Nemzetközi foci

Külügyi tanácsok a brazíliai vébére

Sztrájkokat, tüntetéseket helyeztek kilátásba, amelyek könnyen vezethetnek összecsapásokhoz.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Külügyminisztérium konzuli szolgálata honlapján tanácsokkal szolgál a brazíliai labdarúgó-világbajnokságra készülő magyar állampolgároknak.

Elindulás előtt ellenőrizzék, hogy útlevelük Brazília tervezett elhagyása után még legalább három hónapig érvényes legyen. Lehetőség szerint készítsenek róla másolatot, és azt az útlevéltől külön tárolva vigyék magukkal. Kössenek mindenre kiterjedő, legalább 30 ezer euró fedezetet nyújtó utasbiztosítást.

Mindenképpen előre megváltott, oda- és visszaútra szóló repülőjeggyel utazzanak Brazíliába. Célszerű előre megváltani az országon belüli repülőutakra szóló jegyeket is, mert a vébé idején a járatok várhatóan teljes telítettséggel közlekednek.

Minden meglátogatni kívánt városban gondoskodjanak előre lefoglalt szállásról, mert az esemény idején rendkívül nehéz lesz szálláshoz jutni.

A magukkal vett készpénz (euró, dollár) összegének, illetve a hitelkártya fedezetének megtervezésekor vegyék figyelembe, hogy az amúgy sem alacsony árak a vébé idején meglepően magasra mennek majd fel.

Brazíliai elérhetőségeiket hagyják meg családtagjuknak, barátjuknak. Töltsék ki a konzuli védelem elősegítéséhez szükséges online adatlapot, és a konzuli szolgálat honlapján tájékozódjanak arról, hogy a konzul miben tud, és miben nem tud segítséget nyújtani.

Brazíliában az utazási tanácsoknál felsorolt kockázati tényezők mellett vegyék figyelembe, hogy a világbajnokság rendezésével járó utasforgalomra Brazília nem tudott megfelelően felkészülni. Több repülőtér átépítése még tart, a gyorsforgalmi utak, autóbusz-folyosók, gyorsvasutak több helyen csak részben, máshol egyáltalán nem készültek el. A buszpályaudvarra, repülőtérre, stadionba történő eljutás idejét ennek figyelembevételével, akár több órás rátartással érdemes megtervezni.

A közlekedési problémák remélt enyhítése érdekében a mérkőzések napja minden városban munkaszüneti nap, azaz a vendéglátóhelyek, benzinkutak kivételével bármelyik üzlet, hivatal, bank zárva tarthat. A brazil válogatott minden mérkőzésének napja országos munkaszüneti nap.

A vébé idejére több civil szervezet, szakszervezet sztrájkokat, tüntetéseket helyezett kilátásba, amelyek könnyen vezethetnek a tüntetők és a rendőrök közötti összecsapásokhoz. Nyomatékosan kérik a Brazíliába látogatókat, hogy ezeket az eseményeket lehetőség szerint messziről kerüljék, különösen tartózkodjanak az eseményekbe való bármilyen beavatkozástól, fényképek, filmfelvételek készítésétől.

A nemzetközi kábítószer-útvonalak Brazília több városát is érintik, a kábítószer-kereskedelmet a brazil törvények nagyon szigorúan büntetik. Minden utazás előtt ellenőrizzék, hogy poggyászuk csak olyan csomagot tartalmaz, amelyet maguk pakoltak és zártak be. Semmilyen – mégoly ártatlannak tűnő – csomag (babaruha, plüssállat) elszállítását ne vállalják.

Az általános segélyhívó telefonszám Brazília egész területén 190, de egyes városokban működik az Európában megszokott 112 és az Észak-Amerikában használt 911 is.

Magyarország tiszteletbeli konzulátusai – a működését ideiglenesen szüneteltető Rio de Janeiró-i képviselet kivételével – a vébé idején jellemzően tanácsadással tudnak segítséget nyújtani.

Az Európai Unió polgáraként a magyar állampolgár bármely tagország konzuli képviseletéhez segítségért fordulhat, ide értve azt az esetet is, amikor az elveszett magyar útlevél sürgős pótlására van szükség. Ilyenkor az uniós tagországok hivatásos (nem tiszteletbeli) konzuli képviseleteitől vészhelyzeti úti okmány (ETD) igényelhető. Saját válogatottja mérkőzéseinek idejére az EU több tagországa mobil konzuli csoportot működtet, a stadionok közvetlen közelében parkoló kisbuszokban, vagy ott felállított sátrakban.

Olvasói sztorik