Nemzetközi foci

Felettébb furcsa figurák

Már négy évtizede elengedhetetlen kelléke a világbajnokságnak a színes, ötletes kabalafigura.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A jövő héten kezdődik a labdarúgás legnagyobb ünnepe, a világbajnokság. A csoportokat már régen kisorsolták, a kereteket véglegesítették, a lemaradók háborognak, de ezek nélkül nem is lenne igazi az esemény. A tornákat már jó néhány évtizede színesítik, reklámozzák a különböző kabalafigurák is, amelyek napjainkra a vébék elengedhetetlen kellékeivé váltak. A Rangadó.hu legújabb összeállításában most őket mutatjuk be.

Angliában kezdődött

Az 1966-os angliai tornán kezdődött az egész hóbort. Az Egyesült Királyság zászlaját pólóként viselő oroszlán lett a befutó a szervezők szavazásán. Szimbólum az oroszlán alighanem egyértelmű volt, hiszen a britek egyik legkedveltebb jelképállata, a bulldog mellett. A figura a Word Cup Willie nevet kapta. A zászlón észrevehető egy jelentős hiba, ugyanis a torna helyszíne Anglia volt, nem pedig az egész Egyesült Királyság.

1970-ben Mexikó sem maradt adós a vébé „arcával”. Az ő kabalájukon egy fiú a nemzeti csapat mezét és az ország védjegyét, a sombrerót viseli Mexico 70 felirattal. Őt Juanito névre keresztelték. Ezt a világbajnokságot közvetítették először világszerte, így ő lett Mexikó és a sportszerűség szimbóluma. Érdekesség, hogy ezen a tornán nem állítottak ki senkit a mérkőzéseken.

Négy évvel később Nyugat-Németország kapta a rendezési jogot. Kabalának két pirospozsgás arcú fiút választottak, akik akár a magyar Lolka és Bolka is lehetnének, de ők a Tip és Tap nevet kapták. Az egyik fiún a német címeres mez látható, amin a WM (Weltmeisterschaft) felirat, a másikén pedig a 74-es szám áll.

A narancsot favorizálták a spanyolok

1978-ban Argentínában rendezték a világbajnokságot. Az argentinokat Gauchóknak is szokás emlegetni. Ezt megspékelték egy spanyol kicsinyítő képzővel, így lett a végeredmény Gauchito, a vébé kabalafigurája, aki a mexikóihoz hasonlóan szintén egy nemzeti összeállításba öltözött fiú volt, aki éppen rúgja a kék-fehérre színezett labdát. Kalapjára került fel az Argentina ’78 felirat.

Spanyolországban volt az 1982-es torna. A házigazdák kabalának az egyik legjellemzőbb spanyol gyümölcsöt, a narancsot választották. A nemzeti mezbe öltöztetett Naranjito stoplis cipőt visel, és egy labdát tart a kezében.

A bajuszos paprika

Ismét Mexikó adott otthont a világbajnokságnak 1986-ban. Pique, a pikáns chili paprika nyerte el a kabala címét. Ahogy Juanitónál, úgy Piquénél sem hiányozhat a sombrero. Itt azonban a paprika még kap egy fekete bajuszt is, hogy még inkább felidézze Mexikót az emberekben. Nekünk, magyaroknak eléggé megfeküdhette a chili a gyomrunkat, hiszen ez volt az utolsó világbajnokság, amin a válogatottunk részt vett.

1990-ben az olaszoknál többen gondolhattak volna a pizzára vagy a spagettire, esetleg a mozzarellára, de végül egy focilabda fejű, nemzeti színű pálcikaember lett a befutó. Lássuk be, nem túl kreatív ez az elgondolás, minden esetre a neve Ciao lett.

Négy évvel később az Egyesült Államokban rendezték meg a vébét. Az amerikaiaknál egy Striker névre hallgató kutyát választották meg a torna arcának. A nemzeti színeket viseli USA 94 felirattal.

Csípett a gall kakas

1998-ban a franciák a nemzeti jelképüket, egy kakast találtak a legmegfelelőbbnek a pozíció betöltésére. Footix névre keresztelték, és a mellkasán látható a France 1998 felirat. Szerencsét is hozott a nemzeti színekbe öltöztetett kabala, hiszen a gallok értek fel a csúcsra és lettek világbajnokok.

Dél-Korea és Japán adott otthont a 2002-es vébének. Egy kicsit elvontra sikeredtek a kabalák: Ato, Kaz és Nik voltak a vébé arcai, ám megmondani nehéz, hogy pontosan mit is reprezentálnak a bíborvörös, narancssárga és tengerkék színeket viselő lények. Ato vezetőedző, míg Kaz és Nik játékosok voltak egy Atmoball elnevezésű, labdarúgáshoz hasonló kitalált sportágban.

Visszatértek a macskafélék

Németországban 2006-ban újra visszatért az állatos elgondolás. A Goleo nevű oroszlán és barátja, Pille, a beszélő focilabda kerültek a középpontba. Az oroszlán a Nationalelf mezét viseli 06-os számmal.

A legutóbbi világbajnokságot Dél-Afrikában rendezték. A kabalának egy zöld sörényű leopárdot választottak, akinek fehér pólóján a South-Africa 2010 felírat látható. Az Afrikában honos állat neve Zakumi.

FIFA-ellenőrzések, stadionproblémák, zavargások, rendőrök, Neymar nevével ellátott tárgyak. Eddig ez volt jellemző a 2014-es brazíliai vébére. A torna kabalája egy tatu, ami őshonos a latin-amerikai országban. Azért esett erre az állatra a választás, mert veszély esetén labdaformára gömbölyödik össze. A Fuleco nevet kapta, pólóján pedig a Brasil 2014 felirat áll.

Olvasói sztorik