Nemzetközi foci

Dzsudzsák Balázs klubváltás előtt

Menedzsere, Vörösbaranyi József elmondta, hogy a válogatott szélső középpályása elérkezettnek látja az időt a továbblépésre.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Közel háromévnyi kelet-európai légiós-életet követően ismét Nyugat-Európában futballozhat Dzsudzsák Balázs. Sajtóértesülések szerint a Dinamo Moszkva nyáron eladhatja a magyar válogatott középpályást. Az egyik olasz napilap szerint a Lazio van versenyben érte, bár oroszországi források szerint a Liverpool is bekapcsolódott a harcba.

A SportKlub Dodzsem című műsorában menedzsere, Vörösbaranyi József megerősítette, hogy Dzsudzsák Balázs szíve szerint nyáron elhagyná Oroszországot.

– Igazak a hírek?
– A hír igaz. A hír arról szól, hogy Dzsudzsák Balázs felkeltette a Lazio érdeklődését, de csak ennyi igaz. Egy ilyen nagy klubnál általában van több jelölt, és az egyik Dzsudzsák Balázs.

– Sok olyan nagy klub van, ahol az egyik jelölt Dzsudzsák Balázs?
– Reményeim szerint igen.

– Ebből következtethetünk arra, hogy most már eljön Oroszországból?
– Ez mindig akkor történik meg, ha aláírásra kerül a szerződés. Szeretnénk, ha Balázs váltana, ő is szeretne váltani. Azon dolgozunk, hogy ez megtörténjen.

– Miért szeretne váltani?
– Eltöltött három évet Oroszországban, és most, huszonnyolc évesen úgy érzi, hogy lépnie kell.

– Nagyon sok pletyka volt vele kapcsolatban, az utóbbi időkben. Ez emel egy játékos értékén, vagy pont a visszájára sül el, hiszen nem lett ezekből semmi.
– Ilyen nagy játékossal még nem dolgoztam együtt. Magyarországon a régi időkben Détáriék voltak ennyire keresettek. Mi is sokszor vizsgáljuk azt, hogy emeli-e, vagy nem. Hogy jó-e ez nekünk? Azt látom, hogy jó. Bele kell gondolni, hogy Liverpool, Everton, Lazio… Ezek nagy klubok, tehát felkeltette mások érdeklődését. A sajtó nagyhatalom, ezért úgy gondolom, Balázsnak ez jót tesz. Erről vele is sokat beszélgetek. Szoktak minket vádolni, hogy ezeket a híreket mi gerjesztjük, pedig nem.

– Tudja, hogy a közvélemény mit gondol Dzsudzsákról?
– Tisztában vagyok vele. Nem jót.

– Mi lehet ennek az oka?
– Az oroszországi történet sokaknak nem tetszett. Eindhoven után mindenki azt várta, hogy itt van egy futballista, aki sikeresen mutatkozott be külföldön, és szerették volna egy ennél nagyobb csapatban látni. Mivel ez nem történt meg, így óriási csalódás érte az embereket.

– És a válogatott? Dzsudzsák toronymagasan a legjobb magyar futballista, de ezt nem bizonyítja a válogatottban…
– Erről is sokszor beszélgetünk Balázzsal és a szakemberekkel. Ő nem egy irányítóposzton játszó játékos, akinek a hátán kell vinnie a csapatot. Ő az a játékos, aki a balszélen világklasszis beadásokkal szolgálja ki a társait, meghúzza a széleket, és ballal – néha jobbal is – lövi a gólokat. Ez valóban lehetne több is, és a közvéleményt is megértem, hogy többet várnak tőle, hiszen Balázs az egyik legjobb magyar játékos. A szövetségi kapitányok, amikor a meccsek után beszélgetnek vele, mindig dicsérik, és pozitív visszajelzéseket kap.

– De mi nem vagyunk elégedettek a szövetségi kapitányokkal sem. Dzsudzsák Balázs elégedett magával?
– Ha elégedett lenne magával, az baj lenne. Ő tudja mindig, hogy mikor játszott jól, és mikor kevésbé. Bár ennek is nagyon sok összetevője van. Ha mondjuk, nem kap labdát – mint a románok elleni meccsen – akkor mit csináljon? Nyilván felszánthatta volna a pályát, de attól még nem kapott volna labdát. Eindhovenben kapott olyan kritikát, hogy nem védekezik. Az oroszoknál sokkal több munkát tesz bele a játékba, és sokszor a balhátvéd feladatát is megoldja. Ilyenkor meg azt a kritikát kapja meg, hogy miért nem támad? Ő elfogadja a szurkolók kritikáját, mert tudja, hogy jobban kell teljesítenie.

– Manapság megváltozott az ügynökök élete. Már nem is olyan, mintha sportolókat, sokkal inkább sztárokat menedzselnek. Ez mennyire nehéz?
– Én együtt nőttem Dzsudzsák Balázzsal. Azzal, hogy ő sztár lett, mi is ismertebbek lettünk. A legtöbb feladat ezután szakadt a nyakamban. Nincsenek sztárjaink, de Balázs az lett. Sok dolgot másképp csinálnék már, mert rajta keresztül megtanultam, hogyan kell egy sztárral viselkedni. Sok dologban fejlődtünk, sok mindent jól oldottunk meg, de persze van, amit ma már nem csinálnék. Az, hogy a magánéletével is kell foglalkozni, csapásként ért, mert nem tudtam, hogy ezzel is kell foglalkoznom. Magyarországon talán én voltam az egyetlen, aki ebbe belekényszerült, hiszen nincs másik ilyen sztárjátékos. Nekem is tanulnom kell ezt az egészet.

– Dzsudzsák imázsa kettétört, amikor Oroszországba szerződött. Azt újra kellett volna építeni, nem?
– Itt is megkaptuk, hogy biztosan a menedzsere tanácsolta neki, hogy szerződjön Oroszországba. Mi úgy dolgozunk, hogy én hozom neki a lehetőségeket, és felvázolom, hogy mi a jó és mi a rossz oldala. De a döntést neki kell meghoznia. Amikor Huszti Szabolcs Oroszországba igazolt, beszélgettem egy riporterrel, aki azt mondta, hogy milyen hülyeséget csinált. Amikor én elmondtam neki, hogy ez a hülyeség miért, hogyan és milyen körülmények között történt, akkor ő megdöbbent, mert ezekről a dolgokról a közvéleménynek nincs tudomása. És nem is lehet. Nekik egy a fontos, hogy Dzsudzsák Balázs jó csapatban játsszon, rúgjon gólt, tudjunk neki örülni. A háttérben viszont sok olyan dolog van, amit nem biztos, hogy meg kell osztani a közvéleménnyel.

– Akkor erre ne is kérdezzünk rá?
– Ennek van egy pénzügyi háttere is. A játékosoknak van egy pályafutásuk, és az életüket harmincöt éves korukig meg kell alapozniuk. Erre mondják, hogy ha kevesebbet keresett volna, még az is elég lenne neki. Ez is igaz. De ha van egy lehetősége, ami visszautasíthatatlan, akkor nincs mit tenni. Egy alkotmányjogásznak egyszer feltették a televízióban a kérdést, hogy ha itt egymilliót keres, de hívnák Azerbajdzsánba havi tízmillióért, akkor menne-e? Ő előtte ütötte Dzsudzsák Balázst, de azt mondta, hogy indulna.

– Valós ez az arány?
– Ez egy összetett dolog, mert nem csak az anyagiak határozták meg a váltást, de a többszörösét keresi, mint Hollandiában.

– Lesz valaki a jövőben, aki hasonló összegeket tehet majd zsebre?
– Van több nagyon tehetséges futballista is. Novothny Soma, Varga Roland, vagy Kalmár Zsolt, akit jelenleg a legtehetségesebb magyar labdarúgónak tartanak. Sokan vinnék őt, és dolgozunk is rajta, hogy csapatot találjunk neki, de ez a tulajdonos döntése. Meg van kötve a kezünk.

– Egy magyar játékosnak nehéz jó szerződéshez jutnia, amikor nyáron világbajnokság van?
– Igazán jó szerződéshez egy magyar játékos a vébé előtt és után sem juthat. Magyar szinten hozzájuthat egy jó szerződéshez, de világviszonylatban igazán jó szerződésre kevés esélye van egy magyar játékosnak. A vébé olyan szempontból rossz nekünk, hogy ilyenkor még a legkisebb csapat is arra vár, hogy onnan elvigyen valakit. Aki ott feltűnik, azt sokan próbálják megszerezni, de még a mögöttük lévőket is. És utánuk jövünk mi.

– Vagyis, ha június tizenkettedikéig nem vált klubot Dzsudzsák Balázs, akkor marad Oroszországban?
– Ezt így nem mondanám. Ha lecseng a világbajnokság és a nagy klubok elviszik a legjobb játékosokat, utána még mindig csemegézhetnek a jó játékosok között.

Olvasói sztorik