Nemzetközi foci

Nem eléggé tökös legények?

Michael Ballack szerint a németek nem elég karakteresek, hiányzik közülük egy igazi vezéregyéniség.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kétségtelen, hogy a német válogatott korábbi csapatkapitánya, Michael Ballack igazi vezére volt csapatának, úgyhogy hitelesnek tekinthető, ha kritikát fogalmaz meg a jelenlegi játékoskerettel kapcsolatban. Márpedig így történt, hiszen azt nyilatkozta: a vébére készülő együttes tagjai nem elég karakteresek.

– Ahhoz, hogy nyerjünk valamit, nagyon fontos, hogy a pályán a személyiség. Ez az egyetlen szempont, amelyben egy kis gyengeség látok a német csapatnál – magyarázta a korábbi kiváló játékos az angol Daily Mirror hasábjain.

Ballack összesen 98 alkalommal lépett pályára Németország színeiben, 2002-ben ő vezette a csapatot a vébédöntőig, de az utolsó meccsről sárga lapjai miatt hiányzott. Négy évvel később ő volt a csapatkapitány, amikor az elődöntőben kiestek.

A Chelsea korábbi középpályása szerint az Arsenal játékosának, a 25 éves Mesut Özilnek kellene a válogatott élére állnia, a fiatal tehetségeknek pedig mögé felsorakoznia. Igen ám, de Özil ígéretesen kezdte londoni pályafutását, aztán viszont riasztóan visszaesett a formája. Ballack szerint nehéz megmondani, hogy fognak járni Özil gondolatai a világbajnokság ideje alatt.

– Láttam őt játszani a hétvégén, és nem voltam meglepve. Aggódom a teljesítménye miatt. A válogatottban szinte mindig jól játszott, a selejtezők során is, de az elmúlt néhány hónapban – mióta az Arsenalhoz igazolt – nem ugyanaz a játékos volt az önbizalmát tekintve, mint a nemzeti csapatban általában – folytatta Michael Ballack. – Németországban még mindig azt várják, hogy ő lesz az egyik legjobb játékos, de ő nem egy vezetőtípus a pályán, nem egy csapatkapitány. Ő egy fantasztikus játékos, akinek meg kell találni a szerepét. Már olyan korban van, amikor már nem fiatal tehetségként vagy ígéretes játékosként beszélünk róla. Az egyik legjobb játékosként több felelősséget, és jobb teljesítményt várunk tőle. Remélhetőleg, amikor a vébé elkezdődik, egy másik játékost fogunk látni.

A 37 éves Ballack szerint nem lehet hibáztatni Özilt azért, amiért Angliába szerződött. Abban a helyzetben volt, hogy válogathatott, hol szeretne játszani. A Real Madridtól ötvenmillió euróért az Arsenalhoz ment, ami remek lehetőség számára, de néha úgy néz ki, mintha túl nagy nyomás nehezedne rá.

A Bild azt írja, a német válogatott jelenleg az egyik legtehetségesebb csapat a világon, de hiányoznak belőle az olyan karakterek, akik elviselik annak a terhét, hogy a szurkolók egyértelműen és kimondottan világbajnoki aranyérmet várnak tőlük. Egykor ilyen volt Effenberg vagy Ballack.

Olvasói sztorik