Nemzetközi foci

„A címeres mez a szívügyem”

A német Hamburg játékosa, Stieber Zoltán reméli, hogy sokszor pályára léphet a válogatottban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Újpesten nevelkedett Szalai Ádámmal együtt, majd az Aston Villa akadémiája következett számára. Anglia után Németország: Koblenz, Aachen, Mainz, Greuther Fürth… Utóbbival osztályozót vívott a Hamburg ellen, és bár a HSV maradt a Bundesliga élvonalában, Stieber Zoltánt viszont három évre leigazolta. A válogatott szélső a DigiSport televízió hétfő reggeli műsorában úgy vélekedett, hogy a hamburgiak tisztában lehettek a képességeivel, de az i-re a pontot a két osztályozó-mérkőzésen mutatott játékával tette fel.

– Mennyire örül, hogy a német futballban maradhat?
– Nagyon boldog vagyok, mert úgy gondoltam, hogy itt megtaláltam a számításaimat az utóbbi néhány évben. Elégedett vagyok, hogy még három évig biztosan Németországban tudok maradni – kezdte Stieber Zoltán.

– Amikor a Fürth-nek nem sikerült a feljutás, mennyire volt csalódott, és mit tudott a lehetséges folytatásról?
– Személy szerint nagyon csalódott voltam a meccs után. Ez egy vasárnapi nap volt, amikor a második mérkőzést játszottuk. Hétfőn megtudtam, hogy a Hamburg érdeklődik, de én az előző nap miatt még nagyon el voltam kenődve. Mindenképpen az volt a célunk, hogy a Fürth-tel jussunk fel, nagy dolog lett volna, ha sikerül. Sajnos ez nem jött össze, de nagyon elégedett vagyok, hogy újra az első osztályban játszhatok.

– Az osztályozó-meccseknek ön volt a legjobbja, annak ellenére, hogy a csapatnak nem sikerült a feljutás. Megfordult a fejében, hogy ezeket a mérkőzéseket sokan nyomon követik, és felfigyelhetnek a kiváló teljesítményére?
– Természetesen tisztában voltunk vele, hogy ezeket a mérkőzéseket nagyon sokan nézik. Nem csak a két csapat vezetői, szurkolói, hanem adott esetben más Bundesliga-csapatok is. Ennek ellenére, úgy gondolom, hogy két ilyen fontos mérkőzésen egy játékosnak nem ezek a fő gondolatai, mint ahogy nekem sem ezek voltak. Két lehetőségem volt: az A-variáció az volt, hogy a Fürth-tel jutunk fel, de a B-variáció lépett életbe, hiszen a Hamburg kivásárolt a szerződésemből.

– A hamburgiak mit mondtak, elsősorban a két meccsen nyújtott teljesítménye miatt hívták, vagy figyelték már korábban is?

– A hamburgiakkal nem beszéltem erről. Többen mondták, köztük a menedzserem is, hogy figyeltek már régebb óta. Idén már ötödik éve játszom Németországban, és a játékos-megfigyelőknek hála, tisztában lehettek a képességeimmel. Úgy gondolom, hogy a pontot az i-re a két mérkőzésen mutatott játékom tette fel.

– Nagy kérdés: be fog férni a kezdőbe?
– Ez az elsőszámú célom, és mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ez sikerüljön. Szerintem a következő szezonban a csapatépítésen lesz a hangsúly a Hamburgnál, hiszen az tény, hogy az előző szezon nem sikerült túl jól. Egy patinás német csapat nem engedhet meg magának még egy ilyen szezont. Biztos vagyok benne, hogy meglesznek a megfelelő erősítések, játékos-mozgások. Reménykedem benne, hogy én is hozzásegíthetem a csapatot egy eredményes Bundesliga-szerepléshez.

– Miben szeretne fejlődni a Hamburgnál?
– Véleményem szerint még nagyon sok dologban kell és tudok is majd fejlődni. Huszonöt évesen úgy érzem, hogy a legjobb korban vagyok egy ekkora váltáshoz. Nagyon sok tapasztalatot szereztem az elmúlt öt évben, Németországban. Ezek mindenféleképpen segíteni fogják a beilleszkedésemet ebben a nagy múltú csapatban. Remélem, hogy nagyon szép karrier áll még előttem.

– A testvére is váltás előtt áll, nem marad az Aston Villánál. Eldőlt már, hogy hol folytatja?
– Elsősorban ő is szeretne külföldön maradni, ha ez nem jön össze, akkor meghallgatja a magyar klubok ajánlatát is. Jelenleg konkrét megkeresésről nem tudok. Ebben az ügyben kell előrelépést elérni. Ajánlatok esetén majd eldönti, hogy hol fogja folytatni a pályafutását.

– Az új szerződése miatt vajon stabilabb lesz a helye a válogatottban, hiszen jelenleg is itthon készül velük?
– Remélem. Nekem mindig nagy álmom volt, hogy a magyar válogatottban minél többször lépjek pályára. Eddig háromszor sikerült. Ez a szám nem a legmagasabb ahhoz képest, hogy külföldön játszom, de bízom benne, hogy egy hamburgi jó szereplés esetén a többszörösére fog nőni. Nekem a címeres mez a szívügyem, hiszen ebben képviselhetem a hazámat.

– Látva az alakuló Pintér-válogatottat, ön ebben a játékrendszerben, stílusban hogyan tud majd hozzájárulni a sikerhez?
– A pálya mindkét szélén bevethető vagyok, de a mester majd eldönti, hogy hol tudok leginkább a csapat teljesítményéhez hozzájárulni. Remélem, hogy az erősségeimet a válogatottban is kamatoztatni tudom.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik