Nemzetközi foci

Dzsudzsák angol és német álmai

A Dinamo Moszkva és a válogatott szélső középpályása is kimondta: sok a külföldi a magyar bajnokságban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hosszú interjút közöl a Spanyolországban edzőtáborozó az orosz Dinamo Moszkva magyar játékosával, Dzsudzsák Balázzsal a sport-express.ru. Honfitársunk kijelentette, hogy csapatának az első háromban kell végeznie a bajnokságban, mesélte az oroszországi életéről, a magyar labdarúgás helyzetéről, és elismerte, hogy előbb-utóbb szeretne a legjobb európai klubok egyikében játszani.

Kiderült, hogy Dzsudzsák térdpanaszok miatt hagyta ki szombati edzést, és a vasárnapi, Videoton elleni felkészülési mérkőzést, de kedden ismét edzésbe áll. Dan Petrescu edző mostanság leginkább a fizikai állóképesség fejlesztésére összpontosít, és számos gyakorlatot labda nélkül végeztet, de a magyar szélső középpályás remélni, hogy Törökországban, a harmadik edzőtáborozás során a labda is gyakrabban előkerül majd.

A holland bajnokság támadó szelleműbb, Oroszországban óvatosabban játszanak, de Dzsudzsák gyorsan megszokta a különbséget, már az első évben. Állítása szerint az orosz élvonal erősebb, mint a holland.

Természetesen mindannyian azt szeretnénk, ha úgy játszanánk, mint a Barcelona, de ez nem lehetséges – mondta Dzsudzsák, akinek több védőmunkája van, mint korábban a PSV csapatában. Azt mondja, a sok vetélytárs miatt nincs rajta nyomás, éppen ellenkezőleg, jó hatással van rá a rivalizálás, hiszen minden alkalommal bizonyítania kell az edzőnek, hogy ő az első számú játékos a posztján.

Azt is elmondta, hogy egyáltalán nem éreztetik vele, hogy légiós, hiszen az edzőtáborban kiváló a légkör, soha nem volt semmilyen vita vagy gond az oroszok és a külföldiek között, az ebédnél, és kávézások során is vegyesen ülnek az asztaloknál, csupán a nyelvtudás a különbség, de az oroszok többé-kevésbé tudnak angolul. A cikkből kiderül, hogy Dzsudzsák édesanyja tanár, aki remekül beszél oroszul, és mindig boldog, amikor a fia hívja, és ebben a témában kér segítséget. Amikor az Anzsi Mahacskala csapatával Ausztriában edzőtáboroztak, az anyukája tíz napig tolmácsolt neki, de mára egy kicsit ő is megtanulta a nyelvet.

Honfitársunk kijelentette, hogy a Dinamónak a dobogón kell végeznie, és még nincs minden veszve. A legfontosabb dolognak a támadójáték hatékonyabbá tételét tartja.

Ismét előkerült a Liverpool-téma, hiszen azt már korábban ő, és a menedzsere is beismerte, hogy az egyik legismertebb angol klub szerette volna szerződtetni.

Hat hónapra kölcsönvettek volna, de a Dinamo csak eladásról volt hajlandó tárgyalni. Minden álom, hogy egy olyan klubban játsszak, mint a Liverpool, tehát mondhatom, hogy egy kicsit sajnálom, ami történt, de ez már régen elmúlt. Most az a dolgom, hogy jól teljesítsek tavasszal a Dinamóban. Az én érdekem is, hogy Európa megismerjen, és kövesse a fejlődésemet. Ritka, hogy valakit egy olyan klub keressen meg, mint a Liverpool, és ezt visszautasítani rossz dolog. De ha a Dinamo bejut a Bajnokok Ligájába, semmi nem érdekel. Elégedett vagyok mindennel.

Dzsudzsák hozzátette: nem gondolt rá, hogy Moszkvában töltse az egész hátralévő karrierjét, inkább Angliában vagy Németországban szeretne játszani. Már megszokta a moszkvai életet, a központban lakik, vannak kedvenc helyei, és többé-kevésbé a forgalmi dugókkal is megtanult harcolni. Tudja, mikor érdemes közlekedni, és mikor jobb, ha nem megy az utcára. Egyedül él, néhány barátja meg szokta látogatni, nekik megmutatja Moszkva nevezetességeit, elmennek a mérkőzéseire, illetve a menedzsere érkezik hozzá rendszeresen.

A szerző szerint Hollandia egy szabad ország, az oroszokról viszont azt tartják, hogy mindannyian rasszisták, homofóbok, és így tovább. Erre a magyar játékos úgy reagált, hogy soha semmilyen negatívummal találkozott, és amikor a véleményét kérik az ismerősei, korábbi játékostársai, mindig azt mondja, hogy érdemes Oroszországba menni, mert biztos a háttér, jó a foci, erős a bajnokság.

A válogatottal kapcsolatban elmondta, hogy a világbajnoki kijutásról senki táplált illúziókat, tragédiát csak a megalázó hollandiai vereség jelentett.

– Amszterdamban szégyenletesen játszottunk. Az ellenfél csapatát nagyon erős játékosok alkották, ők már kijutottak akkorra, nekünk viszont kulcsfontosságú volt az a meccs, és valószínűleg túl idegesek voltunk. Semmi nem működött. Nyolc gólt kaptunk, ez elképzelhetetlen… A csapat most egy új edzőt kapott, aki sok új játékost hívott meg. Majd meglátjuk, hova vezet ez – mondta Dzsudzsák.

A szélső középpályás akkor született (1986-ban), amikor a magyar válogatott legutóbb részt vett egy világversenyen, ezért nem tudja megmondani, azóta miért nem sikerült a kijutás.

Valami nem stimmel, de a dolgok most apránként javulnak. Hiszem, hogy sikerül kijutnunk a kétezer-tizenhatos Európa-bajnokságra. Odahaza ugyanúgy szeretik a futball, mint régen, és ez így is marad. Ez az első számú sportág az országban, a válogatott meccsein húsz-huszonötezer néző van. Ezután kijelentette: a magyar bajnokság legfőbb hátránya, hogy sok a külföldi játékos.

A Videotonnak is több mint a fele a légiós volt az edzőmeccsen, de nyilván nem szupersztárok, és alig erősebbek a magyar fiataloknál, akiknek meg kellene adni az esélyt. Magyarországon az infrastruktúrát is meg kell teremteni, bár mostanában új, nagy stadionokat építenek, különösen az otthonomban, Debrecenben. Minden fronton haladás tapasztalható, és ez nagy öröm. Remélhetőleg a magyar klubok hamarosan rendszeres résztvevő lesznek az európai kupák csoportkörének.

Arról is beszélt, hogy a komolyabb szurkolói balhék idehaza már nem jellemzőek, csak kisebb összecsapások vannak a fővárosi derbi, a Ferencváros–Újpest előtt. A szerző felvetette, hogy Dzsudzsák a magyar válogatott legértékesebb játékosa, ő pedig azt válaszolta, hogy nyilván büszke erre, de jobban örülne, ha holnap tíz játékos megelőzné őt.

Szóba került az édesapja is, aki edzőként dolgozik, ő pedig segít neki labdák, cipők és egyéb sporteszközök beszerzésében. A karrierje utáni időszakra még nem gondol, azt mondja, ahhoz még fiatal, de jelenleg úgy véli, Magyarországon fog élni visszavonulása után. Ő is bevallja, hogy Oroszországba szerződése után eleinte negatívan írtak róla, de mostanság már megértették, és látják, hogy az orosz bajnokság nagyon komoly. Állítása szerint a mai napig nem tudja, miért adta el az Anzsi a fővárosiaknak, de a lényeg, hogy ő csak nyert azzal, hogy a Dinamóhoz került.

A Szocsiban zajló téli olimpiát nem nézi, mert nem érdekli, de sok szerencsét kívánt a magyar csapat versenyzőinek, bár senki sem ismer közülük.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik