Nemzetközi foci

Jól szerepeltek a légiósaink

Gulácsi Péter egyedül több meccset játszott idén a nemzetközi kupában, mint a magyar klubcsapatok.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Bár a magyar együttesek már nyáron elköszöntek a 2013–2014-es szezon nemzetközi kupaküzdelmeitől, egészen március közepéig mégis szoríthattunk honfitársainkért a Bajnokok Ligájában, illetve az Európa Ligában. A BL-ben a Szalai Ádámot foglalkoztató német Schalke 04, valamint Megyeri Balázs csapata, a görög Olympiakosz jutott el a nyolcaddöntőkig, míg az EL-ben Gulácsi Péter és a Salzburg menetelt a legtovább.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában a légiósaink idei nemzetközi szereplését összegezzük.

Gulácsi egy meccset sem hagyott ki

A legtöbb találkozón az osztrák Red Bull Salzburg kapusa, Gulácsi Péter jutott szóhoz. Két BL-selejtezőn és tizenkét Európa Liga-mérkőzésen lépett pályára, vagyis csapata egyetlen nemzetközi meccsét sem hagyta ki. Bár a Bajnokok Ligájából hamar kiestek – a Fenerbahce búcsúztatta az együttest –, az EL-ben egy tízmeccses hibátlan szériával jutottak el a legjobb 16 közé. A Basel elleni párharc is a magyar kapus csapatának állt, az idegenbeli 0-0 után ugyanis odahaza 1-0-ra vezettek, ráadásul emberelőnyben is játszottak, ám végül a svájciak fordítottak, így Gulácsiék is elköszöntek a nemzetközi porondtól.

Szalai juttatta tovább a Schalkét

Szalai Ádám a Bajnokok Ligájában kiválóan debütált: a PAOK elleni hazai 1-1-es első mérkőzés után Görögországban két góllal vette ki a részét csapata főtáblára kerüléséből. A csoportmeccseken is rendre szóhoz jutott, háromszor kezdőként, háromszor pedig csereként. A nemzetközi szereplés a Real Madrid elleni nyolcaddöntőben zárult: 2-9-es összesítéssel búcsúzott honfitársunk együttese. Utóbbi két mérkőzésből csak a visszavágón lépett pályára.

Szintén a BL-nyolcaddöntőben búcsúzott Megyeri Balázs csapata, az Olympiakosz. A friss görög bajnok 2-0-s előnyt kovácsolt magának a Manchester United elleni párharc első mérkőzésén, ám a visszavágón 3-0-ra kikapott, így kiesett. Megyeri Balázsnak nem termett sok babér a bravúros szereplés során, csak csereként figyelte csapatát.

Köteles büntetőt fogott az első meccsen

Köteles László nyolc találkozón őrizhette az Európa Liga csoportköréből továbbjutó belga KRC Genk kapuját. Tavaly nyáron mindkét selejtezőn ő állt a vonalon – a Hafnarfjördur elleni párharc első meccsén még büntetőt is védett –, a csoportmeccsek során pedig csupán egy meccset kellett kihagynia sérülés miatt. A tavaszi két találkozójukon egy alkalommal szerepelt: az Anzsi elleni 0-0-s első meccsen őrizte ő a belga kaput, a 2-0-s vereséggel záródó visszavágót viszont ismét sérülés miatt hagyta ki. Elmondhatja magáról, hogy amikor pályára lépett, akkor csapata nem kapott ki: mérlege öt győzelem és három döntetlen.

Játékos Csapat Sorozat Meccs Perc Rúgott gól Gólpassz
Gulácsi Péter RB Salzburg EL/BL 14 1260 0 0
Szalai Ádám Schalke 04 BL 9 612 2 1
Köteles László KRC Genk EL 8 720 0 0
Turi Géza Víkingur EL 4 360 0 0
Kovács Péter Strömsgodset EL 4 334 2 1
Lovrencsics Gergő Lech Poznan EL 4 177 0 1
Leandro Omonia Nicosia EL 2 180 0 0
Gruborovics Tamás FC Inter Turku EL 2 145 0 0
Gángó András NSÍ Runavik BL 1 90 0 0
Megyeri Balázs Olympiakosz BL 0 0 0 0

A selejtezők magyarjai

A Bajnokok Ligája selejtezőjében Gángó András egy mérkőzésen védhette a feröeri Streymur kapuját: az FC Lusitanos elleni találkozó 2-2-re végződött, majd a visszavágót már a magyar kapus nélkül 5-1-re nyerte a csapat. A megálljt a Dinamo Tbiliszi jelentette, a 9-2-es összesítéssel záródó párharcban azonban Gángó nem lépett pályára.

Kovács Péter teljesítményét sokan nem felejtik: a norvég Strömsgodset magyar támadója két gólt szerzett a Debrecen elleni EL-visszavágón, így a többi közt az ő jó produkciójának is köszönhetően esett ki a magyar csapat. A Jablonec elleni selejtezők már nem sikerültek ilyen jól: kettős vereséggel búcsúzott a norvég együttes.

Szintén négy Európa Liga-selejtezőn lépett pályára a lengyel Lech Poznan magyarja, Lovrencsics Gergő, illetve a feröeri Víkingur színeiben védő Turi Géza. Előbbinek a Zalgiris, utóbbinak a Ploiesti jelentette a sorozat végét. Rajtuk kívül még két magyar játékos kapta meg a bizalmat a második számú sorozatban: Leandro a ciprusi Omonia Nicosia csapatában játszott 180 percet, míg a finn Inter Turku magyarja, Gruborovics Tamás egy meccset végigjátszott, egyszer pedig 55 percet töltött a pályán a Turi Géza csapata ellen elveszített párharcban.

Olvasói sztorik