytalanságát. Egy sor további tényező is nagyban befolyásolhatja a végeredményt. Például jelentősége van annak, hogy a labdarúgásban a gólra játszott többi sportághoz viszonyítva kevés gól esik, így akár egy viszonylag gyenge csapat egyetlen gólja is a továbbjutást jelentheti a csoportmérkőzések utáni egyenes kieséses szakaszban.